Türk Lirasına Geçmek İsteyen Belarusun Büyükelçisine Tarihi Jest

Gaziantep Para Müzesinin sahibi Esat Kaplan, ABD ve dolara karşı ticarette Türk lirası ile Belarus rublesine geçmek istediklerini açıklayan Belarusun Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykha 1992 yılında özgürlüğüne kavuşan Belarusun ilk parasını hediye etmek istiyor.

Türk Lirasına Geçmek İsteyen Belarusun Büyükelçisine Tarihi Jest
  • 09 Eylül 2018, Pazar 15:52
Gaziantep Para Müzesinin sahibi Esat Kaplan, ABD ve dolara karşı ticarette Türk lirası ile Belarus rublesine geçmek istediklerini açıklayan Belarusun Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykha 1992 yılında özgürlüğüne kavuşan Belarusun ilk parasını hediye etmek istiyor.
ABDnin dolar yoluyla birçok ülkeyi zor durumda bırakma çabalarına dünyanın pek çok noktasından tepki gelmiş ve ticaretteki dolat etkisini azaltmaya yönelik çalışmalar tartışılmıştı. Bu konuda Belarusun Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykhın Biz, ticarette Türk lirası ve Belarus rublesine geçmek istiyoruz ifadeleri büyük yankı uyandırmıştı. Büyükelçi Savinykhın açıklamalarına destek veren Gaziantep Para Müzesinin sahibi Esat Kaplan, Büyükelçi Savinymha samimi duyguları nedeniyle 1992 yılında Sovyetler Birliğinden ayrılan ve Belarusun tarihindeki ilk paralarından olan 50 kaneek yazan banknotu hediye etmek istediğini söyledi. Belarus parasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en meşhur parası olan ve 1952 yılında basılan 1000 Türk lirasnı da büyükelçiye vermek istediğini anlatan Kaplan, tarihi anlamda büyük önem taşıyan paraları büyükelçinin bizzat kendisine vermek istediğini, görüşememeleri halinde kargoyla göndereceğini ifade etti.
Kaplan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli parası olan mor binliğin değerinin bugün koleksiyoncularda ve açık arttırmalarda en değerli banknotlar arasında yer aldığını belirterek, değerinin 60 bin ile 160 bin dolar arasında değiştiğini kaydetti. Kaplan, Belarus 1992 yılında Sovyetler Birliğinden ayrıldıktan sonra ilk defa kendi para birimini kullanmaya başladı. Belarus elçisinin açıklamalarını takdir ettik. Biz de bu yüzden ilk paraları olan 50 kaneeki ve bizim Cumhuriyet tarihimizin en önemli parası olan, 1952 yılına ait mor binliği kendisine hediye etmek istiyorum. Bu mor binlik yani uluslararası geçerliliği olan tek paramız olması nedeniyle de büyük önem taşıyor. Şu anda bu 1000 TL, koleksiyoncular arasında 60-160 bin dolar arasında açık arttırmalarda değer biçiliyor dedi.
Ülkelerin kullandığı paraların ülkenin siyasi, sosyal ve kültürel yapısı hakkında bilgi verdiğini kaydeden Kaplan, Büyükelçiye göndereceğimiz Belarus parasında sincapları, çiçekleri, liderleri resmedilmiş. Yani ülkede yaşayan canlıları, nesneleri anlatıyor. Yani zaten bir paraya bilimsel bir gözle bakınca ait olduğu ülke hakkında çok şey öğrenebilirsiniz şeklinde konuştu.
Kaplan, Büyükelçi Savinykhe Gaziantep Para Müzesini görmesi için de çağrıda bulunarak, kendisini Gaziantepe davet etti. Koleksiyonunda çeşitli yıllara ait Belarus paralarının da bulunduğunu belirten Kaplan, Ben tekrardan Belarus Büyükelçisine teşekkür ediyorum. Kendisini de buraya davet ediyorum. İsterlerse kendileriyle Belarus para köşesini de beraber hazırlayabiliriz diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık