Tarihin Acı Yüzü: Hiroşima Ve Nagasaki

Amerika Birleşik Devletleri dünya tarihinde ilk kez 73 yıl önce Japonyaya karşı atom bombası kullandı. Yüz binlerin hayatını kaybettiği saldırılardan geriye, dönemin ABD Başkanı Trumanın günlüğüne yazdığı Atom bombası askerlere, askeri tesislere ya da donanmalara yönelik kullanılmalı. Sivillere, kadınlara ya da çocuklara karşı değil sözleri ve dünyanın unutamayacağı acılar kaldı.

Tarihin Acı Yüzü: Hiroşima Ve Nagasaki
  • 08 Ağustos 2018, Çarşamba 15:48
Amerika Birleşik Devletleri dünya tarihinde ilk kez 73 yıl önce Japonyaya karşı atom bombası kullandı. Yüz binlerin hayatını kaybettiği saldırılardan geriye, dönemin ABD Başkanı Trumanın günlüğüne yazdığı Atom bombası askerlere, askeri tesislere ya da donanmalara yönelik kullanılmalı. Sivillere, kadınlara ya da çocuklara karşı değil sözleri ve dünyanın unutamayacağı acılar kaldı.
2. Dünya Savaşının son perdesinde, tarihin akışını değiştiren dünyanın ilk nükleer saldırıları 73. yılında anılırken, saldırıların hedefi olan Japonyada ve yaşananlara tanıklık eden dünya kamuoyunda acılar hala taze. Kimilerine göre Japonyanın Amerikayı kalbinden vurduğu Pearl Harbour saldırısının rövanşı; kimilerine göre ise gövde gösterisi olarak yorumlanan atom bombası saldırıları dünya tarihinde onarılmaz izler bıraktı.

Sürecin öncesi
Amerikanın Japonyaya karşı nükleer silaha ilk kez başvurmasıyla sonlanan süreç, Japonyanın savaştan çekilmeyi reddetmesiyle başladı. Japonya 10 Temmuz 1945te Almanyanın Potsdam kentinde müttefiklerin o dönemki liderleri; ABD Başkanı Harry Truman, Sovyet lider Josef Stalin ve İngiltere Başbakanı Churchillin de katıldığı toplantıya Soyvetler aracılığı ile bir elçi göndermek istedi, ancak müttefikler bunu reddetti. 2 hafta sonra, 26 Temmuz 1945te bu kez müttefiklerden Japonyaya gelen savaşı sonlandırma çağrısı da Japonya tarafından reddedildi. Yaklaşık 10 gün kadar sonra Japonyaya atom bombaları ile saldırı düzenlendi.

Japonyanın kalbine ilk hançer: Hiroşima
Tarihler 12 Nisan 1945i gösterdiğinde, Franklin Delano Roosevelt öldü ve yerine Devlet Başkanlığına Harry Truman geldi. Truman, zaman kaybetmeden atom bombasının atılması için gerekli süreci başlattı. 27 Nisan 1945te düzenlenen Hedef Tetkik Komitesinin ilk toplantısında 17 bölge incelemeye alınmak üzere seçildi. 1945 Mayısı itibariyle, olası nükleer saldırı hedefleri arasında olan 4 kente hava saldırıları sonlandırılarak, savaştan kaçan Japon halkın asıl hedef olacak şehirlere göç etmesi sağlandı. 14 Haziran 1945te Tokyo ve Yokohama hedef şehir adaylarından düşürülerek yerine Nagasaki seçildi. Yapılan seçimde coğrafi, askeri, iklimsel ve demografik birçok etken rol oynadı. 6 Ağustos 1945 Pazartesi saat 08.15te Uranyum-235 tipi atom bombası Little Boyu (Küçük Oğlan) taşıyan Enola Gay adlı uçak, Hiroşima semalarına ulaştı. Atom bombasını taşıyan uçaktan önce Hiroşima semalarına gözlem amacıyla gelen Straight Flush adlı uçak Japon Hava Kuvvetleri tarafından fark edilse de, Enola Gay Hiroşima hava sahasında ciddi yol kat etti. Saatler 8.13ü gösterdiğinde atom bombası Küçük Oğlanı taşıyan Ebola Gay Japon Hava Kuvvetleri tarafından fark edildiğini anladı ve vakit kaybetmeden düğmeye bastı. 6 Ağustos 1945 saat 8.15te Hiroşimaya bırakılan Küçük Oğlan, 43 saniye sonra 8.16da yeryüzüne 600 metre mesafede patladı. 140 bin kişinin hayatını kaybettiği Hiroşima saldırı, dolaylı olarak yüzbinlerce insanın yaralanmasına ve radyasyon kaynaklı hastalıklara maruz kalmasına neden oldu.

Şişman Adam
Japonya, atılan ilk atom bombası Küçük Oğlanın oluşturduğu şoku henüz atlatamamışken, tarihler 9 Ağustos 1945i gösterdiğinde bu kez Şişman Adamın oluşturduğu yıkımla yüz yüze geldi. 9 Ağustos 1945te sabaha karşı 03.47de, ABD hava kuvvetlerinin B-29 tipi bombardıman uçağı Bockscar Tinian adasından havalandı ve Centerboard II adı verilen ikinci bir atom bombasını bir Japon şehrine atma görevi başlamış oldu. Uçağın taşıdığı bombanın üzerinde Amerikan askerleri tarafından yazılan Size bir hediye daha ve Hirohitoya ikinci öpücük notları da vardı. 5 tonluk bombayı taşıyabilmesi için tüm ekipmanı sökülen Bockscar adlı uçak, atom bombasının gücünü ölçmesi için görevlendirilen Mükemmel Artist ve görüntüleme görevi verilen Büyük Kokuşuk ile gökyüzünde buluşmayı hedeflediyse de, işler yolunda gitmedi. 50 dakikalık bekleyişin ardından Büyük Kokuşuk adlı görüntüleme uçağıyla buluşamayan iki uçak, Kokura şehrine doğru yola çıktı.

Hedef Japonyanın silah deposu
178 bin nüfuslu şehir, ABD ordusunun komutanları tarafından Japonyanın en büyük silah depolarından birisi olarak tanımlanıyordu. Bockscar mürettebatına verilen emirlerde kesinlikle radar sistemini kullanmadan, hedefi gördükten sonra bombanın bırakılması yönündeydi. Bu emrin gerekçesi, o dönemde radar sistemlerinin büyük sapmalara neden olmasından kaynaklanıyordu. Bockscar sabah 10.45te Kokuraya ulaştığında kentteki askeri yapıların üzerinde büyük bir sis bulutu olduğunu gördü. Nedeni hala belli olmayan bu sis bulutu Kokuradaki hedeflerin vurulmasını neredeyse imkansız hale getiriyordu ve bu durum belki de saldırının kaderini etkileyecekti.

Talihsiz şehir Nagasaki
Şişman Adamı Kokuraya atamayan Amerikan uçağı, daha önce 17 olası hedeften biri olarak belirlenen fakat ardından hedefler arasından çıkarılan Nagasakiye yöneldi. Her ne kadar Nagasakide büyük bir liman ve Japon donanması için torpidolar imal eden tesisler olsa da kentte aynı zamanda ABDli savaş esirlerinin tutulduğu bir kamp da yer alıyordu. Fakat bu, şehrin kaderini değiştirmeye yetmedi. 11.50de 8 saatlik uçuşun ardından Nagasakiye ulaşan Bockscar, 2 saatten az yakıtının kaldığını da göz önüne alarak düğmeye bastı. Şehrin üzerinde bulutlar olmasına rağmen, mürettebat, bulutların izin verdiği aralıklardan Mitsubishi silah fabrikasını gördü. Şişman adam 12yi 2 dakika geçe Nagasakiye düştü. On binlerce kişinin öldüğü saldırının ardından, 10 Ağustos 1945te Japonya teslim olduğunu açıkladı.

Saldırıların etkileri
Amerika tarafından gerçekleştirilen saldırılarda tam kayıp her ne kadar bilinemese de, 200 bin civarında insanın direkt olarak hayatını kaybetmesine; binlerce insanın da nükleer kaynaklı hastalıklara maruz kalmasına neden oldu. Ağustos ayının sonlarına doğru Truman günlüğünde Atom bombası askerlere, askeri tesislere ya da donanmalara yönelik olarak kullanılmalı. Sivillere, kadınlara ve çocuklara karşı değil yazıyordu. Trumanın Ticaret Bakanı Henry Wallace da günlüğünde Başkan Trumanın büyük bir vicdan azabı çektiğini ifade ediyordu: 100 bin insanı bir anda öldürme fikrine katlanamıyordu. Sürekli kendi kendisine onca çocuk diyordu
Nagasakiden bir gün sonra Truman atom bombasının kullanımına dair ilk kararını açıkladı: Başkanın doğrudan izni olmadan hiçbir atom bombası kullanılmayacak
9 Ağustos 1945ten bu yana savaşlarda bir daha atom bombası kullanılmadı.

Acılar hala taze
Amerikanın nükleer saldırıları ardından büyük darbe alan Japonyada acılar halen tazeliğini koruyor. 2. Dünya Savaşının ardından kültürel ve politik anlamda büyük değişim yaşayan ülkede, kurbanlar her yıl anılıyor. Hiroşima, 6 Ağustos 1945ten sonra, bir “barış şehri” olarak yeniden inşa edildi. Bombanın yıktığı alanda, ayakta kalan ilk bina “Hiroşima Barış Anıtı” olarak seçildi. Her yıl Hiroşimada yaşamını yitirenler için anma töreni düzenleniyor. Bombanın düştüğü yer yakınında kurulan Barış Parkında binlerce insan bir araya gelerek, bombalamada yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuyor. Nagasakide de her yıl anma etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık