Tarihi Kentler Birliği Üyeleri, Ünyeye Hayran Kaldı

Ünye Belediyesinin ev sahipliğini yaptığı Tarihi Kentler Birliği toplantısı ikici günü dört oturumla gerçekleştirildi.

Tarihi Kentler Birliği Üyeleri, Ünyeye Hayran Kaldı
  • 21 Temmuz 2018, Cumartesi 21:01
Ünye Belediyesinin ev sahipliğini yaptığı Tarihi Kentler Birliği toplantısı ikici günü dört oturumla gerçekleştirildi.
20-21 tarihleri arasında gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği toplantısı özel bir otelde yaklaşık 50 belediye başkanının katılımı ile yapıldı. Oturumun ikinci gününde konuşan ve bu etkinliğe ev sahipliği yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “4 yıllık zaman dilimi içerisinde neler yapıldığını gözlemledik. Ünye iki dağın hilal şeklinde uçtan uca birleşmesiyle meydana gelen koyda denizin içine doğru kayalıklara oturtulmuş harika bir tabiat zevkini tüm cömertliği ile bizlere sunmakta. Ünye kalesinin eteklerine kurulan şehrimizin sahili dalgaların nakışlarıyla şekil bulmuştur. Bu şehirde insanlar kazanmak için değil kardeşlik için güreş tutmuş adeta. Tarih bir milletin hafızasıdır tarihini bilmeyen hafızasını kaybetmiştir. Ünye de geçmiş ve geleceği buluşturan, modern ile tarihi barıştıran, insan ile şehri bütünleştiren bir kültür iklimini birleştirdik. Hafızasını zinde tutarak gelecek nesillere miras bırakmayı hedefledik“ dedi.
Tarihi Kentler Birliği Onursal Başkanı ve Çevre Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfının Kurucusu Metin Sözen, “Tarihi Kentler Birliği Avrupa tarihi kentler birliğinin en çalışkan birliğidir. Bizler en zor koşullarda en çok kültür mirasına sahibiz. Ünyenin sokaklarında dolaştığımda insanlarımızın değerlerini ve ilçesine sahip çıktığını gördüm. Yerel yönetimi olmayan bir yerde ne demokrasi olur, nede çocuklar o ilçede okur. Bir kentin sokaklarını dolaştığınız zaman günaydın demiyorsanız, bir esnafınızla çay içmiyorsanız hepsinden önemlisi tarihinizi konuşmuyorsanız geleceğiniz kötüdür demektir. Yerel yönetici ile tarihin gelmiş geçmiş en önemli insanları o gitsin de ben kalayım diyorsa o şehir asla kültürle bağdaşamaz.” dedi.
Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis “ Vezirköprü Orta Karadeniz de yer alan samsunun şirin bir ilçesidir. Biz ile en çok uzak olan bir ilçeyiz. Tabi Amasya ilinden de yüz ölçümü olarak büyüğüz. Tarihi çok önceye dayanan Hititlerden tutun Osmanlı dönemine kadar gelmektedir. Vezirköprü de bizde kültürel mirasımıza sahip çıktık ve çalışmalara devam ediyoruz” dedi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Nihat Çiftçi, ”İnsan varsa aslında her şey oradan başlıyor hepimiz doğuyoruz, yaşıyoruz ve ölüyoruz. Topraktan geldik toprağa gidiyoruz. Aslında birazda etrafımızda tabiatın bize vermiş olduğu güzellikler yaşamın içerisinde varsa, mimarili varsa, kullanımda varsa, korumada varsa birazda güzellik oradan geliyor. Ünye ye geldiğimiz gibi gitmiyoruz güzel bir 2 gün geçti. Hepimiz donanımımıza donanım kattık. Koruma bilincimize daha bir yüklenme oldu ve tarihi kentler birliğimizin buluşmaları hep güzel ülkemizin geleceğe taşınması acısında verimli oldu” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Ünyedeki tarihi yerler gezildi. Gezi yalı kilisesinden başlayarak Sebile Hanım Konağı, Saray Hamamı, Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, Fazile Hanım Konağı, Kadılar Yokuşu ve Kazancılar Caddesinde son buldu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık