Tarihi Evler Kartpostallık Görüntüler Oluşturdu

Denizlinin Buldan ilçesinde eskiyip yıkılmaya yüz tutmuş tarihi evler, belediyenin yürüttüğü restorasyon çalışmasıyla rengarenk bir hal alarak kartpostallık görüntüler oluşturdu.

Tarihi Evler Kartpostallık Görüntüler Oluşturdu
  • 13 Ağustos 2018, Pazartesi 14:08
Denizlinin Buldan ilçesinde eskiyip yıkılmaya yüz tutmuş tarihi evler, belediyenin yürüttüğü restorasyon çalışmasıyla rengarenk bir hal alarak kartpostallık görüntüler oluşturdu.
Yüzyıllardır bölgenin en önemli dokuma merkezlerinden olan Denizlinin Buldan ilçesinde, Osmanlı döneminde dokumacıların kullandığı tarihi evler, eskiyip yıkılmaya yüz tutmuşken belediye evlerin imdadına yetişti. Geçtiğimiz yıllarda yapılan yanlış restorasyonların ve bazı evlerin yıkılmasının aksine Buldan Belediyesi, tarihi evleri kentsel SİT çalışmaları kapsamında koruma altına alıp evlerin özelliklerini korumaya çalışıyor. Birbirinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edilen tarihi Buldan evlerinin saçak ve bacalarındaki özenle yapılmış gerdanlıklar da evlerin önemini ve görsel güzelliğini arttırıyor. Buldan halkı tarafından on yıllardır Dokuma Pazarı olarak bilinen tarihi sokak, rengarenk görüntüsüyle ziyaretçilerine kartpostallık görüntüler sunuyor. Sokakta bulunan tarihi evlerin restorasyon işlemi devam ederken restore edilen evler kullanılmak için halkın hizmetine sunuluyor. Bazı evlerde hala dokuma ve işleme işleri yapılırken, çoğu ev ise çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere bekliyor. Buldan evlerinin ayrıca, Safranbolu evlerinden daha üstünken sayıca az kalmış bulunduğu belirtiliyor.
“Dokuma kültürü evlerin mimarisine etki etti”
Tarihi Dokuma Pazarı hakkında bilgi veren Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, sokağın geçmişte esnafın ve emekçinin ürettiği bir alan olduğunu, günümüzde ise hala geleneksel olarak sokakta dokumanın yapıldığını aktardı. Restorasyon çalışmalarıyla amaçlarının Buldanın tarihsel ve mimari dokusunu koruyup, hayatın içine kazandırmak olduğunu vurgulayan Gülbay, buradaki evlerin hiç birinin birbirine benzemediğini belerterek, “Cumhuriyet döneminde de eskiden de Osmanlıda Selçukluda hatta hatta Roma döneminde bile bu dokumanın aslında bu topraklarda var olduğuna dair özellikle arkeolojik kazılarda çok önemli kumaş parçaları, tezgah parçaları çıktı. Biz bu işi, tarihin binlerce yıllık derinliğinden beri yapmaya devam ediyoruz. Bu yapılar, dokunmadan kazanılan kazancın güzel olduğu dönemlerde insanlar güzel evler yapmışlar. Gittiği gezdiği yerlerden de esinlenerek buradaki ev sahipleri, onunla bambaşka mimari zenginlik var burada. Onun için burayı Safranboluyla karşılaştıramazsınız, Şirince ile karşılaştıramazsınız, onlardan daha üstündür. Sebebine gelince dediğim gibi biz dokuma üretmişiz ürettiklerimizi de satmışız. Buradan çıkmış mesela Karadenize gitmiş, Karadenizdeki o mimariyi görmüş, gitmiş işte Şırnaka gitmiş, doğuya gitmiş, güneydoğuya Mardine gitmiş. Çoğu evde gösterebilirim. Bir keman ya da gitar formu var, evlerin böyle görünür yerlerinde. Biz Sivasın peştamalını dokumuşuz, Gaziantepin kutusunu dokumuşuz, İstanbulda üretilen geleneksel diye bildiğimiz sandal bezini dokumuşuz” dedi.
“Buradaki çeşitliliği korumaya çalışıyoruz”
Evleri korumak için çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Gülbay, “Bizim bu zenginliğimiz aynı zamanda mimari kültürümüze de yansımış, bunu üreten bunu satmak için de diyar diyar dolaşmış Türkiyeyi. Oralardan esinlendiği o mimari zenginliği buralara da yansıtmış, bunu çok net görebilirsiniz buradaki evleri incelediğinizde. Çeşitlilik çok burada, biz de bunu korumaya çalışıyoruz. Bu evleri korumak zorundayız, korumazsak bir dahası yok. Bu mimari dokunun korunması ve hayatın içine katılması lazım. Burada işte üniversiteye verdik, yarın bir butik otel olmalı, bir butik mağaza olmalı, bir lokanta olmalı, restaurant olmalı” şeklinde konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık