Sağlık Ekonomisi Alanında Türkiyenin Önemli Bir Açığı Kapatılıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 100/2000 Doktora Burs Programı ile Geleceğin Türkiyesi için Güçlü Nesiller Yetiştirme Projesi başlattı. Türkiyenin akademisyen ve uygulamada önemli derecede açığı olan Sağlık Ekonomisi alanında Süleyman Demirel Üniversiteside (SDÜ) önemli görev üstleniyor.

Sağlık Ekonomisi Alanında Türkiyenin Önemli Bir Açığı Kapatılıyor
  • 14 Eylül 2018, Cuma 16:10
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 100/2000 Doktora Burs Programı ile Geleceğin Türkiyesi için Güçlü Nesiller Yetiştirme Projesi başlattı. Türkiyenin akademisyen ve uygulamada önemli derecede açığı olan Sağlık Ekonomisi alanında Süleyman Demirel Üniversiteside (SDÜ) önemli görev üstleniyor.
Türkiyenin küresel rekabeti açısından gelecek 10 yılda ihtiyaç duyulacak alanlarda nitelikli insan yetiştirmek ve bilgi üretmek gayesiyle Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan 100/2000 Doktora Burs Programında SDÜ de önemli görevler üstlendi. Türkiye için öncelikli alan kapsamında değerlendirilen Sağlık Ekonomisi için SDÜye verilen 5 kontenjan yüzde 100 oranında doldu.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Erdem, YÖKün de Öncelikli alan şeklinde tanımlayıp bilimsel olarak tedbir aldığı Sağlık Ekonomisi konusunda Türkiyede önemli bir eksikliğin bulunduğunu söyledi. Sağlık Ekonomisinin multidisipliner bir alan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdem, Türkiyede sadece Sağlık Ekonomisi ile ilgili eğitim veren bir alan yok aslında. Konu iktisatçılar ile sağlık yönetiminin ilgi alanına giriyor. Bizim müfredatımızda lisans, yüksek lisans ve doktorada Sağlık Ekonomisi şeklinde bir ders var. İktisatçılarda daha çok seçmeli ders olarak var. YÖK Sağlık Ekonomisinde 100/2000 Öncelikli Alan Çağrısına çıktığı an başvuruda bulunduk. Zira SDÜ İİBFde yapılan tezlerden bir kısmı direkt Sağlık Ekonomisi ile ilgiliydi. Özellikle Doç. Dr. Vahit Yiğitin tezi bu alandı. Bu altyapı ile birlikte YÖKe teklifte bulunduk. YÖK, SDÜ, Düzce, İstanbul Medeniyet, Erzurum Atatürk Üniversitesinin teklifini kabul etti. Bize ayrılan kontenjan 5 idi. Kontenjanın tamamı dolmuş durumda. SDÜ olarak biz Sağlık Ekonomisi Doktora Programını büyük bir proje olarak görüyoruz. Süreç sonunda Türkiyede uzmanlar yetişecek. Bu burs programına kayıt yaptıran öğrencilerimizden beklentilerimiz fazla. Onlar için her türlü desteği seferber edeceğiz. Zira rutin, sıradan bir program değil. Dışa açık. Sektör ve diğer üniversiteler ile de irtibatlı olacağız. Süreç sonunda YÖKün de vurguladığı gibi Türkiyenin öncelediği bir alanda önemli bir açığın kapatılmasında katkımız olacak. Türkiye için çok değerli, verimli ve faydalı bir proje üzerinde çalışmalar yaptığımız için kıvançlıyız değerlendirmesinde bulundu.
Etkin, verimli sağlık politikalarının oluşturulması için
YÖK 100/2000 Öncelikli Alan Doktora Burs Programı kapsamında SDÜde açılan Sağlık Ekonomisi Projesi Sorumlu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahit Yiğit de şu saptamalarda bulundu; “Türkiyede Sağlık Ekonomisi ile ilgili akademisyen ve uygulayıcı çok yetersiz sayıda. Hali hazırda Türkiyede birkaç biliminsanı var bu alanda çalışan. Bu programlar daha çok yabancı ülkelerde Sağlık Ekonomisi Doktora Programı şeklinde var. Türkiyede bu bariz bir eksiklikti. YÖK, özellikle ilaç sektörü başta olmak üzere kaynak kıtlığının yaşandığı sağlık birimlerinde bu ihtiyacı gidermek ve geleceğin nesillerini yetiştirmek üzere, ‘Öncelikli Alan ilan etti ve Doktora Burs Programı açtı. Bu program birinci aşamada üniversitelerdeki eğitim- öğretime faydası olacak. İkincisi de sektör için büyük bir uygulama avantajı sağlayacak. Zira sağlık kaynaklarının tüketildiği bütün alanlarda Sağlık Ekonomistine ihtiyaç var. Kaynakların daha etkin, verimli kullanılması için bilimsel çalışmalara gerekiyor. “

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık