Putin Ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın Gerçekleştireceği Ziyaret Öncesi İranda Son Durum

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın 7 Eylülde İrana gerçekleştireceği ziyaret öncesi İrandaki son durumu değerlendiren İran Uzmanı Çağatay Balcı, Ruhani hükümetine karşı müesses nizam tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan bürokratik darbe İranda büyük bir siyasal kırılmayı beraberinde getirebilecektir dedi.

Putin Ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın Gerçekleştireceği Ziyaret Öncesi İranda Son Durum
  • 29 Ağustos 2018, Çarşamba 15:07
Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın 7 Eylülde İrana gerçekleştireceği ziyaret öncesi İrandaki son durumu değerlendiren İran Uzmanı Çağatay Balcı, Ruhani hükümetine karşı müesses nizam tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan bürokratik darbe İranda büyük bir siyasal kırılmayı beraberinde getirebilecektir dedi.
Balcı, İranda, 2017 Mayıs ayında ikinci kez Cumhurbaşkanı olarak seçilen Hasan Ruhaninin kabinesine ilişkin yaşanan gelişmelerin İran siyasal gündemini bu alana odaklandırdığına dikkat çekerek, Uzun bir süredir ekonomik sorunların derinleşmesi ile birlikte ciddi siyasal ve toplumsal gerilimler yaşanan İranda, Merkez Bankası yardımcısının gözaltına alınması, pek çok farklı konumdaki bürokratın azli ve son olarak ekonomi bakanının azledilmesi Ruhani hükümetini son derece zorlayıcı bir durum ile karşı karşıya bırakmıştır. 2013 ve 2017 yıllarında, İran halkına, liberal ekonomi ve liberal toplum vaatleri ile seslenen Ruhani bu yöndeki söylemleri ile İran halkında, müesses nizamın katı, baskıcı, kapalı ekonomik ve kapalı toplum anlayışına alternatif bir yönetim anlayışı adına umut oluşturmuştur. Fakat, 2013 yılından itibaren Suriye krizinin oluşturduğu iklim ile şekillenen dış politika ve 2017 yılında ise devralınan ağır ekonomik sorun mirası Ruhani hükümetini iki dönemde de halkın beklentilerini karşılamaktan uzak bir konuma sürüklemiştir. Bu süreçte, Obama döneminde ABD ile varılan nükleer anlaşma müesses nizamın itirazlarına rağmen bir dış politika başarısı olarak sunan Ruhani hükümeti bu hamlesini bugün itibariyle başarısızlık faturası olarak karşısında bulmuş durumdadır değerlendirmesini yaptı.

İranda gerçekleşen pek çok protesto gösterisi ve halk hareketi İran yönetimini ciddi biçimde endişeye sevk etmiştir
Suriye krizi ile birlikte, bölgedeki pek çok devletin sınırları içerisinde paramiliter gruplara askeri ve finansal kaynak aktaran İranın müesses nizamının 2017 yılına gelindiğinde bu durumun bir yansıması olarak ağır ekonomik kriz tablosu ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Balcı şunları söyledi:
Bu bağlamda, İranda gerçekleşen pek çok protesto gösterisi ve halk hareketi İran yönetimini ciddi biçimde endişeye sevk etmiştir. Buna ek olarak ABDnin nükleer anlaşmayı feshi ve İrana yönelik yeni yaptırım kararları müesses nizamın buna yönelik bir strateji geliştirme zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Devrim Rehberi Ali Hamaney önderliğindeki müesses nizam İranın içerisinde bulunduğu koşulları bir ekonomik savaş olarak nitelendirmiş ve yeni strateji bu söylem üzerinden şekillendirilmiştir. Bu söyleme ilişkin olarak, İranın içinde bulunduğu ekonomik krizin, müesses nizamın dış politika hataları ve bölgesel yayılmacılık politikası olduğunu vurgulaması ve bu anlamda eleştirel bir tutum göstermesi halk tarafından beklenen Ruhani ise tamamen söz konusu söylemle uyumlu bir tutum ortaya koymuştur. Bu durum Ruhaninin müesses nizama alternatif olma kimliğinden sıyrılarak müesses nizama eklemlenme sürecini beraberinde getirmiştir.
Ruhaninin bu tutumu halkta büyük bir hayal kırıklığı oluştursa da bireysel güvenlik adına bu konuma itilmiş durumdadır. Zira, müesses nizam, ABD ile gerçekleştirilen nükleer anlaşmanın feshini başat sorun kaynağı olarak nitelendirmiş, ABDnin İranı aldattığını öne sürerek bu durumun sorumluluğunu ise doğrudan Ruhani hükümetine ve dış politika anlayışına endekslemiştir. İrandaki ekonomik krizin ve ekonomik savaş ortamının sorumluluğu bu yolla Ruhani hükümetinin başarısızlığı olarak sunulmaktadır. Aynı zamanda, geçtiğimiz günlerde Kum kentinde Ruhaniye yönelik Sonun Rafsancani gibi olacak şeklindeki tehdit ve yine Hamaneye yakınlığıyla bilinen isimlerin benzer tehditkar açıklamaları, kabineye yönelik müdahalelerin yanında doğrudan bireysel düzeyde Ruhaninin hedef alındığı bir tabloyu ortaya çıkarmıştır.
Ruhani hükümetine karşı müesses nizam tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan bürokratik darbe İranda büyük bir siyasal kırılmayı beraberinde getirebilecektir diyen Balcı şunları kaydetti:
Özellikle, Rafsancaninin de müesses nizam tarafından öldürüldüğü iddiasını savunan kesimlerin Ruhaniye yönelik ölüm tehdidi ile daha sert tutum ve hamlelerde bulunmaları bugün için olasılık dahilindedir. Ruhani ise bireysel güvenliğini sağlamak adına müesses nizam ile mecburi uzlaşma veya halk desteği ile İranda kaotik bir süreci başlatarak direnme seçenekleri arasında bir tercih yapma durumundadır. Bu doğrultuda Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın 7 Eylülde İrana gerçekleştireceği ziyaret ve Ruhani ile görüşmeleri Ruhaninn siyasal akıbeti ve genel ölçekte İranın siyasal geleceği konusunda önemli sonuçlar doğurabilecek potansiyele sahiptir.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık