Prof.dr. Fuat Sezgin Son Yolculuğuna Uğurlandı

Dünyaca ünlü İslam bilim tarihi araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, son yolculuğuna uğurlandı.

Prof.dr. Fuat Sezgin Son Yolculuğuna Uğurlandı
  • 01 Temmuz 2018, Pazar 18:18
Dünyaca ünlü İslam bilim tarihi araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, son yolculuğuna uğurlandı.
Prof. Dr. Sezgin için Fatih Camiinde öğle vakti cenaze töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Sezgini tanıdığı andan itibaren ilim noktasında nasıl kararlı bir insan ve nasıl bir vatan sevdalısı olduğunu gördüğünü söyledi. Fuat Sezginin, Türkiyeye sevdalı olmasının yanında tüm eserlerini Türkiyeye nasıl getireceğinin de hep hesabı içinde olduğunu anlatan Erdoğan, “Bunları kendisiyle konuştuk. ‘Hocam sen nereyi beğeniyorsan, nereyi istiyorsan söyle, biz inşallah orada bu merkezi oluşturalım dedik. Hocamız da Gülhane Parkının içinde şu an müze olan yeri beğendiğini söyledi. Bizler belediyemizle birlikte orada bu çalışmayı yoğunlaştırdık. Şu anki yere kavuştuk” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda Sezginin yurt dışında kalan eserlerinin Türkiyeye getirilmesi noktasında çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Buradaki vakıf yönetimi bu konuyu sıkı bir takipte. Onların gelişiyle birlikte de gerek buradaki müze gerek kütüphane çok daha güçlü bir hale gelecek. İnşallah müzenin yanına da bugün defnini yapacağız. Öyle bir arzusu, talebi daha önce de olmuştu ve bu vesileyle attığımız bu adımda da buna bir ilave yapalım istedik. 2019 yılını inşallah Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Yılı olarak ilan edeceğiz. Bunun da talimatını verdik. İnşallah bu da hem bilim tarihimiz için hem ilim irfan tarihimiz için hayırlara vesile olur dedi.
Prof. Dr. Fuat Sezginin cenazesi Fatih Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Gülhane Parkına defnedildi. Cenaze sonrasında açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise, “Fuat Sezgin, eşi bulunmaz yeri doldurulamaz büyük bir insandı, büyük bir bilim insanıydı” dedi ve şöyle devam etti:
“Fuat Sezgin, bilim tarihi üzerine özellikle İslam bilim tarihi üzerine dünya çapında çalışmaları olan büyük bir yıldızlı hem Avrupada hem İslam dünyasının dört bir tarafında kendisinin izini takip eden sayısız bilim adamı yetiştirdi. Almanyada hayatı boyunca biriktirmiş olduğu yaklaşık 72 bin ciltlik büyük kütüphanesinin bir bölümünü, önemli bir kısmını Türkiyeye getirdik. Ama maalesef Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gergin olduğu geçtiğimiz dönemde bunu da fırsat bilen bazı çevreler tarafından kitaplarının bir kısmına el konuldu şimdi bunların da Türkiyeye getirilmesi için başlatılan mücadeleyi biz sürdüreceğiz.”
Cenaze töreninin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile birlikte Gülhane Parkı içerisinde oluşturulan Fuat Sezgin Kütüphanesinde incelemelerde bulundu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık