Paüde “95. Yılında Cumhuriyet” Paneli

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesinde Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından‘95. yılında Cumhuriyet isimli bir panel gerçekleştirildi.

Paüde “95. Yılında Cumhuriyet” Paneli
  • 26 Ekim 2018, Cuma 12:49
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesinde Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından‘95. yılında Cumhuriyet isimli bir panel gerçekleştirildi.
Panelin moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Ana Bilim Dalı Başkanı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ercan Haytoğlu gerçekleştirdi. Panelin konuşmacıları ise Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi A.D. Başkanı Prof. Dr. Mithat Aydın ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Umut Karabulut oldu.
Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonunda gerçekleşen panel saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan Haytoğlu şunları kaydetti: “Cumhuriyet kelimesi etimolojik açıdan bakıldığında, ahali, büyük, kalabalık gibi anlamlar taşımaktadır. Bir anlamda da kamuya ait, halka ait rejim vurgusu dikkatimizi çekmektedir. Demokratik cumhuriyet kavramı; egemenliğin millete ait olduğu vurgusuyla kendisini gösteren, seçim ilkesiyle ortaya konulan, özgürlükleri esas alan bir kavramdır.

“Cumhuriyetin mimarı Mustafa Kemal Atatürktür”
Osmanlı İmparatorluğundan Türkiye Cumhuriyetine “Cumhuriyet” düşüncesinin tarihsel gelişimini Aydın ise “Cumhuriyet idaresi modern zamanlarda demokrasi kavramı ile birlikte kullanılmıştır. Bu bakımdan cumhuriyet; halkın serbestçe iradesini kullanması, kendilerini idare edenleri seçmesi anlamıyla kullanılmıştır. Dolayısıyla da cumhuriyet demokrasinin en gelişmiş şekli olarak kabul edilmiştir. Ancak günümüzde adının cumhuriyet olup halkın hak ve özgürlüklerini sınırlandıran cumhuriyetlerin olduğunu belirtelim. 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarında Osmanlı düşünürleri Osmanlı Devletini kurtarmak amacıyla Batının fikri etkisinde devlet idaresi üzerinde bir takım tartışmalara girişilmiş, genellikle İslami formülasyon ile açıklanmaya çalışılan bu görüşler doğrultusunda “meşrutî idare” fikri öne çıkmıştır. Cumhuriyetin bir siyasi rejim olarak belirmesi Anadoluda yeni devletin kurulması sürecinde kendini göstermiştir. Bu bakımdan nasıl ki Tanzimatın mimarı Reşid Paşa ise Cumhuriyetin mimarı da Mustafa Kemal Atatürktür. Tebaadan vatandaşlığa, kul olmaktan birey olmaya geçmek; kula kulluğu reddetmek demek olan Cumhuriyetimizin mimarı Mustafa Kemal Atatürkü şükran ve minnetle anarak hepinize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“Milli Mücadele Döneminden, Cumhuriyetin ilanına giden süreç”
‘Avrupada Aydınlanma Hareketinin Devrimler Üzerindeki Etkileri ve Milli Mücadele Döneminden Cumhuriyet Dönemine Cumhuriyet Tarihi başlıklı konuşmasını yapan Karabulut ise tarihçiler olarak meseleye bakış açımızın biraz daha küresel olması gerektiği düşüncesinden hareketle, Avrupada Aydınlanma ve Devrim Sürecinin, Türk Devrimine nasıl etki ettiğini değinerek gelecek kuşaklara bunu en doğru biçimde anlatabilmeyi amaçladıklarını ifade etti. Karabulut, “Erzurum Kongresinde de Mustafa Kemal Paşanın etkisiyle alındığı düşünülen bir karar olan, Kuva-i Milliyeyi etken, milli iradeyi egemen kılmak esastır kararı ileride Cumhuriyetin ilanı ile sonuçlanacak bir adımdır. Nihayet, Milli Mücadele Döneminden, Cumhuriyetin ilanına giden süreçte özellikle 20 Ocak 1921 tarihli I. Teşkilat-ı Esasiye Kanununa da girmiş olan ‘Hâkimiyet bilâ kaydü şart milletindir. düsturu ve 1 Kasım 1922de saltanatın kaldırılması önemli kararlardır. Zaferin ardından 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile resmi olarak Türk devletinin rejiminin cumhuriyet olmasıyla sonlanan bir süreç yaşanmıştır. Bugün de rejimimiz cumhuriyet olarak varlığını devam ettirmektedir” şeklinde konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık