Özaltun: “Farklı Kaynaklardan Getirilecek Sular Beyşehir Gölünü Kurtaracak”

Konyanın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, farklı kaynaklardan getirilecek suların su hacmi son dönemde giderek azalan Beyşehir Gölünün kurtuluşu olacağını söyledi.

Özaltun: “Farklı Kaynaklardan Getirilecek Sular Beyşehir Gölünü Kurtaracak”
  • 02 Ekim 2018, Salı 13:17
Konyanın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, farklı kaynaklardan getirilecek suların su hacmi son dönemde giderek azalan Beyşehir Gölünün kurtuluşu olacağını söyledi.
Başkan Özaltun, bu yıl su seviyesi oldukça düşen Beyşehir Gölüne farklı kaynaklardan su aktarılması konusunda yeni bir proje hazırlığı içerisinde olunduğunu söyledi. Bu projenin devreye girmesi ile farklı kaynaklardan su getirilmesi halinde Beyşehir Gölünün gelecek 50 ve 100 yılının kurtulmuş olacağını belirten Özaltun, “Yürütülecek bu proje ile ilgili ayrıntıların önümüzdeki günlerde netleşerek kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz” dedi.
Özaltun, Türkiyenin en önemli ve en büyük tatlı su kaynağı durumundaki Beyşehir Gölüne ülke olarak hep birlikte sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Gölün elden gitmesi halinde geriye gelmesinin belki de mümkün olmayacağının altını çizen Özaltun, Beyşehir Gölü su hacminin çeşitli sebeplerle her geçen gün azaldığına dikkati çekerek, “Türkiye olarak gelin Beyşehir Gölüne çözülmesi gereken sorunları konusunda hep beraber sahip çıkalım. Beyşehir Belediyesi olarak zaten gölün sorunlarının çözümü noktasında en üst düzeyde girişimlerimiz devam ediyor. Bu sorunların çözümü hususlarında ilgili tüm kurumlarımızdan ve vatandaşlarımızdan da destek ve katkılar sunmasını bekliyoruz. Beyşehir Belediyesi olarak geçmişte Cumhurbaşkanlığımızdan, bakanlarımızdan, Çevre, Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlıklarından bazı projelerin hazırlanmasına yönelik taleplerimiz olmuştu. Öncelikle gölde zemin temizliği olmazsa olmazımız. Bu noktada eski Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu döneminde bunun onayını almıştık. Önümüzdeki günlerde inşallah Beyşehir Gölünde kısmi temizlik yapılacak” diye konuştu.
Bu noktada Beyşehir Gölünün Beyşehir tarafında 50, Hüyük tarafında ise 10 kilometrelik kıyı şeridinde kısmi temizlik yapılmasının hedeflendiğini vurgulayan Özaltun, “Ankaranın Mogan Gölündeki temizliğin bir benzeri inşallah Beyşehir Gölünde de olacak. Sosyal medyadan sürekli ‘gölümüze sahip çıkalım deniliyor. Ama nasıl sahip çıkalım? Bu noktada Beyşehir Gölünün kenarlarında bulunan sazlıklar ile diğer taraftan BSA kanalından hunharca akıtılan suya önce ‘dur dememiz gerekiyor. Beyşehir Gölünün su yönetimi DSİ Bölge Müdürlüğümüzce yürütüldüğü için defalarca bu konuda istişarelerde bulunduk, ilgililerle konuştuk. Diyoruz ki; ‘Mahkeme kodu var 1125.50 olan kot 1124.60 olarak belirlenmiş. DSİ, son gün 1124.60a gelinceye kadar gölden su alımı yapıyor. Buharlaşma kaybını hesaba katmadığı için mahkeme kotunun altına düşüyoruz. Her yıl bu böyle olduğu için Beyşehirde yaşayan hemşehrilerimiz bizi, ‘Başkanım göle, suya niçin sahip çıkmıyorsun? diye eleştiriyor. Ama ortada bir yasa var. Kanunlara göre Bölge Müdürlüğümüz gölden suyu alıyor, alma hakkına sahip. Ama buharlaşma kaybı da eklendiğinde durum daha da olumsuz noktalara gidiyor. Biz 2019 yılında Bölge Müdürlüğümüzle şunu konuşacağız; mahkeme kotuna 5 veya 6 santim kalarak su alma işini durdurmak istiyoruz. Su alımı durduğu zaman Beyşehir ve Seydişehirdeki köyler dahil bitki ve meyvelerimizi nasıl sulayacağız? Bu konuda Bölge Müdürlüğümüzle ortak bir formül düşünüyoruz. Kanallarda su stoğu yaparak bu sorunun da önüne geçmek istiyoruz. Ama tabii ki bunlar çözüm değil, yaraya bir pansuman niteliği taşıyor. En büyük çözümün de Beyşehir Gölümüze farklı kaynaklardan su aktarmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu sağlandığında Beyşehir Gölünün gelecek 50 ve 100 yılı kurtulmuş olacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık