Osmanlı Belgelerinde Halep Kitabının Tanıtımı Ve Sergi Açılışı Yapıldı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından düzenlenen Osmanlı Belgelerinde Halep kitabının tanıtımı ve sergi açılışı yapıldı.

Osmanlı Belgelerinde Halep Kitabının Tanıtımı Ve Sergi Açılışı Yapıldı
  • 13 Ekim 2018, Cumartesi 9:57
Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından düzenlenen Osmanlı Belgelerinde Halep kitabının tanıtımı ve sergi açılışı yapıldı.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Şahinbey Belediyesi tarafından düzenlenen Osmanlı Belgelerinde Halep kitabının tanıtımı ve sergisi, Gaziantep Savaş ve Milli Mücadele Müzesinde açıldı. Kitap tanıtımı ve sergi açılışına kitabı hazırlayan Süreyya Atilla Sağlamçubukçu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fahri Solak, Şahinbey İlçe Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, Mehmet Sait Kirazoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fahri Solak, kitabın ne işimiz var Suriyede diyenlere cevap verdiğini belirterek, Osmanlı belgelerinde Halep isimli bir kitap yayınladık. Bu kitaba yaklaşık 1 yıldan uzun bir süre emek verildi. Çok sayıda gerek arşiv gerek bölge uzmanı akademisyen hocalarımız emek verdiler ve bir bu kitap ortaya çıktı. Halep kitabı son yıllarda Türkiyenin en önemli gündem maddesi olan Suriye olan olaylar, bunun Türkiyeye yansımaları ve Türkiyenin politikalarına dönük bizim orada ne işimiz var söylemi ve bunun sonucunda biraz sonra tanıtacağımız kitap ortaya çıktı. Bu kitapta görüldü ki bu sorunun herhangi bir tarihsel zemini yok. Çünkü kitapta yayımlanan nüfus istatistiklerinde o bölgenin bir Türkmen bölgesi olduğu çok net bir şekilde bize gösteriyor. Yine kitaba bakıldığında oradaki yer isimlerinin Anadoludaki yer isimlerinin bir devamı olduğu görülüyor. Bu kitabın içerisinde Halepin şehir planı var dedi.

Gaziantep ile Halep ayrılmaz bir ikilidir
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu Gaziantep ve Halepin ayrılmaz parça olduğunu belirterek, Böyle önemli bir kitabın tanıtımı ve serginin açılışına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyorum. Gaziantep ile Halep ayrılmaz bir ikilidir. Tarihsel açıdan baktığımız zaman Gaziantep, Halep vilayetinin ilçesi konumundaydı. Dolayısıyla bakıldığında yeme içme her türlü kültürümüz neredeyse eş değer. Suriye savaşından önce birçok kez Halepe gittik sanki kendi sokak ve caddelerimizdeymişiz gibi hiç yabancılık çekmedik. Hatta Halep Kalesi Gaziantep Kalesinin daha büyük bir kopyası gibidir şeklinde konuştu.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu ise, Gaziantepin bir başka ismi küçük Haleptir. Gaziantep ve Halepin çevresindeki yerleşim örnek alınarak yapılmıştır. Dolayısıyla Gaziantep ve Halep binlerce yıllık ortak tarihi paylaşan şehirlerdir ifadelerine yer verdi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel de, Coğrafyamız birçok medeniyete ev sahipliği yapmış medeniyetler beşiği olmuş bir coğrafyadır. Gaziantep, Şanlıurfa Kahramanmaraş, Hatay Halep aynı kültürün yaşadığı şehirlerdir. Biz de sosyal yaşamımızın bir parçası olan Halepi tarihimizde kültürümüzde her an yaşıyoruz ifadelerini kullandı.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Osmanlı döneminde bu bölgenin tamamen Halepin ilçeleri konumunda olduğunu, İpek yolu üzerinde çok zengin bir kültür, ticaretin yoğun olduğu çok önemli bir bölgede olduklarını belirtti.
Kitabı hazırlayan Süreyya Atilla Sağlamçubukçu ise, Halepin Osmanlı dönemine ait sosyal faaliyetler, imar faaliyetleri, idari ve yönetim konularında on binlerce belge içerisinden seçilerek hazırlanan bu kitap ile Türk ordusunun neden Cerablus ve Afrinde olduğu, Suriyelilerin neden bu kadar çok Türkiyeye geldikleri daha iyi anlaşılmış olacaktır. Osmanlı yönetiminde farklı din mezhep ve ırktan insanların yüzyıllar içerisinde birlikte yaşama kültürü ve müsamaha anlayışını da bu kitapta görmekteyiz. Ayrıca bu çalışma Halepin kültürel ve mimari olarak yeniden yapılanma sürecinde de kültürel ve imari yapılanmasında rehberlik edecektir diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar sergiyi gezdi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık