Orta Asyanın En Büyük Camisini Cumhurbaşkanı Erdoğan İbadete Açacak

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kırgızistanın başkenti Bişkekte yaptırılan, Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii 2 Eylülde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın katılımıyla ibadete açılacak.

Orta Asyanın En Büyük Camisini Cumhurbaşkanı Erdoğan İbadete Açacak
  • 31 Ağustos 2018, Cuma 11:29
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Kırgızistanın başkenti Bişkekte yaptırılan, Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii 2 Eylülde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın katılımıyla ibadete açılacak.
Türk-İslam ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan, Ankara Kocatepe Camii tarzında inşa edilen cami, Orta Asyanın en büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
Maveraünnehir İslam medeniyetinin önemli isimlerinden büyük fıkıh alimi İmam Serahsinin ismini taşıyan caminin yapımı, Kırgızistanın maddi ve manevi kalkınmasına destek olmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile Kırgızistan makamları arasında imzalanan protokol çerçevesinde yapılması kararlaştırıldı. Yapımına Nisan 2012de başlanan cami, Bişkek şehir merkezinde, tarih boyunca doğu ile batının bağlantı yolu olmuş, meşhur İpek Yolu Caddesinde yer alıyor. Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığına ait 35 dönümlük arazi üzerinde inşa edilen cami, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kendi kuruluşu olan KOMAŞ A.Ş. aracılığıyla tamamlanarak ibadete hazır hale getirildi.
Şimdiden başkent Bişkekin sembol binaları arasında yer alan cami, yaklaşık 7 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip. Kapalı ibadet alanlarında aynı anda 9 bin kişinin namaz kılabileceği camide, açık alanlar ile birlikte cuma ve bayram günlerinde ise aynı anda 30 bin kişi ibadet edebilecek.
Yaklaşık 500 araç kapasiteli otoparkı, Kuran kursları, konferans salonu, yemekhane, şadırvan ve idari binaları gibi birçok özelliğiyle Ankaradaki Kocatepe Camiini andıran caminin, her biri 68 metre yüksekliğinde, üç şerefeli dört minaresi bulunuyor.

Kırgızistan, İslam Medeniyetinin önemli merkezlerinden biri
Caminin İslam dünyasının en önemli merkezlerinden biri olan Kırgızistanda inşa edilmesinin manevi olarak büyük bir anlam taşıdığına dikkat çeken Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Av. Mehmet Savaş Polat, Türkiye Diyanet Vakfının Kırgızistanın bağımsızlığını kazanmasının ardından bölgede faaliyet gösteren ilk STKlar arasında yer aldığına değindi.
Polat, Kırgızistan, Türkiye ve İslam alemi için önemli bir ülke. Aynı zamanda İslam Medeniyetinin önemli merkezlerinden biri. Türkiye Diyanet Vakfı olarak Kırgızistanın bağımsızlığını kazanmasının ardından bölgeye giden ilk sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyoruz. Kırgızistanda eğitim faaliyetlerine destek veriyoruz. Vakfımız tarafından Kırgızistan Oşta kurulan İlahiyat Fakültesi, devam eden eğitim faaliyetleri ile iki milleti tekrar birbirine bağlayan önemli bir müessese, bir ilim, irfan, hikmet merkezi olmuştur. Yine burada kardeşlerimizle Ramazan ve Kurban Bayramı döneminde bir araya geliyor, rahmeti, bereketi ve birlikteliği yaşıyoruz dedi.

Bölgede birliğin, huzurun ve barışın sembolü olacak
Müslümanların dini hayatında önemli bir konumu ve manayı temsil eden camilerin yapımına büyük önem verdiklerini ifade eden Polat, bugüne kadar Kırgızistanda birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Polat, Kırgızistanda özellikle dini hizmetler, eğitim, sosyal ve hayri faaliyetler ile kültürel alanlarda yaptığımız çalışmalar var. Türkiye Diyanet Vakfı olarak Diyanet İşleri Başkanlığımız ile birlikte inşa ettiğimiz bu cami de Anadolu ve Orta Asya halkları arasındaki ortak din, dil, tarih, kültür ve kardeşlik bağlarının güçlenmesini sağlayacak olan bu abidevi nitelikteki eser, bölgede birliğin, huzurun ve barışın da sembolü olacaktır ifadelerini kaydetti.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık