Msf: “Beş Yaş Altı Çocuklarda Ölüm Oranları Endişe Verici Boyutlarda”

Nijerin Magaria bölgesinde beş yaş altı çocuklarda ölüm oranları endişe verici boyutlara ulaştı. Ağustos ayında günde ortalama 10 çocuk hayatını kaybetti.

Msf: “Beş Yaş Altı Çocuklarda Ölüm Oranları Endişe Verici Boyutlarda”
  • 28 Eylül 2018, Cuma 10:40
Nijerin Magaria bölgesinde beş yaş altı çocuklarda ölüm oranları endişe verici boyutlara ulaştı. Ağustos ayında günde ortalama 10 çocuk hayatını kaybetti.
Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Güney Nijerdeki Magariada beş yaş altı çocuklarda ölüm oranlarının endişe verici seviyede olduğunu bildirdi. MSFnin çocuk sağlığı ekipleri Nijer Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde, halen hastanede bulunan 730 çocuğu tedavi ediyor. Bu çocuklardan 208inin durumu ciddiyetini korurken, çocuklar gittikçe kalabalıklaşan yoğun bakım ünitesinde kalıyorlar. Bu hastaların çoğu ağır sıtma ya da beslenme yetersizliği komplikasyonlarından mustarip. Geçtiğimiz ay içindeyse günde ortalama 10 çocuk hayatını kaybetti.

“Daha önce böylesini görmemiştik”
Her yıl bu zamanlarda sıtma enfeksiyonlarının zirveye ulaşmasının ve beslenme yetersizliği vakalarının kritik eşiğin üzerine çıkmasının beklentiler dahilinde olduğunu belirten MSF Nijer Program Direktörü Dr. Dorian Job, “Fakat mevcut durum beklentilerimizin de üzerine çıktı; hastanenin kapasitesinin bu kadar zorlandığını daha önce hiç görmemiştik. Bunun yalnızca buzdağının görünen kısmı olmasından korkuyoruz” dedi.
MSF doktorları, önceki yıllarda sıtma ve beslenme yetersizliğinin zirveye ulaştığı dönemlerde yürütülen ölüm oranı araştırmalarında kaydedilen rakamlar ile karşılaştırıldığında, tedaviye ihtiyaç duyan çocukların yalnızca altıda birine ulaşabildiklerini düşünüyor.
Sıtma ya da beslenme yetersizliği teşhisi konulan hastaların birçoğunun aynı zamanda başka hastalıkları da var. Ağır sıtma ve ileri seviye beslenme yetersizliği sıklıkla görülen sağlık sorunları arasında.

Yüzlerce çocuk tedavi olamıyor
MSF hastanesinin halihazırda kapasitesinin çok üzerinde, çocuk hastalarla dolu olduğunu söyleyen Job, ağır hasta olan yüzlerce çocuğun ihtiyaç duydukları tedaviye erişemediğini düşündüklerini vurguladı. Job, “Muayene ettiğimiz çocuklar da hastaneye çok geç ulaşıyorlar. Ne yazık ki birçoğunda çoktan ciddi komplikasyonlar ortaya çıkmış oluyor ve iyileşmeleri mümkün olmuyor” dedi.
MSF hastaların hem hastanede hem de topluluk içinde mümkün olan en nitelikli tedaviyi alabilmeleri için Nijerden ve dünyanın farklı bölgelerinden 243 deneyimli sağlık personeli gönderdi. Çocukları evlerinin yakınında tedavi edebilmek için gezici klinik hizmeti de sunan MSF ekipleri, üç ay ile beş yaş arasında çocuğu olan ailelere sıtma önleyici ilaçlar dağıtıyor ve mevsimsel yoğunlukla ilişkili sıtma enfeksiyonu rakamlarını azaltmaya çalışıyor. Ancak tüm bu çabalara rağmen ölüm oranları endişe verici düzeyde seyrediyor.

Bölgeye destek yetersiz
Job,“Magariadaki hastane, 700 bin ila 1 milyon kişinin yaşadığı ve nüfusun yaklaşık yüzde 20sinin beş yaşın altında olduğu bölgedeki tek sağlık merkezi. O yüzden sıtma sezonu bu yıl daha kötü geçse de son derece yoğun olmamız şaşırtıcı değil. Bölgedeki sağlık sistemi uzun süredir mali olarak yeterince desteklenmiyor; gerekli araçlar ve eğitim imkanları da yetersiz. Bu durum, insanların sağlık hizmetlerine erişimini engelliyor ve can kaybına neden oluyor. Bu haliyle kapasitemizi iki katına çıkarsak bile bölgedeki beş yaş altı çocukların ihtiyacını karşılayamayabiliriz” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık