Mezarlıkta 350 Yılı Aşkın Yemek Geleneği Sürüyor

Antalyanın Akseki ilçesi Değirmenlik Mahallesinde Ağustos ayında her hafta bir mezarlıkta yemek verme geleneği 350 yıldır yaşatılıyor.

Mezarlıkta 350 Yılı Aşkın Yemek Geleneği Sürüyor
  • 07 Ağustos 2018, Salı 17:44
Antalyanın Akseki ilçesi Değirmenlik Mahallesinde Ağustos ayında her hafta bir mezarlıkta yemek verme geleneği 350 yıldır yaşatılıyor.
Değirmenlik Mahallesinde Mezarlık Yemekleri olarak adlandırılan Yörük geleneği, her yıl Ağustos ayında gerçekleştiriliyor. Mahallelinin yardımlaşarak katkıda bulunduğu yemek geleneğinde, her hafta cumartesi ya da pazar günleri aşçılar tarafından büyük kazanlarda kavurma, bulgur pilavı ile palize tatlısı pişiriliyor. Öğle namazının ardından ise kazanlarda kaynayan yemekler indirilerek dua edilip, katılanlara ikram ediliyor. Bu yılki ilk yemeğe, Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal, belediye meclis üyeleri, AK Parti İlçe Başkanı ve yaklaşık 2 bin davetli katıldı.

Halk yardımlaşarak katkıda bulunur
Değirmenlik Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yılmaz, 30 yıldır dernek başkanlığı yaptığını ifade ederek, mahallede Erenler, Yeni Mezarlık, Türbiye ve Medrese adlarında 4 mezarlık bulunduğunu ve geleneğin buralarda yaşatıldığını söyledi. Yılmaz, Mezarlık yemekleri olarak adlandırılan anane, her yıl ağustos ayında yapılır. Bu, bir yörük geleneğidir. Geleneğimiz 350 yıla dayanıyor. Bu ay, her hafta mahallede bulunan dört türbenin birinin çevresinde yemek verilir. Yemekler sıraya konulur. Yemeklere, Değirmenlik Mahallesi halkı yardımlaşarak katkıda bulunur dedi.

Dualarla kapatıyoruz
Önceden yemeklerde dışarıdan kimsenin çağrılmadığını bildiren Yılmaz, 16 yıldır Aksekinin tüm mahalleleri etkinliğe davet ediliyor. Atalarımız burada bu geleneğini sürdürdüğü için burada devam ediyoruz. Mezarlığın boş olan bölümünü ayırdık. Yemek sonrası hatimler yapılıyor. Dualar ediyoruz. Burada 2 binden fazla misafirlerimize ikramda bulunuyoruz. Bu ikramlar için her yemekte 15 keçi kesiyoruz. 2 binden fazla misafirlere yemek veriyoruz sözlerine yer verdi.

İlk yemek için 15 keçi
Bir yemekte 15 keçi kesildiğini kaydeden aşçı Nail Özen, keçileri bir gün öncesinden etin dinlenmesi için kestiklerini ifade etti. Özen, Daha sonra komşularımıza ilan ederiz. Komşularımız bu etleri kıyar. 4 büyük kazan et, 2 büyük kazan 70 kilogram bulgur pilavı yapılmıştır. Ayrıca köyün meşhur olan undan ve şekerden yapılan palize tatlısı yapıyoruz. Köyümüzde kadın erkek herkes yardımcı oluyor ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık