Malatyanın Fethinin 917. Yıl Dönümü Nedeniyle Panel

Malatyada 10. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında ‘Malatyanın 917. Fethi Yıldönümü konulu panel gerçekleştirildi.

Malatyanın Fethinin 917. Yıl Dönümü Nedeniyle Panel
  • 18 Eylül 2018, Salı 17:17
Malatyada 10. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında ‘Malatyanın 917. Fethi Yıldönümü konulu panel gerçekleştirildi.
10. Uluslararası Kervansaray Buluşması etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında ‘Malatyanın 917. Fethi Yıldönümü konulu panel gerçekleştirildi. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayında gerçekleştirilen panele, Milli Eğitim eski bakanlarından Metin Emiroğlu, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bazı kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, göreve geldikleri dönem ilk iş olarak tarihi eserlerin envanterlerini hazırlattırdıklarını belirterek “O zaman bizimle birlikte çalışan bir teknisyenimiz vardı. Kendisine tıpkı nüfus cüzdanları gibi her tarihi eserin bir nüfus cüzdanını çıkaracaksınız dedim. İlk kültür envanterini biz çıkardık” şeklinde konuştu. Kültürel anlamda önemli hizmetleri hayata geçirdiklerini belirten Gürkan, 10. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında da bu yıl Malatyanın 917. Fethi Yıl Dönümünü kutladıklarını kaydetti.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, Malatyanın Eylül 1101 tarihinde fethinin düzenlenen panel ile anlatılacağını belirterek, Bilindiği kadarıyla Oğuz Kaanın evlatları arasında taksim ederek, onlara değişik yönler göstererek, bunlara sahip olmalarını sahip etmesiyle başladı. Bu Malatyanın fethi de dahil uzun yıllar batıya olan akınlarla devam etti” şeklinde konuştu.
Milli Eğitim eski Bakanı Metin Emiroğlu da, Anadoluda yazılan destanlar hakkında bilgiler vererek, “Bugün bu salonda Türk tarihi, hatta Malatya tarihi bir kırılma anını yaşıyor. Ben bu duygular içerisindeyim. Liseyi 1960 yılında, üniversiteyi 1965 yılında bitirdim. Bugün duyduğumuz tarih konusundaki heyecanı o günde duyuyorduk. Ama hiç bir Malatyalının aklında ne Malatyanın kuruluş yıldönümü vardı, sadece Malatya değil Anadolu coğrafyasını Türk ve Müslüman yapan büyük mücadelelerin o şerefli hayat hikayeleri vardı. Kimse bunları bizlere anlatmadı. Ne zamanki internet çıktı değerli hocalarımızın araştırmalarının hızı arttı, bilgi birikimleri arttı. Ve düşünmeye başladık. Bu Malatya coğrafyasından neler çıkmış ve Anadoluda yazılan 3 destandan Battalgazi destanı, Danışmend Gazi Destanı, Saltukname. Üç destandan ikisi bu topraklarda yani Malatyadan, Battalgaziden çıktığını tespit ettim. Battalgazinin torunu Danışmend Gazi, Anadolu coğrafyasında bir destan yazdı. Öyle bir destan ki Allahın izniyle bundan sonra bu destanı bu toprakların çocukları hiç bir zaman unutmayacak, daima hatırlayacak” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. İnönü Üniversitesinden Prof. Dr. Salim Cöhce, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Adnan Çevik, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Birsel Küçüksipaioğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden Doç. Dr. Tülay Metin ve İnönü Üniversitesinden Dr. Murat Zengin, panele konuşmacı olarak katıldı.
Panalistler, Malatyanın fethi ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık