Klon Sığırlar Torunlarının Çocuklarını Gördü

Bursa Uludağ Üniversitesinde klonlamayla dünyaya gelen sığırlar, torunlarının çocuklarını gördü.

Klon Sığırlar Torunlarının Çocuklarını Gördü
  • 30 Ekim 2018, Salı 17:46
Bursa Uludağ Üniversitesinde klonlamayla dünyaya gelen sığırlar, torunlarının çocuklarını gördü.
TÜBİTAK, İstanbul, Uludağ ve Namık Kemal üniversiteleri iş birliğiyle yürütülen Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması projesi dahilinde 2009 yılında klonlanan Nilüfer ve Kiraz isimli klon sığırlar torunçlarının çocuklarını gördü. Klon hayvanların kendi aralarında eşleşip çoğalmasıyla sürünün nüfusu 15e ulaştı. UÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri tarafından muhafaza edilen ve klon ailesi olarak büyüyen sürü, Türkiyedeki en sağlıklı boz ırk sürülerden birisi haline geldi.
Projenin yürütücülerinden UÜ Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Sağırkaya, yerli gen kaynakları olarak bilinen lokal ırklardan bazılarını kopyalamayı hedeflediklerini belirterek, Bu ırklardan birisi boz ırktı. Burada iki yavru doğdu. İstanbulda da bu çalışmalar kapsamında bir erkek buzağı ve aynı anneden ikiz dişi buzağılar doğmuştu. UÜ olarak elde ettiğimiz bu klonları başta suni ilkah (tohumlama), sonrasında ise doğal aşım (çiftleştirme) yoluyla kendi içlerinde çoğalttık. Devam ediyoruz. 8 yıl oldu. 8 yıldır hiçbir hastalık veya sağlık problemiyle karşılaşmadık. Sadece bir annede tırnak uzaması oldu. O da her hayvanda olabilen bir husus. Tırnak bakımıyla tırnağı düzelttik. O ırk tamamen yok olsa bile bu hayvanlardan elde edilen hücreleri kullanarak erkek ve dişi buzağılar elde edebiliriz. Bunları büyütüp kendi içlerinde eşleştirerek o ırkı tekrar kazanmak söz konusu. Bu hayvanlar kar da yağsa, don da olsa arazideler. Bu hayvanlar kışın zayıflamalarına rağmen hiçbir tüberküloz vakasıyla karşılaşmadık. 8 yıldır bakıyoruz. Şu ana kadar hiç tedavi etmedik. Gayet sağlıklılar. Hatta bazen yaban mizaçlarından dolayı aşılamalar bile pas geçilebiliyor. Bütün bunlara rağmen bu hayvanlar burada sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettiriyor. Doğumlarını kendi başlarına yapıyorlar. Şu ana kadar hiçbir doğuma müdahale etmedik. Bir bakıyoruz doğum olmuş ve buzağı annesini emiyor. Bazen buzağıları otların arasına kamufle olur gibi yatmış halde buluyoruz. Sürü psikolojisine sahip hayvanlar. Buzağıyı bir yerde sıkıştırdığınızda sürü toplanıp buzağının etrafını çeviriyor. Bunlar ülkemiz coğrafyasına intikab etmiş hayvanlar. Çok dayanıklılar. İklimin bozulması durumunda kuraklık gibi olumsuzluklardan en az etkilenecek hayvanlar. Dolayısıyla onların genleri bizim için önemli dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık