Kiliste Roketle Vurulan Cami Restore Edildi

Dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğanın Kilis Valiliğinde toplantı yaptığı sırada terör örgütü DEAŞ tarafından yapılan roketli saldırıda hasar gören Tekya Camii, restore edilerek ibadete açıldı.

Kiliste Roketle Vurulan Cami Restore Edildi
  • 30 Eylül 2018, Pazar 14:42
Dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğanın Kilis Valiliğinde toplantı yaptığı sırada terör örgütü DEAŞ tarafından yapılan roketli saldırıda hasar gören Tekya Camii, restore edilerek ibadete açıldı.
24 Nisan 2016 tarihinde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğanın Kilis Valiliğinde toplantı yaptığı sırada terör örgütü DEAŞ tarafından yapılan roketli saldırıda, valiliğe 50 metre mesafe uzaklıktaki Tekye Camii isabet almıştı. Atılan iki roketten biri ise yakınlardaki bir mahalleye düşerek 1 kişinin ölümüne, 10 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Tekye Camii için restorasyon çalışması başlatılmıştı. 2 yılı aşkın süredir devam eden restorasyon çalışmaları tamamlanarak, cami yeniden ibadete açıldı. Vatandaşlar, terör örgütü tarafından yapılan saldırı sonucu ağır hasar alan caminin restore edilmesinden memnun olduklarını ifade ederek, Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Camimizi restoran ettiren yetkililere teşekkür ediyoruz” dediler.
Tekye Camiinin kent için önemine vurgu yapan cami imam hatibi Kemal Canarslan ise, Öncelikle Allah devletimize milletimize zeval vermesin, camimiz tahribat görmüştü. Vakıflar tarafından restorasyondan geçti. Şuanda ibadete açılmış durumdadır. Tekye Camii, Kilisin manevi atmosferi olan güzide bir camisidir. Camimizin yeniden restorasyonunun yapıldığını duymasından sonra camimizi doldurmaları gerekiyor. Sevinçliyiz, tekrar camimize kavuştuğumuz için Rabbimize ne kadar hamdetsek azdır” diye konuştu.
Bazı kaynaklarda “Canbolai Camii, Canboladiyye Camii, Canboladoğlu Camsi” adlarıyla geçen cami, Canbolad Paşa Külliyesinin merkez yapısıdır. Evliya Çelebinin “Canboladoğlunun padişahane (padişaha yakışacak) camii” sözüyle betimlediği bu caminin vakfiyesindeki (vakıf senedi) adı ise “Tekke Camiidir. Mevlana Celaleddin-i Rumi hayranı olan Canbolad Bey, onun adına yaptırdığı tekkenin önüne bu camiyi inşa ettirerek, “Tekye Camii” adını verdi. Cami taşıdığı teknik özellikler yanında görünüm itibarıyla da yöresindeki benzeri yapılardan farklı olup, yerel teknik uygulamaların dışında Osmanlı sanatıyla entegre olmuş nitelikler taşımaktadır. Mimari bakımdan Kilisin en önemli camisi olan bu yapının kuzey yönü ve buradaki cümle kapısı, kapının doğusundaki ve batısındaki pencereler, pencere alınlıklarındaki çiniler, çörtenler ve çörtenlerin altındaki rozetler ustalıkla sanatı birleştiren uygulamalardır. Tekke Camiinin mihrabı ve minberinde ustalık kadar kullanılan taşlar ve renkler de belleklerde iz bırakacak kadar güzeldir. Dokuz taş basamakla çıkılan minberde de yapı ve renk bakımından değişik taşlar kullanılmıştır. Evliya Çelebinin de hayranlıkla betimlediği bu yapı döneminin en güzel örneklerinden biridir. Yarım daire biçimindeki mihrabı Kiliste özgünlüğünü koruyan iki mihraptan biridir. Renkli mermer kullanılarak yapılan süslemeleri, birbirine geçen motifleriyle Zengi ve Memlük sanatı izlerini taşır. 1553 yılında yapılan minberin tümü renkli mermer özgündür.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık