Kepez Belediyesinden Dokuma Botanike Barış Fidanı

Kepez Belediyesi Dokuma Botanik Müzesinin Japon bahçesine, Hiroşima nükleer felaketinin 73. yıl dönümü anısına atom bombasına direnen türlerden oluşan 73 adet ağaç dikildi.

Kepez Belediyesinden Dokuma Botanike Barış Fidanı
  • 08 Ağustos 2018, Çarşamba 11:50
Kepez Belediyesi Dokuma Botanik Müzesinin Japon bahçesine, Hiroşima nükleer felaketinin 73. yıl dönümü anısına atom bombasına direnen türlerden oluşan 73 adet ağaç dikildi.
Kepez Belediyesi, Dokuma Parkta çeşitli ağaç ve bitki türlerinin sergileneceği 23 bin metrekare genişliğinde botanik müze kuruyor. Hazırlık çalışmaları devam eden müzenin Japon bahçesine ise sevgi ve barışı vurgulayan bir etkinlikle ağaç dikildi.
Amerika Birleşik Devletlerinin 2. Dünya Savaşının Pasifik Muharebeleri esnasında, Japonyanın Hiroşima şehrine 6 Ağustos 1945 sabahı attığı atom bombası on binlerce insanın ölümüne ve sakatlanmasına sebep oldu. Bu nükleer felaketin 73. yıl dönümünde 6 Ağustosta, Dokuma Botanik Müzesinin Japon bahçesinde, Antalya Kent Konseyi ve Türkiye Ormancılar Derneği işbirliği ile atom bombasına direnen, mabet ağacı, zakkum, kanna ve Trabzon Hurması türlerinden 73 adet fidan dikildi. ‘Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler sloganıyla gerçekleştirilen törene Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de katıldı.
Başkan Hakan Tütüncü, konuşmasında, ağaç dikimi yaptıkları eski Dokuma Fabrikası arazisinin, 2005te yapılan bir sözleşme ile uluslararası şirkete alışveriş merkezi olmak üzere peşkeş çekildiğini anımsatarak, şunları söyledi: “Arazi üzerindeki binaların hepsi yıkılarak, Dokuma arazisi alışveriş kampusu haline getirilecekti. Antalyalıların kolektif bir irade ortaya koyması neticesinde bu hatadan dönüldü. Bu süreçte de belediyemiz, hukuki olarak verilen mücadelede önemli bir başrol oyuncusu olmuştur. Netice itibari ile Dokuma arazisi çok farklı üniteleriyle, müzeleriyle ve çocukların mutluluğunu hedefleyen yapısıyla güzel bir yaşam haline geldi.”
Antalyaya 23 bin metrekarelik botanik müze
Başkan Tütüncü, kentin göbeğindeki Dokuma arazisine botanik müze kuracaklarını müjdeleyerek, Burada bitki çeşitliliğini artırabilmek için adımlar atıyoruz. Dokuma Fabrikasının aktif olduğu zamanlarda kazandırılan yeşil dokunun korunması ve yeşil dokunun olmadığı alanların ise botanik bahçe, portakal bahçesi ile zeytin bahçesi gibi çalışmalarla değerlendirilmesi konusunda bir gayret gösteriyoruz. Yeşil alanın olmadığı 23 bin metrekarelik bir alanı da botanik bahçe haline getireceğiz. Bu bahçe, yaşayan ağaç ve bitki müzesi olacak. Fabrika binasının batısındaki çorak arazi, çok yakında çeşitli ağaç ve bitki türlerinin bir arada yaşadığı güzel bir botanik bahçe haline gelecek. Bu bahçe, Antalyalıların doğanın içerisinde nefes alabileceği bir nokta olacak. Botanik bahçesini, çocukların doğa ile daha yakın bir iletişim kurabilmeleri adına çok önemsiyoruz.”dedi.
Atom bombasına direnen ağaçlar dikildi
Botanik müzenin Japon bahçesine, Hiroşima nükleer felaketinin 73. yıldönümünde ağaç dikimi yaptıklarını anımsatan Tütüncü, “Hazırlık çalışmaları devam eden botanik bahçemize yeni bitkiler kazandırıyoruz. Bu bitkilerin de birer öyküsü var. Japon bahçesine, atom bombasına direnmiş, mabet ağacı, zakkum, kanna ve Trabzon Hurması türlerinden 73 adet fidan diktik. Bu ağaçlar, atom bombasına karşı dik durabilmeleriyle ünlü. Atom bombasının atıldığı 2. Dünya savaşı insanlık tarihinde unutulmayacak acılarla dolu bir vahşettir. Burada bitki, yeşil doku ve müze derken barışa da vurgu yapıyoruz. Japon bahçesine diktiğimiz fidanlarla, barışa, kardeşliğe, dostluğa, sevgiye ve birbirimize sıkı sıkı sarılmaya da önemli bir vurgu yapmış olduk.” diye konuştu.
Ağaç dikimi törenine Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüseyin Çetin, Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişci, Kent Konseyi üyeleri ile öğrenciler katıldı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık