Kemalpaşa Lojistik Merkezinde Altyapı Yıl Sonunda Bitecek

Türkiyenin en büyük lojistik köyü olan Kemalpaşa Lojistik Merkezinin altyapının çalışmalarının 2. aşamasının yıl sonunda tamamlanacağı ve üst yapı belirleme çalışmalarının başlayacağı açıklandı.

Kemalpaşa Lojistik Merkezinde Altyapı Yıl Sonunda Bitecek
  • 28 Eylül 2018, Cuma 12:13
Türkiyenin en büyük lojistik köyü olan Kemalpaşa Lojistik Merkezinin altyapının çalışmalarının 2. aşamasının yıl sonunda tamamlanacağı ve üst yapı belirleme çalışmalarının başlayacağı açıklandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen İzmirin Kemalpaşa ilçesinde lojistik merkez kurma çalışmaları devam ederken, sektör temsilcileri İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde bir araya geldi. “İhtisas Kümelenme Yapımı, İşletimi, Mevzuatı ve Yönetimi Belirlenmesi” konulu panelde, merkezde sürdürülen çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Kemalpaşa Lojistik Merkezinin Meclis Başkanı Binali Yıldırımın, İzmirden milletvekili adayı olduğu 2011 seçimi öncesi yapmayı vaat ettiği 35 projeden biri olması için çok uğraş verdiklerini kaydeden İZTO Meclis Üyesi Koçali Al, “Kemalpaşa Lojistik Merkezinin İzmir için açıklanan 35 projenin içinde yer alması için çok mücadele ettik. Kazandık ama bu tür büyük yatırımlar uzun süreçler gerektiriyor. Biz bıkmadan usanmadan bu sektör için ne yapabiliriz diye hangi bakan gelirse gelsin hızımızı kesmedik. İzmiri kamyon kirliliğinde kurtaralım diye 1980lerin sonunda fizibilite yaptık. Işıkkentte bir arazi satın aldık. Anadoludan her gün gelen 5 bin kamyon kenti kirletiyordu. Biz bu işleri çözdük, becerdik. Işıkkentte ilk defa bir nakliye borsası oluştu. İzmirliler bunu başardı. 10 bine yakın insan istihdam ettik. Kenti kirletmeden otobandan giriyoruz, yükümüzü alıp gidiyoruz. İzmir artık daralıyor nakliyenin, limanın şekli değişiyor. Kendimizi yeniden yapılandırmak zorundayız. Işıkkentteki 600 dönüm yer yetmiyor artık bize. Eski Başbakanımız Binali Yıldırımdan rica ettik ve bugünkü lojistik köy açıklandı. Dünyada çok örneği var. Birçoğunu gezdim” diye konuştu.

“Dört başı mamur sektörel bir proje”
Lojistik Köyü için kamulaştırdıkları alanın 1 milyon 200 bin metrekare olduğunu hatırlatan Ege-Global Lojistik Genel Müdürü Fevzi Akay, “Kemalpaşa Lojistik Merkezi projesi ile alakalı yaklaşık 6 yıldır birçok raporlarla, ilgili bakanlıklarla ve yerel idarelerle epey görüşme yaptık. Bu projede yap-işlet-devret olarak düşünülmüş olması sebebiyle bizler de ilk doğru katkı koyabilmek için şirket haline geldik. Kamu yararına dönük, sektörün paydaşlarını eşit hisselerle, birlik beraberlik içinde bir şirket yapısı kurduk. Süreç içinde bizim bu konuları kamu yararına bir yapılanmaya sokmak üzere hükümetimizin başından sonuna kadar gösterdiği iyi niyetli çalışmaların için mümkün olduğu kadar girdik. Eski Başbakanımız Binali Yıldırımın gayret ve katkıları ile bugüne kadar getirdik. Türkiyede ilk modern örneği orta yere çıkarma gayreti içindeyiz. 1 milyon 200 bin metrekarelik kısmı ile çalışma sürdürülüyor. Rezerv sahaları ve diğer alanları ile birlikte tüm çalışmaların devlet eliyle yürütülecek bir planlama yapılmasını talep ettik. Devlet bu konuyu ele almış, biz bu meseleleri siyasallaştırmadık. Bu dört başı mamur sektörel bir proje” dedi.

2. Etap yıl sonunda tamamlanıyor
2012 tarihinde altyapı ihalesi yapılan, İzmirin ilk, Türkiyenin en büyük lojistik köyünün altyapı çalışmalarının 1. aşamasının tamamlandığını, altyapının 2. aşamasının ise yıl sonunda tamamlanacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü görevlisi Mahsun İzgi, “Kemalpaşa, konumu ve alanı itibariyle bu iş için pilot bölge seçildi. Kemalpaşanın 2. etabı yıl sonu itibariyle tamamlanacak. Üst yapı modeli belirlenecek ve yol haritası çizilecek. Özel sektörün beklentileri çok önemli. Bu konuda firma sahiplerinin görüşlerini almak istiyoruz ki, idareye daha doğru bir tablo çizelim ve sorunları çözüp ilerleme kaydedelim” bilgisini verdi.
Ticaret Bakanlığında görev yapan Gülgün Şentekin ise “Dünyadaki örneklerine bakıldığında birçok model var. Altyapısı büyük oranda tamamlandı istiyoruz ki özel sektör ile birlikte çalışalım ve üst yapıyı öyle oluşturalım. Birçok paydaş var. Amacımız üst yapı modeli nasıl olsun? Devamında ne tür teşvikler bekliyorsunuz. Bakanlıktan biz bunları bekliyoruz. Orada yer alan firmaların yönetimde söz sahibi olmasını istiyoruz” dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık