Kartepe Zirvesinde Filistine Yer Verildi

Göç ve mülteci konularının değerlendirildiği Kartepe Zirvesi 2018de İsrail asıllı Kanada vatandaşı Dr. Amira Halperen Filistinlilerle ilgili konuşma yaptı.

Kartepe Zirvesinde Filistine Yer Verildi
  • 28 Ekim 2018, Pazar 17:55
Göç ve mülteci konularının değerlendirildiği Kartepe Zirvesi 2018de İsrail asıllı Kanada vatandaşı Dr. Amira Halperen Filistinlilerle ilgili konuşma yaptı.
Göç, Mültecilik ve İnsanlık temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesinin 3üncü günü 44 panel oturumla devam etti. “Ortadoğu ve Göç” konulu panelde konuşan İsrail asıllı Kanada vatandaşı Dr. Amira Halperen araştırması kapsamında İngilterede yaşayan 400 Filistinliyle mülakat yaptığını belirterek izlenimlerini aktardı. Halperen, “Gazzeden İngiltereye gidenlerle görüşme yaptım. Buradaki Filistinliler göçmen olmadıklarını mülteci olduklarını vurguluyorlar. Ülkelerinden zorla çıktıklarını söylüyorlar. ‘Ülkemize istediğimiz zaman dönemiyoruz. Özgür bir devletimiz yok. Bu yüzden göçmen değil mülteciyiz. Diasporada yaşayan Filistinliler, kendilerini ifade etmek için yeni mecralar arıyorlar. İsrail medyasını kullanmayı tercih ediyorlar. Dün gösteri çağrılarını duvarlara yazarken bugün facebook duvarlarına yazıyorlar. Bu mesajlarla kendilerini dünyaya duyuruyorlar. Filistinliler dönebilecekleri bir yerin hayaliyle yaşıyorlar. Suriyelilerin ise böyle bir düşünceleri yok. Ana mesele onlar için bir devlet olması. Geri dönmek konusunda emin değiller. Çünkü ikinci nesil Filistini bilmiyor. Bir gün Filistin Devleti kurulacak ve bütün diasporadakiler geri dönecek değil” dedi.
Filistin Ankara Büyükelçiliğinden Hana Aburamadan ise konuşmasında, “Filistin kanayan bir yara. İlk olarak 1947-49 yılında ülkelerinden ediliyorlar. Ürdün ve Lübnanda kamplarda yaşıyorlar. Ürdünde bazı işleri yaparken Lübnanda ticaret yapmaları, mülk edinmeleri, gazetecilik yapmaları yasak. Kendi topraklarına döndüklerinde ızdırapları bitecek. Filistinliler, Yahudilerle birlikte yaşıyorlardı. İngilizler bir gece ansızın çekildiler ve Yahudilerin Filistinin bazı bölgelerine gelmelerini sağladılar. Filistinliler, Filistinden ayrılalı 70 yıl oldu. Üç nesil geçti. İki nesil Diasporada doğdu. İsrailin bahsettiği Filistin; Batı Şeria ve Gazze. Burada yaşam oluşturacak yer kalmadı” diye konuştu.
Panele Polis Akademisinden Prof. Dr. Mehmet Şahin, Filistin Ankara Büyükelçiliğinden Hana Aburamadan, The Harry S. Truman araştırma Merkezinden Dr. Amira Halperen ve Filipinler Diliman Üniversitesinden
Dr. Nassef Manabilang Adıong katıldı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık