İznikin Binlerce Yıllık Tarihi Ayağa Kalkıyor

İznikin binlerce yıllık tarihi ayağa kalkıyor. İznikte bulunan Roma Tiyatrosu, İstanbul Kapı ve gölün içindeki bazilikanın turizme açılması için çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor.

İznikin Binlerce Yıllık Tarihi Ayağa Kalkıyor
  • 04 Eylül 2018, Salı 9:21
İznikin binlerce yıllık tarihi ayağa kalkıyor. İznikte bulunan Roma Tiyatrosu, İstanbul Kapı ve gölün içindeki bazilikanın turizme açılması için çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor.
1980 yılında ilk kazıların başladığı Roma Tiyatrosunda çalışmalar 2015 yılından beri Bursa Büyükşehir Belediyesinin himayesinde yürütülüyor. Tiyatronun ziyarete açılması planlanıyor. 100 yılın keşfi olarak değerlendirilen İznik Gölündeki bazilikanın ise su altındaki çalışmaları bitirip müze olması için çalışmalar hızlandırıldı. Bazilikadaki tarihi yerleşimi dalarak izlemek ya da seyir terasları ile yukarıdan görmek için projeler yürütülüyor. İznikte bir diğer çalışma da 2 bin yıllık İstanbul Kapıda yapılıyor. Şapel ve taştan yolların bulunduğu bu tarihi yapı da turistlerin ilgi odağı olacak. Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait mermer bloklar halinde döşenmiş yolların gün yüzüne çıkartılması tarih meraklılarını da heyecanlandırıyor. Son olarak 1. Murat Kültür Merkezinin (Hamamı) çini müzesi olması için fizibilite çalışmalarına başlandı.

“Bazilika bütün dünyanın ilgisini çekecek”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İznikte devam eden tarihi yapıları yerinde inceleyerek bilgi aldı. 2014 yılında İznik Gölünde keşfedilen bazilikanın dünya genelinde alaka uyandıracağını dile getiren Aktaş, “2015 senesinde başlayan ama son 1 yıldır hız kazanmış çalışmalar bazilikada devam ediyor. Hocamız Prof. Dr. Mustafa Şahin Başkanlığında kazı çalışmalarımız devam ediyor. Tamamen Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse ediliyor. Burada işin iki boyutu var. Birinci boyutu su altındaki bazilikanın yaşam alanlarının ortaya çıkartılmasıdır. 7. Konsülün burada toplanmasının net delilerini de hocamız açıkladı. Şu an bize yurt dışından bununla ilgili gelen talepler de var. Öncelikle alt taraftaki çalışmanın bitirerek müze şeklinde dönüştürülüp bir kurgunun hazırlanmasıdır. İkinci önemli boyutta bu su altında olması hasebiyle burayı dalarak ziyaret etmek olabilir. Seyir terasları ile veyahut içerde oluşturulacak cam odalarda mekanlar oluşturulması gerekiyor. Kıyı kanununa göre mevzuat açısından sıkıntı olacak konular var ama onu milletvekilimize ilettik. İznikte surlar, kapılar, müzeler tarihi güzellikler var ama ben bazilikanın çok farklı farkındalık oluşturacağını, bütün dünyanın ilgisini çekeceğini ifade etmek istiyorum” dedi.

“Türkiyede eşi benzeri yok”
İlk kazıları 1980 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan, 2015 yılından itibarense Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından devam ettirilen Roma Tiyatrosunu da ziyaret eden Aktaş, “Milattan sonra 98-117 yılında yapımına başlandığı biliniyor. Bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarıyla işin kurgusu hazırlanmaya çalışıldı. Çok değerli hocamızın verdiği bilgiler doğrultusunda son dönemde çalışmalar hızlandırıldı. Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna bu işin projelerinin sunulmasının arifesindeyiz. Bunun ardından restorasyon çalışmaları başlayacak. Yapının Türkiyede eşi benzeri yok. Şehir merkezinden korunmuş bir yapı. Bugüne kadar verilen emekler uzun sürede oldu ama İznikte bu süreci tamamlayacak en önemli faaliyetlerden bir tanesi olacak. Özellikle dışarıdan gelen turistlerle alakalı, kurulacak kurgu ile beraber gezilmesi tavsiye edilecek yerlerden biri olacak. Burada araştırma çalışmaları kapsamında heyecanlı çalışma sürüyor. 2015ten beri bu çalışmalara da 1 milyon 600 bin TL civarında bedel harcandı. İznikte ciddi değerler var. Bu değerler bir çerçeve içerisinde bütünlük içerisinde sunulursa İznik ve Bursayı hareketli günler bekliyor. Buna dair döngüler de başladı. Farklı ülkelerden de soruluyor. Yapılan restorasyon çalışmalarıyla maalesef bazı yapılar orijinalliğini de kaybediyor. Bizde bu yapıları muhafaza ederek çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İstanbul Kapı amfi tiyatro olacak
2 bin yıllık İstanbul Kapıyı sadece bulunan bölge ile alakalı değerlendirmemek gerektiğini söyleyen Aktaş, “Karşısında hızarcılar, keresteciler vardı. O bölge ile alakalı İznik Belediyesi proje hazırladı. O bölgeyi de kaldırıyoruz. Orada gelen turist otobüslerinin rahat park edip, gezip dinlenebileceği amfi tiyatro oluşturacak” şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son olarak 1. Murat Kültür Merkezinin (Hamamı) çini müzesi olması için fizibilite çalışmalarına başlanacağının müjdesini verdi.

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık