İşçi Olarak Gittiği İsviçreye Bal İhraç Etti

İşçi olarak İsviçreye giden Çorumlu oyma taş ustası, Türkiyeye kesin dönüş yaptıktan sonra arıcılığa atılarak kendi işinin patronu oldu.

İşçi Olarak Gittiği İsviçreye Bal İhraç Etti
  • 31 Ağustos 2018, Cuma 9:01
İşçi olarak İsviçreye giden Çorumlu oyma taş ustası, Türkiyeye kesin dönüş yaptıktan sonra arıcılığa atılarak kendi işinin patronu oldu.
Merkeze bağlı Pınarbaşı köyünde 30 kovanla arıcılık yapmaya başlayan 51 yaşındaki İsmail Karadaş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) sunduğu projeyle 380 kovan, bal süzme makinesi, sır alma makinesi, su tankı, traktör, römork ve karavan olmak üzere 210 bin TLlik yatırım tutarlı makine ve ekipmanlar için 105 bin TL hibe aldı. Taş ustalığından sonra işçiliğini yaptığı arıcılıkta patron olan Karadaş, bir zamanlar işçi olarak gittiği İsviçreye de 2 ton bal ihracatı yaptı.
Doğal bal üretiminin yanı sıra babasından kalan 10 dönümlük araziye de çiftlik kuran Karadaş, 50 tavukla başladığı çiftlikte bugün 5 bine yakın salma yöntemiyle tavuk besleyerek doğal köy yumurtası üretimi de yapıyor.

“Yıllık 5 ton bal üretiyoruz”
Asıl mesleğinin oyma taş ustalığı olduğunu ve bir firmada çalıştığını getiren Karadaş, 2013 yılında yurt dışından döndükten sonra arıcılık yapmaya başladığını açıkladı. Danışmanlık faaliyeti gösteren bir arkadaşının tavsiyesi ve destekleri üzerine TKDKya proje sunduğunu anlatan Karadaş, “TKDK tarafından projemiz kabul edildi. O dönem aracılığı amatörce yapıyorduk. TKDKnın verdiği ekipman ve hibe desteğiyle arıcılığı daha da geliştirmeye çalıştık. Şuanda 300 kovanın üzerinde arımız var. Mevsim şartlarının normal seyrettiği yıllarda 5 ton civarında bal üretimi arıyoruz. 150 kilo kadarda polen üretimi oluyor. Çevre iller ve köylere de arı satıyoruz” dedi.

“Doğal balın yanı sıra köy yumurtası üretimi de yapıyoruz”
Tek gelir kaynağının tarımsal faaliyetler ve arıcılık üzerineyken, yılda belli aylarda elde ettiği bu geliri “günlük, haftalık ya da aylık gelire nasıl dönüştürebilirim, başka ne yapabilirim” diye düşünürken tavukçuluk yapmaya karar verdiğini anlatan Karadaş, “Babadan kalma 10 hektarlık arazimiz vardı. Kendi yumurta ihtiyacımızı karşılamak için 50 tane tavuk aldık. Gelen giden yumurta istemeye başlayınca bu sayı 50den 100e, 100den 500e sonra 5 bine kadar yükseldi ve burada tavuk beslemeye başladık. Balın yanı sıra doğal yumurtada üretmeye başladık. Civcivde yetiştiriyoruz. Tavuk satışı da yapıyoruz. Doğa ile iç içe olduk. Şehir hayatından da kurtularak köyümüze dönüş yaptık” diye konuştu.

“Her şey devletten beklenilmemeli”
Her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Karadaş, “Umarım yaptığımız bu işler TKDK öncülüğünde hayata geçirdiğimiz bu proje gençlere, iş arayanlara, her şeyi devletten bekleyen insanlara örnek olur. Herkes kendi imkanları dahilinde üretime katkıda bulunmalı. Bir şeyler üretmeye çalışmalı. Her şeyi devletten beklemek geçmişte kaldı. Üretici olmak lazım. Üretici olurken de devleti yanımızda görmemiz lazım. Allah devletimizden razı olsun. 200 bin liralık bir proje yapmıştık. Ancak buraya 500 bin liralık yatırım yaptık. Devletimizin desteği arkamızda olduğu müddetçe biz üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“İsviçre gıda kodeksine uygun olarak ilk defa İsviçreye biz bal gönderdik”
İsviçreye yaptığı bal ihracatı hakkında da açıklamalarda bulunan Karadaş, “Küçük kardeşim İsviçrede market işletiyor. Doğal bal ürettiğimizi görünce buradaki ballardan İsviçreye götürerek oradaki marketler zincirlerinin CEOlarına tattırdı. Sonra bizden bal talebinde bulunuldu. İsviçre gıda kodeksine uygun olarak ilk defa İsviçreye biz bal gönderdik. Balımız rağbet gördü. Para kazanamadık ama bir girişimde bulunduk ve başardık. 2 ton balımız İsviçredeki marketlerde satıldı. Alanlar memnun. Hala isteyenler var. Bazı imkansızlıklardan dolayı devam edemedik. Devletimiz destek verirse bürokrasiyi aşabilirsek yeniden girişimde bulunuruz” şeklinde konuştu.

“Amacım sadece para kazanmak değil, üretim yapmak”
Amacının sadece para kazanmak olmadığını anlatan Karadaş, şunları kaydetti:
“Benim bu hayatı seçmemin sebebi burada para kazanmaktan ziyade doğayla iç içe olmak elimden geldiği kadarıyla üretim yapmak. Umuyorum ki bu üretimimiz birkaç yıl sonra daha da gelişecek. Projelerim arasında arı, tavuk ve koyun yetiştiriciliği vardı. Arıyı yaptık TKDK destekleriyle. Tavuğu kendi bütçemizden yaptık. Gelecek dönem başarabilirsek TKDKya koyun projesi hazırlayacağız. Geniş yaylım alanı bulunmasına rağmen koyun yok. Bu meralar hayvandan yoksun. İnşallah başarırız.”

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık