İngilterede Türk Modacıdan Özel Defile

İngilterede yaşayan Türk moda tasarımcısı Zeynep Kartal, bu yıl Londra Moda Haftası kapsamında III. Sultan Selimin İngiliz Amiral Nelsona armağan ettiği elmas çelenk şeklindeki nişandan ilham alarak tasarladığı 2019 ilkbahar/yaz koleksiyonunu özel bir defileyle tanıttı.

İngilterede Türk Modacıdan Özel Defile
  • 16 Eylül 2018, Pazar 12:59
İngilterede yaşayan Türk moda tasarımcısı Zeynep Kartal, bu yıl Londra Moda Haftası kapsamında III. Sultan Selimin İngiliz Amiral Nelsona armağan ettiği elmas çelenk şeklindeki nişandan ilham alarak tasarladığı 2019 ilkbahar/yaz koleksiyonunu özel bir defileyle tanıttı.
İngilterede yaşayan Türk moda tasarımcısı Zeynep Kartal, 2019 ilkbahar/yaz koleksiyonunu özel bir defileyle tanıttı. Defile öncesinde Kartalın ev sahipliğinde düzenlenen sergide, 300 adet elmas taşla bezeli çelenge karşılık olarak Birleşik Krallıkın o dönemde III. Sultan Selim için armağan edilmek üzere tasarlanan ama verilemeyen yaklaşık 220 yıllık cami şeklindeki saat hediyesi de ilk defa bu sergide görücüye çıktı. Bir Osmanlı padişahının ilk kez yabancı bir komutana verdiği hediye olarak da tarihe geçen çelengin İngiliz Hükümeti tarafından 17. yüzyıla ait elmaslar ve yakutla tasarlanan replikasının yanı sıra Zeynep Kartal da bu sergiye özel olarak 13 elmas okun bütünleştiği bir çelenk tasarladı. Paha biçilmez çelenkler, özel korumalar eşliğinde Goldsmithss Hallde korundu. Sergi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti ve İngiliz Hükümetinin özel arşivlerinden ilk kez çıkarılan III. Sultan Selim ve Amiral Nelsonın orijinal fotoğrafı ve yazışmaları da yer aldı. III. Sultan Selimin inciden tasarlanmış olan iki tesbihinin replikası da sergide yerini aldı.
Tarihi geçmişi 1339 yılına dayanan, Kraliçe II. Elizabethe ait olan mülk olmasının yanı sıra geçmişte kraliyet ailesinin sahip olduğu hazinelerin korunduğu yer olarak bilinen The Goldsmithss Hallde özel defile ve sergi düzenlendi. Elmas çelenk figürlerinin özel olarak işlendiği tasarımlar ise Kartalın koleksiyonunda göz kamaştırdı. Kariyerinde 9. kez Londra Moda Haftasına katılan Zeynep Kartal, defiledeki tasarımlarıyla bütünleştirdiği çelenk motifleriyle geçmiş ve bugün arasında adeta bir kültür harmonisi de oluşturdu. Osmanlı döneminin ihtişamını yansıtan elmas bezeli çelenk ve İngiliz Hükümetinin armağanı cami şeklindeki altın saat, ilk kez bu defile kapsamında dünyaya tanıtıldı.
Defileye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin, Türkiyenin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Milletvekili E. Sare Aydın Yılmaz ve Ömer Faruk-Züleyha Özgül katıldı. İngilterenin yıldız oyuncularından Candine Brown, Victoria Ekanoye, Montana Brown, Hayley Hughes, Samira Mighty, Zara Mcdermont, Kimberley Garner, Olivia, Arben Gemma Oaten, Bhavna Limbachia ise bu özel gününde Kartalı yalnız bırakmadı. Büyükelçi Bilgiç, defile ve serginin ardından Londra Büyükelçilik Rezidansında resepsiyon verdi.
Zeynep Kartal, defile ve sergiyle ilgili, Şimdiye kadar gerçekleştirdiğim her defilenin öncesine mutlaka ülkemi tanıtan bir öğe koymayı amaçladım. Bu koleksiyonumda ise bana ilhamı III. Sultan Selim ve Amiral Nelson arasındaki dostluk verdi. Aslında tarihimiz Trafalgar Meydanında bulunan Nelson heykelinde amiralin taktığı şapkanın üzerindeki çelenkte bile gizli. Osmanlı ve İngilterenin dostluğunu pekiştiren III. Sultan Selimin İngiliz Amiral Nelsona hediye ettiği 1951 yılında kaybolan elmas bezeli çelenkten esinlenerek koleksiyonumu hazırladım. Umarım bu çelenk, defilemden sonra yine iki ülke arasındaki dostluğumuzun değerli nişanesi olarak kalır” dedi.

İngilterenin 220 yıllık saklı armağanı
Londra Moda Haftası kapsamındaki Kartalın özel defilesi öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti ve İngiliz Hükümetinin özel arşivlerinden ilk kez çıkarılan III. Sultan Selim ve Amiral Nelsonun resimleri ve yazışmaları, tasarımcının düzenlediği çok özel bir sergide gözler önüne serildi. Tarihin tozlu sayfalarını günümüze taşıyan sergide Amiral Nelsona padişah tarafından hediye edilen ve 13 elmas okun yer aldığı yaklaşık 300 adet elmasa sahip çelenk, 1789 yılında olan Nil Savaşı sırasında batırılan 13 Fransız gemisini sembolize ediyor.
Serginin bir diğer önemli yanı ise Birleşik Krallıkın Nelsona verilen bu nişane karşısında III. Sultan Selime verilemeyen cami şeklindeki altın saat. Tarihe tanıklık eden ve o dönemde özel olarak tasarlanan bu değerli parça 220 yıl aradan sonra ilk kez Zeynep Kartalın ev sahipliğinde düzenlenen arşiv sergisinde konuklara sunuldu. Cami şekildeki saatin üzerinde mine işlemeli çiçekler ve beş adet camdan yapılmış minare bulunuyor. Saatin içinde bulunan altın varaklar, Osmanlı Devleti ve İngilterenin dostluğuna adeta tanıklık ediyor.
Sergide yer alan diğer önemli parçalardan bir diğeri ise ünlü İtalyan ressam Leonardo Guzzardinin 1798 yılında resmettiği İngiliz Amiral Nelsonın orijinal portre resmi de bu özel sergide yerini aldı. Kartalın sergi için tasarladığı elmas taşlarla bezeli çelenk konukları tarihi bir yolculuğa çıkardı. III. Sultan Selimin inciden tasarlanmış olan iki tesbihin replikası da sergide göz kamaştırdı.
Zeynep Kartalın düzenlediği bu özel sergi, The Goldsmithss Hallde 7 Ekim tarihine kadar sürecek.

Kartalın Çelenk koleksiyonu Londrayı salladı
Londra Moda Haftasına 9. kez katılan İngilterede yaşayan Türk moda tasarımcısı Kartalın “Çelenk” ismini verdiği 2019 ilkbahar/yaz koleksiyonu, III. Sultan Selimin İngiliz Amiral Nelsona verdiği hediyeden ilhamını alıyor. Koleksiyonda öne çıkan gece elbiselerin üzerine zarifçe işlenmiş çelenk motifleri akıcı kumaşlarla flört ederek tarihin izlerini elegant bir şekilde modernlikle yorumluyor. Kadının siluetiyle muhteşem bir uyum yakalayan ustalıkla tasarlanmış pantolon ve ceket takımlar, lame yansımalarıyla sezona farkındalık katıyor. Özgün omuz detaylarının hakimiyetindeki koleksiyon, anvelop tarzdaki elbiselerin DNAsını ustalıkla ele geçiriyor. Organze kumaşların kendini özgürce ifade ettiği elbise modeli ise Kartalın imzasını taşıyan vücudu kusursuzca saran bodysuit ile kombinlenerek koleksiyonun içerisinde yıldız gibi parlıyor. Payet işlemeler, dantel ve tül detaylarla şekillendirilen koleksiyonda kruvaze yaka tulum tasarımları ise ezberleri bozuyor.
Koleksiyonun ana renklerini oluşturan cezbedici fuşyalar, masum beyazlar, sıcak gül kuruları, uçuk maviler, lame ışıltılar ve asil siyahlar, kendine güvenen kadınının sofistike tavrını harekete geçiriyor.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık