Gümüşhanede 1.uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu Başladı

Gümüşhane Üniversitesinin Uluslararası Saray Bosna Üniversitesi işbirliğinde düzenlediği ‘1.Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke sempozyumu ‘Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek temasıyla başladı.

Gümüşhanede 1.uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu Başladı
  • 03 Ekim 2018, Çarşamba 16:11
Gümüşhane Üniversitesinin Uluslararası Saray Bosna Üniversitesi işbirliğinde düzenlediği ‘1.Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke sempozyumu ‘Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek temasıyla başladı.
Gümüşhane Üniversitesinin Bağlarbaşı mahallesinde bulunan merkez Gümüşhanevi kampüsündeki Kongre Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Başbakanlık Balkan İşleri eski Uyumlaştırıcısı Prof.Dr. Mustafa Kahramanyol, Bosnanın adı bilinen fakat yerinin çok bilinmediği bir ülke, Boşnakların da kendilerine has bir kültür ve medeniyetleri olan müstesna bir millet olduğunu söyledi.
Boşnakların Türk milletinin ikiz kardeşi olduğunu kaydeden Kahramanyol, “Uğradıkları zulmü ve her türlü haksızlığın temelinde Türk olmaları vasfı yatmaktadır. Bunlar Türklere kardeş oldukları için öldürüldüler. Avrupa 1464ten buyana Boşnaklarla yüzyüzedir ve bunlara aman vermemek kararındadır. Aliya İzzetbegoviç inancını yaşamak isteyen, hem batı medeniyetini hem doğu medeniyetini klasik ürünlerini okumuş ve çok iyi hazmetmiş bir adamdır. Hayatını insan hakları, hürriyet ve milleti için adamıştır. İnsan hakları, hürriyet, eşitlik, ilerleme hususunda büyük çabalar sarf ettiklerini olan batı dünyasının Aliya İzzetboviçi el üstünde tutması lazım gelirken harp boyunca görmezden gelmiştir ve görmezden gelmeye devam etmektedir. Bu bize bir ders olsun. Bugünkü kafayla devam ederse batı dünyası bizi görmezden gelecektir. Bu batı dünyası Aliy İzzetbegocic gibi adam dururken hep komünist saflarda yetişmiş olan, hiç yoktan adam öldürmeyi siyasetin icabı olarak görmüş olan adamlar, sahte demokratları el üstünde tutmuştur. Bu zihniyete karşı çok karşı olmalıyız” diye konuştu.
Gümüşhane Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Bayram Nazır ise 15 yıl önce bir Ekim ayında vefat eden Aliya İzzetbegoviçin fikirleri ve mücadelesiyle yüzyılın en büyük tanıklarından, Bosna halkı ve tüm Müslümanların nezdinde bilge kişiliği ve batın dünyasının ortasında yok edilmek istenen bir halkın lideri olduğunu söyledi.
Aliya İzzetbegoviçi düşmanları için saygı duyulacak bir rakip, çocukları içim mükemmel bir baba ve tarihe tanıklık etmek isteyenler için zorlu bir yaşamdan geri kalan olarak nitelendiren Nazır, “Profesyonel bir siyasetçi olmadığı halde tarihe, halkına ve insanlığa karşı beslediği derin sorumluluk duygusu onu uzun bir yürüyüşün öncülüğüne getirmiştir. 1990!lı yıllar boyunca dünya Avrupanın ortasında Batının ahlak ve insanlık ilkelerine ihanet ettiği bir ahlak sınavında batıya ahlak ve insanlık ilkelerini hatırlatan bir bilge şahsiyet olarak tarihi rolünü oynayışına tanık oldu” dedi.
Sempozyum düzenleme kurulu başkanı Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mümin Hakkıoğlu ise 3 gün 7 oturum ve 25 paralel oturumda gerçekleşecek sempozyumda Bosna Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan, Sırbistan ve Makedonya olmak üzere 30u yabancı 96 bilim insanının 85 bildiri sunacağını söyledi.
Gümüşhane tanıtım filminin de izlettirildiği programda daha sonra Bosna-Hersek Dostları Vakfı tarafından sempozyum için paylaşılan ‘1992-1995 Kuşatma altındaki Saraybosnadan savaşa ait fotoğraf kareleri” ve “ Aliya İzzetbegoviç ve Bosna Hersek” adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık