Geçmişin Aklı Geleceğin Cesaretine Yön Vermeye Devam Ediyor

Ahilik Haftası Ümraniyede geleneksel adetlerin önemine ithafen büyük bir coşku ile kutlandı. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can etkinlikte demir döverken ödül sahipleri ustalarından Ahilik Beratlerini aldı. Modoko şahitliğinde Turhan Yanıkçıoğlunun Ahilik Beratına üçüncü kuşaktan oğlu Cüneyt Yanıkçıoğlu sahip oldu.

Geçmişin Aklı Geleceğin Cesaretine Yön Vermeye Devam Ediyor
  • 25 Eylül 2018, Salı 11:40
Ahilik Haftası Ümraniyede geleneksel adetlerin önemine ithafen büyük bir coşku ile kutlandı. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can etkinlikte demir döverken ödül sahipleri ustalarından Ahilik Beratlerini aldı. Modoko şahitliğinde Turhan Yanıkçıoğlunun Ahilik Beratına üçüncü kuşaktan oğlu Cüneyt Yanıkçıoğlu sahip oldu.
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadoluda yaşayan halkın sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen Ahilik; Türkiyenin birçok yerinde olduğu gibi Ümraniyede de çeşitli törenlerle kutlandı.
Ahilik Haftası kapsamında Ümraniye Belediyesi tarafından etkinlikler düzenlendi. Vatandaşların katılımıyla Alemdağ Caddesinde düzenlenen etkinliklerde ebru sanatı, el nakışı örnekleri sergilenirken, mehteran takımının gösterisi vatandaşlar tarafından büyük beğeni aldı. Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Canın demir dövdüğü etkinliklerde vatandaşlara Özbek pilavı ikram edildi.
Ahilik Haftasının herkese hayırlı olması dileğinde bulunan Başkan Can, 17-23 Eylül tarihleri arası Ahilik Haftası. Şimdi burada Ahilik Haftası münasebetiyle Kaymakamlığımız, İl Ticaret Müdürlüğümüz, esnaf odalarımızla birlikte Ümraniye Belediyesi olarak tertiplediğimiz bu programda, herkesin de gördüğü gibi tarihten gelen esnaf ahlakını temsil eden, helal kazancı temsil eden, komşusunun hakkına riayeti esas alan, hakka, adalete, ölçüye, tartıya riayeti ahlak olarak bilen ve gerçekten esnaf yetiştiren bir kuruluş olan Ahiliğin bu töreninde bir araya geldik. Ahilik Haftası hepimize hayırlı olsun ve inşallah esnafımız bol kazansın. Helalinden kazansın ve yeni zanaatkarlar, sanatkarlar ve güzel ahlaklı esnafların yetişmesine vesile olsunlar diliyorum ve hayırlı olsun diyorum dedi.
Programda konuşan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kala, “Ahilik bayramımız kutlu olsun. 31 yıldır bu kutlamaları yapıyoruz. Ahilik, bizim hem sosyal hem kültürel hem de iktisadi açıdan değer içeren bir yönetim tarzıdır. Tüm esnaflara, sanayicilere ve üreticilere hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Kısa bir konuşma yapan Ahi Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı İbrahim Çam, “Ahilik sistemini yeni nesillere aktarmak için belediyelerimizle ve milli eğitim müdürlüklerimizle ortak programlar düzenledik ve düzenleyeceğiz” diyerek ahilik sisteminin öneminden bahsetti.
Çam, “Ülkemiz millileşmek ve lider devlet olmak için çalışıyor. Ahi Evran-ı Velinin yolundan gitmek zorundayız. Programa katılan ve yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu yaptığı konuşmada, Ümraniyede ilkini kutladığımız Ahilik Haftasının hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Osmanlı Devletinin bir cihan devleti olmasının temel sebeplerinden birisi de ahiliktir. Atalarımızdan bize kalan bu mirası ileriye taşımamız gerekiyor” diyerek konuşmasını noktaladı.
İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, Ahi Evran-ı Veliyi saygıyla andığını söyleyerek, Bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen Ümraniye Belediyesine teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Ahilik Haftası kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
Ahilik Haftası Kutlamaları sebebiyle Ümraniye Santral Etkinlik Alanında kurulan ve Ümraniye Belediye sanatçıları tarafından oluşturulan El Sanatları Sergisi (filografi, ahşap oyma, kaligrafi, kilim dokuma, tokat tahta baskı, çini, ebru, el nakışı ve iğne oyası) gibi eserler program süresince sergilendi. Türkün töresi olan Örste Demir Dövme ile devam eden program, Şed Kuşatma Töreni ve Ümraniye Belediyesi Okçuluk Kulübü tarafından sergilenen okçuluk gösterileriyle devam etti. Daha sonra Başkan Hasan Can ve tüm protokol tarafından Ümraniyeli esnaflara ahilik beratı verilerek plaket takdim edildi.

Modokonun değerli zanaatkarina ahilik beraati verildi
Modoko Mobilyacılar Sitesinde halen üretmeye devam eden değerli zanaatkar ve usta Turhan Yanıkçıoğlunun şahitliğinde geleceğin ustası Şed kuşatma geleneği ile ödüllendirildi. Geçmişi oldukça eskiye dayanan Ambiance Mobilyanın üç kuşak önce İstanbul Kuledibinde başlayan hikayesi 1900 senesinde küçük bir atölyede sadece üretimle başladı. Bu köklü markanın değerli zanaatkarı Turhan Yanıkçıoğlunun ahilik beratına üçüncü kuşaktan oğlu Cüneyt Yanıkçıoğlu da sahip oldu.
Törende değerli zanaatkar Turhan Yanıkçıoğlu şu ifadelerde bulundu:
Gelecek kuşaklara ahilik geleneğinin durmadan aktarılmasını temenni ediyorum. Ülkemizde sanat ve zanaatın erken yaşta keşfedilmesi gerekiyor aksi halde ustalık tarihe karışabilir. Bu konuda akademik bilgi maalesef yeterli değil. Yapılması gereken en önemli şey okuldan sonra ustaların yanında bu işi öğrenmektir. Böylelikle zanaat kuşaktan kuşağa kalıcı bir şekilde ulaşır ve yerini korur.”

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık