Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivitede Karbonhidratlı Yiyecekler Beyin Gelişimini Kötü Etkiliyor

Psikolog Nejla Avcı, çoğu çocuk olmak üzere toplumun yüzde 50sinden fazlasında hiperaktive bozukluğu olduğunu belirterek, aşırı şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerin beyin gelişimini kötü etkilediğini söyledi.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivitede Karbonhidratlı Yiyecekler Beyin Gelişimini Kötü Etkiliyor
  • 28 Ekim 2018, Pazar 16:12
Psikolog Nejla Avcı, çoğu çocuk olmak üzere toplumun yüzde 50sinden fazlasında hiperaktive bozukluğu olduğunu belirterek, aşırı şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerin beyin gelişimini kötü etkilediğini söyledi.
Bağcılarda düzenlenen programda, son zamanlarda özellikle okul çağındaki çocuklarda artış gösteren dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ele alındı. Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen “Dikkat Eksikliği-Hiperaktive Bozukluğu” konulu seminere anne-babalar çocuklarıyla birlikte katıldı. Slayt gösterileri eşliğinde sunum yapan Psikolog Şenay Avcı, “Dikkat eksikliği genetik ve kalıtsal bir zemin üzerinde oluşan biyolojik ve psikiyatrik bir bozukluktur. Dikkat eksikliği ruhsal değildir. Dikkat eksikliği doğuştan gelen bir bozukluktur ve teşhisini mutlaka psikiyatri koyar. Çocuklar sonradan buna yakalanmıyor. Çevre faktörleri etkiler ama tamamen beyinden gelen dalgalarla ilgili bir problemdir. Aşırı hareketlilik anne karnından itibaren başlar. Hiperaktif çocuklar hep hareketlidir. Buna bağlı olarak başlarına kazalar gelir” dedi.

“Hiperaktif çocuklar zeki olur diye bir şey yok”
Çocukların birinde varsa yüzde 70 diğerlerine de bulaşma ihtimali olduğunu söyleyen Avcı, “Erkek çocuklarda hiperaktive çok görülürken, kız çocuklarda ise dikkat eksikliği daha fazladır. Beyin hücreleri bu çocuklarda biraz daha az olabiliyor. Çünkü aralarındaki elektriksel iletim birbirlerine tam olarak geçmeyebiliyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğunda ilaç tedavisi uygulanıyor ancak tam olarak bir tedavisi yok. Çünkü genetik ve temelden geliyor. Siz istediğiniz kadar uğraşın tamamen geçiremezsiniz. Ömür boyu sürecek bir bozukluk” diye konuştu.
Çoğu çocuk olmak üzere toplumun yarısından fazlasında hiperaktive bozukluğu olduğunu söyleyen Avcı, şu uyarılarda bulundu:
“Aşırı şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler beyin gelişimini kötü etkiler. Her türlü poğaça ve börek gibi yiyecekler hiperaktive ve dikkat eksikliği bozukluğuna tavan yaptırıyor. Şeker de verdiği aşırı enerji nedeniyle beyni olumsuz etkiliyor. Zaten beyin hareketliyken ekstra bir şey verdiğiniz zaman ya kilo yapacak ya da çocuklarınızı hareketli yapacak. İki şekilde de zarar verecek” diye konuştu.
Soru-cevap kısmında Avcı, hiperaktive ile zeka arasındaki bağla ilgili bütün katılımcıların merak ettiği soruya, “Hiperaktif çocuklar zeki olur diye bir şey yok. Hiperaktive bozukluğu hiçbir zaman zekayla alakalı değil. Fazla zekadan da, zeka geriliğinden de kaynaklanabilir” yanıtını verdi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık