Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: “Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye; Şükürler Olsun Biz Altı Devlet, Bir Milletiz”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Türk dünyası cumhuriyetlerini tanımladı. Topçu, “Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye; şükürler olsun biz altı devlet, bir milletiz. Duamız ve dileğimiz Rabbimiz kıyamete kadar hepsini korusun ve yüceltsin” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: “Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye; Şükürler Olsun Biz Altı Devlet, Bir Milletiz”
  • 04 Temmuz 2018, Çarşamba 14:53
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Türk dünyası cumhuriyetlerini tanımladı. Topçu, “Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye; şükürler olsun biz altı devlet, bir milletiz. Duamız ve dileğimiz Rabbimiz kıyamete kadar hepsini korusun ve yüceltsin” dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Astananın Kazakistanın başkenti ilan edilmesi münasebetiyle Kazakistan Ankara Büyükelçiliği ev sahipliğinde düzenlenen programa katıldı. Programa Dışişleri eski Bakanı ve Meclis eski Başkanı Hikmet Çetin, Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Azerbaycan, Kırgızistan ve Türkmenistan Ankara Büyükelçileri, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ile çok sayıda davetli katıldı. Konuşmasında gelecekte çağdaş dünya tarihi yazılırken, Kazakistan ve Kazak Türkleri kısmında, Astana şehri ile “Türk Dünyasının Aksakalı” olarak nitelendirilen Nursultan Nazarbayevin özdeşleşmiş bir şekilde yer alacağını belirten Topçu, ”Ülkelerin ve milletlerin tarihlerinde büyük liderler olduğu gibi önemli şehirler de vardır. Çağdaş Kazakistanın kurucusu olan Yelbası (halkın lideri) Aksakalımız, Nursultan Nazarbayev, bağımsız Kazakistanın sembolü olarak Astanayı adeta sıfırdan kurgulamış, kurmuş, imar etmiştir. Astana yeni Kazakistanın parlayan yıldızı olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Atatürk Ankara ile, Nazarbayev Astana ile tarihe mühür vurmuşlardır”
Başdanışman Topçu, “Türkiye Cumhuriyeti kurulurken başkentin İstanbuldan Ankaraya taşınması ne anlama geliyorsa Kazakistan açısından başkentin Almatıdan Astanaya taşınması da aynı anlama gelmektedir. Türkiyenin kahramanı ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş Kazakistanın kurucusu da Türk Dünyasının Aksakalı Yelbası Nursultan Nazarbayevdir. Atatürk hürriyet mücadelesini Ankara ile Aksakalımız ise Astana ile taçlandırmış, tarihe mühür vurmuşlardır” şeklinde konuştu.

“Kazakistan doğudan yükselen bir güneş gibi yeniden dirilişe katkı sunmaktadır”
Konuşmasını kardeş Türk dünyası ülkelerinin dilde, işte, fikirde beraber olması düşüncesiyle çalıştıklarını belirterek bitiren Topçu, “Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye; şükürler olsun altı devlet, bir milletiz. Duamız ve dileğimiz Rabbimiz kıyamete kadar hepsini korusun ve yüceltsin. Kazakistan ‘Türk dünyasının dilde, fikirde, işte bir olması davasında önemli gayretler göstermektedir. Asırlardır dünyaya medeniyet taşıyan Türklerin yeniden dirilişinde Kazakistan doğudan yükselen ve Batıyı ısıtan bir güneş gibi katkı sunmaktadır” diye konuştu.

Nazarbayevin sözleri kulaklarımızda yankılanıyor
Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekulı de progrogram da bir konuşma yaptı. Konuşmasında Nursultan Nazarbayevin Astana için söylediklerine atıfta bulunan Saparbekulı, Cumhurbaşkanımız Nursultan Nazarbayevin Astana, her şeyden evvel bağımsızlığımızın sembolüdür, Kazakistanın yeni tarihinin gerçek ve köklü silsilesidir, hızlı bir şekilde kalkınmamızın, elde ettiğimiz kazançlarımızın, itibarımızla onurumuzun, birlik ile beraberliğimizin en belirgin göstergesidir sözü hala kulaklarımızda yankılanıyor şeklinde konuştu.

“Nazarbayev insanoğlunun rehbelerindendir”
Toplantıda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Nazarbayevi övdü. Zeybek, “Nazarbayev, bugünün dünyasında sadece Kazakistan ve Türk Dünyasının değil, insanoğlunun rehberlerindendir. İnsanlığın böyle bir rehbere ihtiyacı var. Meselelere bu yükseklikten, bu derinlikten bakabilen bir rehbere ihtiyaç var” diye konuştu.

Atatürk hangi nedenlerle Başkenti Ankaraya taşıdıysa ben de o yüzden yaptım
Programda bir konuşma da Dışişleri eski Bakanı Hikmet Çetin yaptı. Kazakistanın başkentinin Almatıdan Akmolaya taşınması ve Akmola şehrinin adının Kazakçada başkent anlamına gelen Astana olarak değiştirilmesinin Kazakistan Cumhuriyetinin ve Nazarbayevin tarihi ve önemli kararlarından biri olduğunu belirten Çetin, O sıralarda Almatıda Sayın Nazarbayev ile görüşürken bunun nedenini sordum. Şu yanıtı verdi: Atatürk hangi nedenlerle başkenti İstanbuldan Ankaraya taşıdıysa ben de aynı nedenlerle başkenti Almatıdan Astanaya taşıyacağım dedi ifadelerini kullandı.
Programın ardından sempozyum ve resepsiyon düzenlendi. Sempozyuma Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız başkanlık etti. Resepsiyonda ise günün anısına pasta kesildi ve davetlilere ikram edildi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık