Çıldırda Kışlık Erişteler Hazırlanıyor

Çıldırda kışın sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte kesilerek iplere dizilerek kurutulmaya başlandı.

Çıldırda Kışlık Erişteler Hazırlanıyor
  • 28 Eylül 2018, Cuma 10:58
Çıldırda kışın sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte kesilerek iplere dizilerek kurutulmaya başlandı.
Yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte Çıldırda kış hazırlıkları da yavaş yavaş başladı. Köylerde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri çamaşır misali ipe sererek kurutmaya çalışıyor.
Köylerdeki üç-dört komşu kadının yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutuluyor. Çıldırda yıllardan beri gelenek haline gelen eriştenin kesildikten sonra, köy evlerinin bahçelerine çamaşır misali asılması çok değişik bir görüntü oluşturuyor.
Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan erişteler, Çıldırda yaşayan hemen hemen herkesin en kıymetli kışlık yiyeceklerinden birisi durumunda. Çıldırlı kadınlar kesip kuruttuktan sonra elde etmiş oldukları eriştelerin bir kısmını kendileri için ayırırken, bir kısmını da gurbetteki hısım akrabalarına gönderiyorlar.
Kışın çorba ve pilavı yapılan eriştenin Çıldırda yoğun olarak tüketildiğini belirten Çıldırlı kadınlar “ Erişte kesimi imece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor. Biz köylü kadınlar olarak komşular arasında dayanışma geleneği devam ediyor” dediler.
Çıldırda köylü kadınların ortaklaşa kestikleri erişteler, daha sonra tellere asılarak kurutuluyor. Kurutulan erişteler fırınlarda kavrulduktan sonra kışın sofralarda yerini alıyor.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık