Büyükşehirden Aşık Sıdkı Baba Sempozyumu

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Yeniceli Aşık Sıdkı Babayı anma etkinlikleri, Yeniceli Aşık Sıdkı Baba Mersin ve Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu ile başladı.

Büyükşehirden Aşık Sıdkı Baba Sempozyumu
  • 19 Ekim 2018, Cuma 14:42
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Yeniceli Aşık Sıdkı Babayı anma etkinlikleri, Yeniceli Aşık Sıdkı Baba Mersin ve Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu ile başladı.
Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli aşıklarından ve Mersinin halk kültürünün önemli değerlerinden Sıdkı Baba, Büyükşehir Belediyesinin düzenlemiş olduğu etkinlikler ile yaşatılmaya devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Kocamaz, Bugün burada, onu bir kez daha saygıyla anmak ve bize bıraktığı gönül mirasını yeniden hatırlamak için toplanmış bulunuyoruz dedi.

Kelimeleriyle toplumunda değerlerini kuşaktan kuşağa aktarıyor
Aşık Sıdkı Babanın kelimeleriyle toplumun değerlerini kuşaklar boyu taşımada aracı olduğunu belirten Kocamaz, Çaldığı sazla, söylediği her bir sözle gönüllere dokunurken, korkusuz ruhuyla vatanı müdafaa etmiş bir kahramandır. İşte tam bu özellikleriyle Aşık Sıdki Baba, Anadolunun ruh ikliminin eşsiz bir timsalini oluşturmaktadır. Barışı, sevgiyi ve bilimi kendisine rehber kılarak yolunu, ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine çeviren Aşık Sıdkı Baba, Anadolunun sanat dolu çeşmesinden yürek dolusu yararlanmıştır. Yalın Türkçesi ile kalplere söz, umuda ışık olmuştur. Aşık Sıdkı Baba, gönülden gönüle uzanan hayatıyla iyi ki bu topraklardan geçmiş, iyi ki bizim kültürümüze dokunmuştur ifadelerini kullandı.

Çalışmalarımız kitaba dönüşüyor
Sempozyumda söz alan araştırmacı yazar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Emekli Koro Şefi Halil Atılgan ise, Yeniceli Aşık Sıdki Babayı anmak, Çukurovada tanıtmak, onu kitaplaştırarak vatandaşlara ulaştırmak konusunda Kocamaza geçtiğimiz yıl bir proje sunduklarını belirterek, Burhanettin Başkanımız projemizi geri çevirmedi ve bu yıl sempozyumun ikincisini yapıyoruz. Bu yıl da yayınlanacak olan kitapta inanıyorum ki çok büyük takdir toplayacak. Bizim çalışmalarımız kitaba dönüştüğü için bu sempozyum oldukça önemli şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından oturum başkanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve oturum başkan yardımcısı Prof. Dr. Esma Şimşekin başlattığı sempozyumda Yeniceli Aşık Sıdkı Babanın hayatı, eserleri ve akademisyenler tarafından hazırlanan araştırmalar katılımcılar ile paylaşıldı. Sempozyumlarla devam edecek olan etkinlik, 21 Ekim tarihinde Tarsus İncirgediği Mahallesi Toroslar Yörük Müzesi ziyareti, Yenice Mahallesi Cem Evinde yapılacak anma programı ve ardından gerçekleştirilecek ‘Deyişler ve Sıdkı Baba Türküleri konseri ile sona erecek.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık