Baskta İlk 10A Giren Mardinli Şef Yerel Tohumu Çoğaltmak İçin Çalışıyor

Bask Dünya Aşçılık Ödüllerinde ilk 10a giren Mardinli şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir, kuraklığa karşı yerel buğday tohumlarını tekrar çoğaltarak Mardinden dünyaya yaymayı hedeflediklerini söyledi.

Baskta İlk 10A Giren Mardinli Şef Yerel Tohumu Çoğaltmak İçin Çalışıyor
  • 24 Temmuz 2018, Salı 22:20
Bask Dünya Aşçılık Ödüllerinde ilk 10a giren Mardinli şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demir, kuraklığa karşı yerel buğday tohumlarını tekrar çoğaltarak Mardinden dünyaya yaymayı hedeflediklerini söyledi.
Mardinli ve mülteci 224 kadının yer aldığı “Topraktan Tabağa” projesi ile Mardinli şef ve sosyal girişimci Ebru Baybara Demirin ilk 10a kalarak finalist olmayı başardığı Bask Dünya Aşçılık Ödüllerinin birincisi belli oldu. İspanyada yapılan değerlendirme sonucu yarışmayı Avustralyalı şef Jock Zonfırıllo kazandı. Bask Dünya Aşçılık Ödüllerinin birinciliğinin bu akşam açıklanmasının ardından İhlas Haber Ajansına konuşan Ebru Baybara Demir, birinci olamasa da uygulamaya geçen çok büyük bir proje ile kazananın kendileri ve Türkiye olduğunu söyledi. Demir, “Yarışmayı biz kazandık. Her zamanki gibi ve iki yıldır üst üste dünyaya ilham veren 10 şef arasında yer almak büyük bir mutluluk. Öncelikle Türkiye gastronomisi anlamında uluslararası boyutta bu kadar yüksek bir mertebeye ilk kez ulaştı. Özellikle kadınların istihdamı, arkasından yerel tohum. Biz sadece yemek yapmıyoruz, tabağın arkasını doldurmaya çalışıyoruz” dedi.
Şuanda dünyada gıda kaynaklarının azaldığına ve 200 milyondan fazla insanın göç ederek yer değiştirdiğine dikkat çeken Demir, “Bu sorunların çözümünün bir parçası olarak gastronomiyi, dönüştürmenin bir yolunu gösterdik. Bu anlamda da örnek projelerle anılmak, dünyanın ilgisini Türkiyeye çekmek, Mardinin adını Mezopotamyadan, buğdayın buradan başladığını, mülteci kadınlarla birlikte toprağı iyileştirme projelerini anlatabilmek zaten bu yarışmanın en büyük kazanımlarıydı. Ben mutluyum. Ekibim, yaptığım işler adına, bunları daha da büyütmek adına mutluyum. Yarışmayı biz kazandık. Yine bunu söylemek isterim” diye konuştu.

Kadın istihdamında hedef 350
7 ayrı proje ile hedeflerini gerçekleştirmek istediğini kaydeden Demir, “Başka bir proje anlaşmamız var şu anda. Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Konseyi, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütüyle birlikte projelerimizi devam ettiriyoruz. 7 tane devam eden projemiz var. Yerel tohum en büyük projemiz. Burada şu an kadın istihdamını 224e tamamladık, hedefimiz 350. İlk altı ayda ulaştığımız bir hedef bu. Bunu daha da büyüteceğiz. Bu sadece Türkiyenin değil, global bir konu, iklim değişikliği, ona bağlı olarak da kuraklık. Biz kuraklığa karşı yerel tohumlarımıza sahip çıkarak 13 bin yıl önce tarımın nasıl buradan başlayıp ve buğday tohumu nasıl dünyaya yayıldıysa biz aynı şekilde bu kadınlarla birlikte başaracağız. Türk kadınlarıyla, Mezopotamyanın, Anadolu kadınlarıyla birlikte, mülteci kadınlarla birlikte biz bu tohumu tekrardan çoğaltacağız. Ve bir kez daha Güneydoğudan, Mezopotamyadan, Mardinden dünyaya yayacağız” diye konuştu.

“Gastronomi Enstitüsü Projesi devam edecek”
Demir, Gastronomi Enstitüsü Projesinin devam edeceğini belirterek, “Amacımız bu projelerimiz tüm hızıyla devam edecek. Derik benim için çok önemli. Zeytin hepimiz için önemli. Bu oradan gelen bir talepti ve benim içimi kıpırdatan bir projeydi. Gastronomi Enstitüsü kurulduktan sonra oraya da mutlaka bir sera yapılması için elimden gelen bütün çabayı göstereceğim ve Derikteki zeytin ağaçlarını yaşatmak için önemli bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Kadınlarla birlikte Derik zeytin ağaçlarını da buğdayı gibi en kısa zamanda çoğaltmak için bu işi yapacağız” dedi.
Ebru Baybara Demir, geçen sene de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Harran Kaymakamlığı destekli Amazon Kraliçeleri Projesi ile katıldığı Bask Dünya Aşçılık Ödüllerinde 30 ülkeden 110 aday arasında ilk 10a girerek finale kalan ilk Türk şef olmuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık