Başkan Kara Kartepe Zirvesinde

Kartepe Zirvesinde konuşan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, şehir merkezine 130 adet bomba düşen kentte, mülteci nüfusunun yüzde 60ı bulduğunu, buna rağmen şiddet olayı yaşanmadığını söyledi.

Başkan Kara Kartepe Zirvesinde
  • 27 Ekim 2018, Cumartesi 16:54
Kartepe Zirvesinde konuşan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, şehir merkezine 130 adet bomba düşen kentte, mülteci nüfusunun yüzde 60ı bulduğunu, buna rağmen şiddet olayı yaşanmadığını söyledi.

Kartepe Zirvesi 2018e katılan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, 2011de Suriyede çıkan krizden sonra Kilise inanılmaz bir göç olduğunu belirtti. Kara, “Şu anda nüfusumuzun yüzde 60ı Suriyeli, yüzde 40ı Türk halkıdır. 2011 öncesi 40 ton çöp toplarken şu anda 170 ton çöp topluyoruz. 10 bin metreküp suya ihtiyacımız varken 2011den sonra ihtiyacımız 30 bin metreküp oldu. Her şeye rağmen hiç şiddet olayımız yok. İnsanları birbirleriyle kaynaştırmamız lazım, başarırsanız her yerde sorunda olsa kavga gürültü olmuyor. Göç eden insanlar Türkiyede ama Suriye sınırına yakın yerlerde tutulmalı, çünkü barış ve güvenlik sağlandığında daha rahat ülkelerine dönecek grup burası olacaktır. 130 tane bomba şehir merkezimize düştü ama barışı bozmadık dedi.

Ulusal ve uluslararası üst düzey isimlerin bir araya geldiği Kartepe Zirvesinde Suriye Krizi ve Göç Yönetim Deneyimleri konulu sempozyum yoğun katılım ile gerçekleşti. Başkanlığını Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Dumanın yaptığı oturumda Suriyede yaşanmakta olan iç savaş ve Suriyelilerin göç hareketi konuşuldu. Oturuma Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Hamidreza Monibi ile Muhabbat Rozmamedova, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından Bülent Açıkgöz, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ve MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Hamidreza Monibi, Liberal ve demokratik görünen devletler neden mültecilere farklı gözle bakıyor. Birleşik Krallıktan tutunda diğer batılı devletlerin kilit siyasi isimlerinin göçmenler hakkında olumsuz düşüncelerini görüyoruz. Mültecilerin toplumda tehdit oluşturacağını bahseden siyasiler, medyayı da kullanarak yerel halkı da etkiliyor ve halkın büyük bir kısmı da mültecileri tehdit olarak görmeye başladı. Batılı devletlerin hükümetleri göçmenlere uygulandıkları politikaları değiştirmek zorunda” dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından Bülent Açıkgöz ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Göç, çok karmaşık ve yapısal bir sorun. Suriye krizinden sonra zoraki bir şekilde ülkemize sığınan mültecilere daha iyi bir hayat sağlamak için büyük altyapılara ihtiyacımız var. Son yaptığımız araştırmalarımıza göre de ülkemize göçen Suriyelilerin büyük kısmı eğitim seviyesi düşük insanlar. Bu insanları doğru alanlara yönlendirmek ve onlara çalışabilecekleri alanlar bulmak çok önemli” diye konuştu.

Düzce Valisi Zülkif Dağlı da, “İlimizde 12 bin göçmen ikamet etmektedir. Çok sıkıntılı zamanlar geçirdik ama sahaya çıkıp, aktif rol alarak sorunlarımızı çözmeye başladık. Göçmenlerimize yaptığımız çalışmalarımızla onların uyum sorununu ortadan kaldırdıktan sonra meslek sahibi olmaları için de mesleki eğitimler açtık. Nüfusumuza kayıtlı göçmenlerin tüm sağlık kayıtları alındı. Mülteciler için açtığımız ve bilgi almalarını sağlayan bir web sitemiz var. Bu sitede doğalgaz açtırmaktan tutunda istihdama kadar tüm bilgiler veriliyor” şeklinde konuştu.

MEWA Başkanı Mohammed Saadie, “Her bölge artık göç alan, göç ettiren ya da göç geçişleri için kullanılan bölgeler olarak adlandırılıyor. Göç alındıkça kamu hizmetlerinin de kaynakları gitgide azalıyor. Filistinden Lübnana gelen mülteciler büyük krize sebep olmuştu. O zaman bizler de dil problemleri yaşadık. Batılı devletlerden finansal kaynaklar aldık ama hiçbir şekilde bu para bizlere yetmedi. Mülteciler çoğu zaman insan hakları ihlallerine maruz kalıyor ve sürekli göç etmeleri sağlanıyor. Yeterince güvencesi olmayan göçmenlere artık tüm devletlerin ortak kararlar alıp çözüm yollarını bulması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık