Ayasofyadaki Buzlu Cam Ve Pimapenler Tartışmaya Sebep Oldu

Bursanın İznik ilçesindeki tarihi Orhan Camiine (Ayasofya) restorasyon sırasında monte edilen buzlu cam ve pimapen kapılar tartışmaya sebep oldu.

Ayasofyadaki Buzlu Cam Ve Pimapenler Tartışmaya Sebep Oldu
  • 30 Ekim 2018, Salı 15:29
Bursanın İznik ilçesindeki tarihi Orhan Camiine (Ayasofya) restorasyon sırasında monte edilen buzlu cam ve pimapen kapılar tartışmaya sebep oldu.
787 yılında Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı Ayasofya, 1331de Orhan Gazinin İzniki fethetmesiyle camiye çevrildi. 2002 yılında inanç turizmi dahilinde dünya Ortodoks din adamları burada toplu ayinler yaptı. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü kararıyla 2007 yılında restorasyon dahiline alınan Ayasofya, 6 Kasım 2011 tarihinde Kurban Bayramının 1. günü minaresinden sabah ezanı okunup, bayram namazı kılınmasıyla tekrar cami olarak ibadete açıldı.
Eski İznik Müze Müdürü Taylan Sevil, Burası önemli bir ziyaret merkeziyken, ne yazık ki hatalı restorasyonlar yapıldı. Hele cam, kapı ve pencerelerin pimapen yapılması yanlış. Yapılanlar kesinlikle onarım ve restorasyona sığmaz. Bunlar tarihi yapı ile hiç bir uyum sağlamamaktadır. Onarım ve restorasyon tarihi yapılarda aslına uygun olarak yapılır ve aslına uygun malzeme kullanılır. Gördüğünüz cam kapının ebatları, şekli, şemali antik çağlarda görülmemiş şey. Ayasofyanın iç bölümlerinde ise mümkün mertebe çok sayıda tadilat yapıldı. Bu ne yazık ki tezat teşkil etmektedir dedi.
Sevil, şunları söyledi:
Çatının orijinali böyle değil. Orijinal kurşunla olanıdır. Bugün orijinal olmayan alaturka kiremit ve ahşaplarla yapı kapatıldı. Benim şahsi düşüncem, mevcut binaya dokunmadan üzerine koruyucu çatı örtülmeliydi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık