Ankara Büyükşehir Belediyesi Dünya İdari Kentler Birliğinin Dönem Başkanı Oldu

Dünya İdari Kentler Birliği 1. Genel Kurulu, Ankarada toplandı. Türkiye ile birlikte 16 üye ülkenin belediye başkanları ile temsilcilerinin katıldığı toplantıda Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2018-2020 dönem başkanlığına seçildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Dünya İdari Kentler Birliğinin Dönem Başkanı Oldu
  • 07 Eylül 2018, Cuma 13:01
Dünya İdari Kentler Birliği 1. Genel Kurulu, Ankarada toplandı. Türkiye ile birlikte 16 üye ülkenin belediye başkanları ile temsilcilerinin katıldığı toplantıda Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2018-2020 dönem başkanlığına seçildi.
Ankarada toplanan ve Türkiye ile birlikte 16 üye ülkenin belediye başkanları ile temsilcilerinin katıldığı Dünya İdari Kentler Birliği 1. Genel Kurulunda Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2018-2020 dönem başkanlığına seçildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunanın ev sahipliğinde gerçekleşen genel kurulda, 9 maddelik “Ankara Deklarasyonu” da oy birliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısının kapanış konuşmasında önemli mesajlar veren Başkan Tuna, Dünya İdari Kentler Birliğinin öncelikli hedefinin 16 olan üye sayısını artırmak olduğunu söyledi. Dünyanın her bölgesindeki idari kentlerin ve başkentlerin ortak sorunlarına çözüm üreterek deneyim paylaşımında bulunma kararı aldıklarının altını çizen Başkan Tuna, şunları söyledi:
“Birliğimizin daha etkin ve verimli hale gelmesi ve üyelerimiz arasında daimi bir köprü vazifesi görmesi için her türlü imkanı oluşturmanın gayreti içerisinde olacağız. Bu dönem boyunca hem üye sayımızın artırılması hem de Birliğimizin aktivitelerinin çeşitlendirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer alacaktır. Bu bağlamda kentsel sorunları gündemine alan BM-Habitat, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG), İslam Başkentleri ve Kentleri Birliği (OICC) gibi uluslararası teşkilatlar ile yakın işbirliği içerisinde olacağız.”

“Kentlerimizi daha yaşanır hale getireceğiz”
Genel kurula katılan tüm üye ülkelerin belediye başkanları ve temsilcilerine teşekkür plaketi veren Başkan Tuna, ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Kent Orkestrasının konser verdiği, FOMGET Halk Dansları Topluluğunun oyunlarıyla renklendirdiği gala yemeğinde konuşan Başkan Tuna, “Kentlerimizi daha yaşanabilir hale getirmek için yapacağımız çalışmalarda öncü bir rol üstleneceğiz” dedi.

Ankara Deklarasyonu yayınlandı
Genel kurulda üyelik başvurusu yapan Niamey, Tahran, Mogadişu, Maputo ve Saraybosna kentlerinin de üyeliklerinin gelecek yönetim kurulu toplantısında görüşülmesi kararlaştırılırken, toplantı sonunda “Ankara Deklarasyonu” yayınlandı. Nüfus artışına bağlı yerleşim ve göç sorunu, kentsel dönüşüm konularında ortak akılla çözümler üretme konusunda uzlaşan birlik üyeleri, insanı merkez alan ve insan odaklı projeler üretilmesi konusunda da uzlaştı. Bilgi teknolojilerinin kent hizmetlerinin neredeyse tüm alanlarında uygulamasının kentin refah ve yaşam standartlarını yükseltmede olumlu katkı sağladığına dikkat çekilen deklarasyonda şu başlıklar kabul edildi:
1. Sloganımız “Daha Yaşanabilir İdari Kentler ve Başkentlerdir.
2. Kentlerde sürdürülebilir, çevre dostu, yenilikçi teknolojilere önem verilmeli, buna uygun yeni idari birimler oluşturulmalıdır.
3. Akıllı kent uygulamaları ile kentlerimizi sadece yenilikçi bir şekilde yönetmek değil aynı zamanda yoksulluk, cinsiyet ayrımı, eşitsizlik, enerji yönetimi, istihdam gibi temel sorunların çözümü için stratejik bir yaklaşım olduğu kabul edilmelidir.
4. Sürdürülebilir büyüme ve yaşam kalitesinin artırılması için insan ve toplumu merkeze alan bilgi iletişim teknolojileri ile bağlanmış bir süreç oluşturulmalıdır. Bu bağlamda özel hayat ve kişisel verilerin korunmasına özel önem verilmelidir.
5. Kentlerde temel insani ve sosyal ihtiyaçları sağlamaktan uzak alanların kentsel dönüşüm metotlarıyla yeniden tasarlanmasının gerektiğine inanıyoruz.
6. Dönüşüm projeleri gerçekleştirilirken koruma, sürdürülebilirlik, verimlilik, afet durumlarında koruyucu ve önleyici tedbirlerin planlanması gibi tüm unsurlar bir arada düşünülmelidir.
7. Kentsel dönüşümlerin gerçekleştirilmesi için yasal, yönetsel ve örgütsel yapılar geliştirilmeli, merkezi hükümetler ile yerel yönetimler tüm paydaşlar ile birlikte BM İnsani Yerleşme Küresel Raporunda mutabık kalınan yeni kentsel planlamanın prensipleri çerçevesinde koordineli olarak çalışılmalıdır.
8. Kentsel dönüşüm alanlarında tarihi dokunun korunması, kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılabilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur.
9. Dünya İdari Kentler Birliği üyesi ve katılımcı kentler olarak deneyimlerimizi diğer kentler ile paylaşmalı ve üyeler arası işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yürütmeliyiz.
Konuk belediye başkanları için Başkent gezisi de düzenlendi. Konuklar, ANKAPARKı ve ardından Çankaya Hanımlar Lokali, Hacı Bayram Camii, Augustus Tapınağı ve Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Alanını gezerek, Ankaranın tarihi ve kültürel yerleri ile Büyükşehir Belediyesinin projelerini yakından tanıma fırsatı buldu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık