Adana, Abdye Kaçırılan 4 Bin Yıllık Hemşire Satsneferu Heykelini Bekliyor

Adanadan ABDye kaçırılıp New York Metropolitan Müzesinde sergilenen 4 bin yıllık Hemşire Satsneferu heykeli ait olduğu topraklara dönmeyi bekliyor.

Adana, Abdye Kaçırılan 4 Bin Yıllık Hemşire Satsneferu Heykelini Bekliyor
  • 12 Eylül 2018, Çarşamba 9:53
Adanadan ABDye kaçırılıp New York Metropolitan Müzesinde sergilenen 4 bin yıllık Hemşire Satsneferu heykeli ait olduğu topraklara dönmeyi bekliyor.
Adanada tarihi Tepebağ Mahallesinde 1882 yılında bir okul inşaatı için yapılan temel kazısı sırasında misyonerler tarafından çıkarılan ve kaçak yollarla patates çuvalında yurt dışına kaçırılıp New York Metropolitan Müzesinde sergilenen 4 bin yıllık Hemşire Satsneferu isimli heykelin tekrar Türkiyeye getirilmesi için iade çalışmaları halen devam ediyor. Konuyla ilgili konuşan Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu, heykelin Türkiyeye hâlâ iade edilmediğini, bakanlık tarafından çalışmaların devam ettiğini belirtti.

“Eser 1882 yılında bulunmuş ve Amerikaya götürülmüş”
Dervişoğlu, Satsneferu heykelinin M.Ö. 2000 yıllarında Mısır orta hanedanlığının 12. Krallığına tarihlendiğini ifade ederek, “1882 yılında bu eser bulunmuş ve Amerikaya götürülmüş. Bakanlığımız tarafından raporlama ve Türkiyeye iadesi hakkındaki çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımız son 10 yılda binlerce eserin iadesini sağlamıştır. İnşallah bu eserin ait olduğu topraklara döneceğine inanıyoruz” diye konuştu.
ABDye kaçırılan Satsneferu heykeli hakkında bilgi veren Nedim Dervişoğlu, “Heykel, diz çökmüş vaziyette siyah geoitten yapılmış ve 39 santim yüksekliğinde” dedi.

“Adana geçmişten bugüne sağlık üssü konumunda”
Adananın geçmişte bulunan eserlere ve günümüze bakıldığında bir sağlık üssü olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, şunları kaydetti:
“Anavarzadan, Dioskoridesin kitabından Sağlık Tanrıçası Akslepiosun kızı Hygieia ve Eros heykelinden, Lokman Hekimden, hemşire Satsneferu heykelinden anlaşıldığı üzere Adananın geçmişten bugüne kadar bir sağlık merkezi konumunda olduğunu arkeolojik veriler göstermektedir.”
Öte yandan, geçmiş yıllarda eski Adana Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ve Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Dr. Haluk Uygurun da aralarında bulunduğu bilim insanları da heykelin iadesi hakkında imza kampanyası başlatmıştı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık