4 Farklı Ülkeden 30 Çocuk, Aynı Camide Kuran Eğitimi Alıyor

Kastamonuda Türkiye, Suriye, Irak ve Afganistan uyruklu toplumun farklı kesimlerinden (Türk, Kürt, Arap, Özbek, Tacik ve Farisi) Müslüman çocuklar, Rablerinin kelamını okuyor ve öğreniyorlar.

4 Farklı Ülkeden 30 Çocuk, Aynı Camide Kuran Eğitimi Alıyor
  • 05 Temmuz 2018, Perşembe 14:26
Kastamonuda Türkiye, Suriye, Irak ve Afganistan uyruklu toplumun farklı kesimlerinden (Türk, Kürt, Arap, Özbek, Tacik ve Farisi) Müslüman çocuklar, Rablerinin kelamını okuyor ve öğreniyorlar.
Kastamonu merkezde bulunan Okmeydanı Caminde 4 farklı ülkeden 30 çocuk, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaz aylarında başlatılan Yaz Kuran Kurslarında bir araya geldi. Camide sadece Kuran-ı Kerim ve dini bilgiler öğretilmiyor. Bu çocuklar teneffüslerde birbirleriyle geleneksel çocuk oyunları da oynayarak kaynaşıyorlar. Cami İmamı Orhan Salcı, modern çağın oyunları çocukları yeterince meşgul ettiğini belirterek, çocuklara internet, atari, bilgisayar oyunlarına bulaşmadan mendil kapmaca, yakan top, ebelemece, saklambaç gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunlar oynatıldığını söyledi. Farklı ülkelerden olan çocuklar ise, durumlarından bir hayli memnun bulunuyor. Ayrıca Cami İmamı Orhan Salcı, kurs sonrasında çocuklara kek ve meyve suyu ikram ediyor. Farklı milletlerden ve faklı ülkelerden olsa da çocuklara birlik ve beraberlik şuurunu aşılamaya çalıştığını kaydeden Cami İmamı Salcı, “Aynı Allahın kulları, aynı Peygamberin Ümmeti olarak biz biriz. Biz kardeşiz. Biz Müslümanız. Dünyada da biriz, ahirette de beraber olacağız” dedi.
İrem Su Elmacı, “Ben 3ncü sınıfa gidiyorum. Yazları Kuran kurslarına geliyorum. Arkadaşlarım bana çok iyi davranıyor. Hocamız bize çok iyi davranıyor. Teneffüse gidiyoruz. Teneffüste oynuyoruz. Parka gidiyoruz. Gezmelere gidiyoruz. Çok iyiyiz. Arkadaşlarımızla oynuyoruz. Böyle Kuran öğreniyoruz. Kuran öğrenince, Kuran okuyunca çok mutlu oluyoruz. Heyecanlanıyoruz” diye konuştu.
Suriye Uyruklu Garam Mohammed ise, “9 yaşındayım. 3ncü sınıfa gidiyorum. Yaz tatilinde de Kuran kursuna geliyorum. Hocamız bize çok iyi davranıyor. Bazen gezmelere çıkıyoruz. Teneffüsler oluyor. Teneffüslerde çok oynuyoruz. Arkadaşlarım bana çok iyi davranıyor. Ben Suriyelim. Arkadaşlarım hem Türk ama bana çok iyi davranıyorlar. 3 yıldan beri Türkiyedeyim. Arkadaşlarımı çok seviyorum. Arkadaşlarım da burada beni çok seviyor” şeklinde konuştu.
Afganistan Uyruklu Hüseyin de, “Ben 15 yaşındayım. Lise 1nci sınıfa gidiyorum. Bu camiye gelerek Kuran-ı Kerim öğreniyorum” ifadelerini kullandı.
Okmeydanı Cami İmam Hatibi Orhan Salcı da, şunları kaydetti: “Burası Kastamonu Merkez Okmeydanı Cami. Camimizde 4 devletten, 6 milletten evlatlarımız eğitim görüyorlar. Kuran öğreniyorlar. Aynı Allaha, aynı Peygambere inanmanın, aynı camide aynı kıbleye durup namaz kılmanın en güzel göstergelerinden bir tanesi burada görüyor ve yaşıyoruz. Suriyeden, Iraktan, Afganistandan, Türkiyeden evlatlarımız var. Tarih tekerrür ediyor. Biz buraya Orta Asyadan geldik. Bizim bıraktığımız yerden bugün yine Orta Asyadan kardeşlerimiz geldiler. Biz buraya Arap coğrafyasından geldik. Kastamonuda çok ciddi bir Arap nüfusu var. Oradan gelen evlatlarımız var. Burada onlara Kuran-ı Kerim öğretiyoruz. Beraber aynı dini öğreniyoruz. Bu insanların pek çoğu mağdur. Biz bunların zaman zaman karınlarını doyurmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda bu yavrularımızın gönüllerini doyurmak da lazım. Onlara dinlerini, imanlarını, kültürlerini unutturmamaya çalışıyoruz. Camimizde sadece Kuran-ı Kerim öğretmiyoruz. Çocuklarımızı birbirleriyle kaynaştırmaya çalışıyoruz. Iraklı, Suriyeli, Afganistanlı çocuklar ile bizim çocuklarımız burada kaynaşsınlar istiyoruz. Kültürlerini unutmasınlar. Buranın kültürü içerisinde erisinler istiyoruz. Farklılaşmasınlar. Aynı kültürü, aynı havayı teneffüs etmenin hazzını, güvenini ve huzurunu yaşasınlar istiyoruz. Bu manada çocuklarımız Kuran-ı Kerim öğreniyorlar. Teneffüse çıkıyoruz. Bizim kendi kültürümüzden oyunlar oynuyoruz. Modern çağın oyunları çocuklarımızı meşgul ediyor zaten haddinden fazla. İnternet, atari, bilgisayar oyunlarına bulaşmadan mendil kapmaca, yakan top, ebelemece, saklambaç gibi oyunlar oynuyoruz. Unutulmuş oyunlarımızı da teneffüslerde oynuyoruz. Ders içerisinde gülüyoruz, şakalaşıyoruz. Bazen üzülüyoruz bazen kızıyoruz. Ama bir şey var herkesin kafasında. Biz aynı Allahın kullarıyız. Aynı Peygamberin Ümmetiyiz. Biz biriz. Biz kardeşiz. Biz Müslümanız. Dünyada da biriz, ahirette de beraber olacağız. Bu şuuru yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz”

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık