2 Bin Yıllık Antik Baraja Güney Koreli Öğrencilerden İlgi

Türkiyede Roma Dönemine ait dört antik barajdan birisi olan Örükaya, bilim dünyasının ilgisini çekmeye devam ediyor.

2 Bin Yıllık Antik Baraja Güney Koreli Öğrencilerden İlgi
  • 27 Ağustos 2018, Pazartesi 8:48
Türkiyede Roma Dönemine ait dört antik barajdan birisi olan Örükaya, bilim dünyasının ilgisini çekmeye devam ediyor.
Ankara Üniversitesi ve Korea Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında Resuloğlu, Eskiyapar ve Ortaköy (Şapinuva) arkeolojik kazılarında görev alan Güney Koreli öğrenciler ile Türk bilim adamları 2 bin yıllık Örükaya Antik Barajını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Resuloğlu Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, Doç. Dr. Bülent Arıkan ve Dr. Gonca Dardeniz Arıkan eşliğinde antik barajı gezen Koreli öğrencilere, Müze Müdürü Metin Çakar baraj ve bölgede yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Resuloğlu Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, Örükaya Barajının yıllardır Çorum bölgesinde dikkat çeken Roma dönemine ait su tesisi olduğunu belirterek, yeni başlatılan kazılar ve bölgede yapılacak olan restorasyon projelerinin arkeoloji dünyasına ve Çorum turizmine önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Anadoludaki ilk baraj ve su toplama sistemlerinin Hitit dönemine kadar uzandığını hatırlatan Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, Özellikle M.Ö. 2000 ikinci yarısında Anadoluda Hitit döneminde Kayseri, Konya, Sivas ve Çorum Bölgesinde gölet ve su toplama tesisleri yapılmıştır. Boğazköy Güney Kaledeki su toplama tesisiyle, Alaca Höyükteki Gölpınar göleti bu sistemlere Çorumdan verilebilecek en iyi örneklerdir. Anadoluda su toplama tesisleri geleneği Romada da devam ediyor. Roma döneminde Batıda İzmir, Kütahya ve Orta Anadoluda Aksarayda sınırlı sayıda baraj sistemlerinin olduğunu biliyoruz. Örükaya Barajı 16 metre yüksekliği ile en iyi korunan barajlardan birisidir. Romada bütün barajların kullanım amacı çok açık olmamakla birlikte, Romalıların kontrolü altındaki alanlarda tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak ve ekonomiyi dengede tutmak amacıyla inşa edilen barajların binlerce dönüm alanda sulu tarım yapmaya imkan verdiği otoritelerce bilinmektedir. Romalılar, gerek içme suyu, gerekse sulama ihtiyacı için baraj ve kemerli su yolları inşa etmişler, belli inşa teknikleri ile barajların ve göletlerin tuttuğu suları sağlıklı bir şekilde halka ulaştırmışlardır. İçme suyu ihtiyacını karşılayan barajlar için kemerli su yollarına ihtiyaç bulunmaktadır. Örükayadaki sistem daha çok sulama amaçlı gözükmektedir. Ancak yapılacak kazılar daha sağlıklı bir sonuca ulaşmamızı sağlayacaktır. Böylesine görkemli bir barajın kazılması, özellikle restore edilerek gelecek kuşaklara ulaştırılması Çorum için son derece önemlidir. Örükaya Barajı projesinin özellikle bölge turizmine büyük katkı sağlayacağı açıktır. Bu projenin hayata geçirilmesini sağlayan bakanlığımıza, Çorum Müzesine ve bilimsel destek veren Hitit Üniversitesine müteşekkiriz dedi.
Antik baraj ve çevresinde yürütülen çalışmaların Çorumda Hititlerin dışında Roma Arkeolojisini tanımak için de iyi bir başlangıç olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yıldırım, Gelecekte restorasyon çalışmaları tamamlandığında, İspanyada halen kullanılan M.S. 2 - 4. yüzyıl Roma barajları gibi iyi bir örneğe sahip olacağız. Örükaya Barajının yüksekliği, büyük bir su toplama kapasitesine işaret ediyor. Bu açıdan diğer Anadolu örneklerinden ayrılıyor. Yeterli finansman sağlanarak eğer ciddi bir restorasyon ve arkeopark projesi hayata geçirilebilirse, Örükaya Barajı hem Anadolu Arkeolojisi hem de Çorum turizmi içinde hakkettiği yeri bulabilecektir ifadelerini kullandı.

Koreli öğrencilerin, Türkiye ve Çorum izlenimleri bizler açısından oldukça önemli
Tarihi baraja kazı ekibi olarak geldiklerini ve ekipte Korea Üniversitesi arkeoloji bölümü öğrencilerinin bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, Bu öğrenciler Çorum halkını, örf ve adetlerini tanıyorlar. Aynı zamanda Çorum Ortaköy, Eskiyapar ve Resuloğlu kazılarında Türk öğrencilerimizle birlikte alanlarında bilgi ve deneyimlerini arttırıyorlar. Koreli öğrencilerin Hitit dışında Roma dönemiyle ilgili bilgileri az ancak, Örükaya Barajı onlara Romanın Anadoluda inşa ettiği görkemli su tesisleriyle ilgili bir fikir veriyor. Öğrenciler, böylesine görkemli bir anıtı görmekten de çok büyük mutluluk duyduklarını ifade ediyorlar. Koreli öğrencilerin, Türkiye ve Çorum izlenimleri bizler açısından oldukça önemli. Bağlı oldukları üniversite aracılığı ile ülkemizi ve değerlerimizi yakından tanıyarak, kendi ülkelerinde en iyi şekilde tanıtıyorlar. İleriki yıllarda karşılıklı antlaşmalar çerçevesinde farklı ülkelerin öğrencilerini Çoruma getirmeyi düşünüyoruz. Bu sayede Çorumu yurt dışında genç kuşaklara daha iyi tanıtabileceğiz şeklinde konuştu.
Çorumun Alaca ilçesine bağlı Örükaya köyünde bulunan ve kurtarma kazısı yapılan ikinci baraj olan Örükaya Barajı, bölgenin Roma Dönemi iskanına ve su yönetimine ışık tutması açısından önem arz ediyor. Yaklaşık iki bin yıllık bir geçmişe sahip olan antik barajın inşasında Romalı lejyonerlerin (askeri birlik) çalıştığı tahmin ediliyor.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık