İpek Böcekçiliği Büyükşehir İle Canlanıyor

İPEK BÖCEKÇİLİĞİ BÜYÜKŞEHİR İLE CANLANIYOR

İpek Böcekçiliği Büyükşehir İle Canlanıyor
  • 25 Şubat 2019, Pazartesi 7:17

Geçmiş yıllarda Sakarya Vadisi kırsal kesiminde yaşayan vatandaşların en önemli geçim kaynaklarından biri olan ancak, yanlış tarım politikaları nedeniyle kaderine terk edilen ipek böcekçiliği, Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile Eskişehirde yeniden can buldu. 2017 yılında 70 bin, 2018 yılında ise 90 bin dut fidanını üreticiyle buluşturan Büyükşehir Belediyesinin projesi sonrası üreticiler kendi dut bahçelerini tekrar açmaya başladı.

2018 yılında Eskişehir merkez ve ilçelerinde üreticiler tarafından oluşturulan Kapama Dut Bahçelerinin sayısı 20yi geçti. Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artması ve ipek böcekçiliğinin Eskişehirde yeniden önemli bir gelir kaynağı olması bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesi üreticiyi desteklemek adına bir yandan milyonlarca domates ve marul fidesini üreticiyle buluştururken, diğer yandan da kaderine terk edilen ancak büyük gelir kapısı olan ipek böcekçiliğine de can veriyor. 2 yılda 160 bin dut fidanını üreticilere ücretsiz veren Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılında da üreticiyi bu alanda desteklemeye devam ediyor.

Projemiz karşılık buluyor, üreticiler dut bahçeleri açıyor

Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi ile verdikleri destek sonrası üreticilerin kendi dut bahçelerini açmaya başladığını belirten Başkan Büyükerşen Şehrimizin önemli ancak kaybolmak üzere olan değerlerinden biri ipek böcekçiliğinin, zor günlerden geçen üreticimize ek gelir sağlayacağına inanarak 2 yılda 160 bin dut fidanını üreticimize dağıttık. Bugün ise Sivrihisar, Sarıcakaya, Mihalıççık ve Tepebaşında üreticilerimizin kendi dut bahçelerini oluşturduğunu ve projemizin karşılık bulduğunu büyük bir mutlulukla görüyoruz. Çandır, Biçer, Mayıslar, Mollaoğlu Mahallelerimizde üreticimiz kendi bahçelerinde bu işi gelir kapısı haline getirmeye başladı. İki yıl içerisinde bizlerde onlara hem dut fidanı desteği sağlayarak, hem de ziraat mühendislerimiz aracılığıyla ücretsiz danışmanlık vererek üretimi arttırmalarına yardımcı oluyoruz. Bu yıl üreticilerimizin oluşturdukları bahçe sayısı 20yi buldu. İnanıyorum ki bu bahçelerimizin sayısı her geçen yıl artacak ve Eskişehir bu alanda da Türkiyede örnek üreten bir kent olacaktır dedi.

Bu proje için kent merkezinden köyümüze geri döndük

İpek Böcekçiliği Projesi için kent merkezinden Sivrihisara geri döndüğünü belirten genç üreticilerden Çağrı Orhan Başkanımız Yılmaz Büyükerşene kırsalda gerçekleştirdiği projeler için ne kadar teşekkür etsek azdır. Kent merkezinde çalışan biri olarak bu proje için köyüme geri döndüm. Unutulmaya yüz tutmuş bu gibi projeler kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızı tekrar ayağa kaldıracaktır dedi. 

Çandır Mahallesinden Okan Sagun ise Yaklaşık 5 yıldır, koza üretmek ve kendime kısa sürede ekstra gelir sağmak amacıyla bu işi araştırıyordum. Arazi satın aldım, etrafını çitle çevirdim, sondaj yaptım, ancak dut fidanı bulamadım. Bulduğum fidanlar ya çok pahalı ya da istediğim kalitede değildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin üreticiye fidan desteği sağladığını duyunca dünyalar benim oldu. Geçen yıl fidan sırasına yazıldım, bu yıl fidanlarım Büyükşehir Belediyesi çalışanları tarafından teslim edildi. Sayın Yılmaz Büyükerşene çok ama çok teşekkür ediyorum dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık