Türkiyedeki Patates Fiyatları

Türkiyede ki patates fiyatında ki artışa sert tepki gösteren Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Çiftçinin malı satılmazken, çöpe dökülürken, depolarda çürürken, borçlarımızı ödeyemezken hiç kimseden ses çıkmıyor. Fakat yeni ürün çıktı, patates 5 lira, soğan 5 lira diyerek kıyameti kopartıyorlar dedi.

Türkiyedeki Patates Fiyatları
  • 27 Haziran 2018, Çarşamba 9:42
Türkiyede ki patates fiyatında ki artışa sert tepki gösteren Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Çiftçinin malı satılmazken, çöpe dökülürken, depolarda çürürken, borçlarımızı ödeyemezken hiç kimseden ses çıkmıyor. Fakat yeni ürün çıktı, patates 5 lira, soğan 5 lira diyerek kıyameti kopartıyorlar dedi.
Piyasaya yeni ürün girdiğinde fiyatların yüksek olmasının oldukça doğal olduğunu vurgulayan AHZO Başkanı Demirden, bir paket cipsiye 5 lira verilmesine ses çıkarılmazken çiftçinin malı para ettiğinde herkesin konuştuğunu söyledi. Fiyatların böyle yüksek devam etmeyeceğini ve fiyatların düşeceğinin altını çizen AHZO Başkanı Demirden, Bitlis Doğu Anadolu Bölgesinde patates ambarlarından biri olarak bilinmektedir. Özellikle Ahlat ilçemizde yıllık ortalama 150 bin ton patates üretimimiz olmaktadır. İlçemizde patates ile ilgilenen yaklaşık bin ailemiz var. Yıllık ortalama 15 bin kişi patates tarlalarında çalışmakta olup, geçimini buradan sağlamaktadır. Bir açık hava fabrikası gibi Ahlatta işçi çalışmaktadır. Ahlat ovası, bölgemizde ki bütün işsizlerin umudu olmuştur. Özellikle patates, fasulye gibi ürünler iş konusunda oldukça etkili oluyor. Depolarımızda bu yıl patates kaldı ve para etmediği için çoğu çöpe dökülmek zorunda kaldı. Şuanda hava şartlarından dolayı patateslerimizi ekemedik. Bu yıl fazla yağmur yağışı olduğundan dolayı halen ekim yapamadık. Patateslerimiz şuan depolarda seçim yapılarak, tohum olarak ekilmeye çalışılıyor. Kalanı da döküyor veya hayvanlara yem olarak veriyoruz. Çiftçinin malı satılmazken, çöpe dökülürken, depolarda çürürken, borçlarımızı ödeyemezken hiç kimseden ses çıkmıyor. Fakat yeni ürün çıktı, patates 5 lira, soğan 5 lira diyerek kıyameti kopartıyorlar. Özellikle medyada bu çığırtkanlar 5 lira oldu diye kıyameti kopartıyorlar. Biz 50 kuruşa patatesi satamıyoruz. Bu nerede 5 lira? Hangi çiftçiden 5 liraya patates almışlar? bunları merak ediyorum. Bırakın 5 lirayı 1 liraya satan yok. Ama marketlerde ne yazık ki bir tekel oluşmuş 5 liraya satılıyor dedi.

Bir paket cips 5 TLye satılırken kimsenin sesi çıkmıyor
AHZO Başkanı Necat Demirden, Marketlerde on binlerce cips satılıyor. Bu cipslerin 100 gramlık paketleri yaklaşık 5 TLden satılıyor. Buna hiç kimsenin sesi çıkmıyor. 1 paket cips 5 TLye satılırken, herkes bunu alırken kimsesin sesi çıkmıyor. Fakat 1 kilogram patates 5 lira olduğu zaman yaygara kopartıyorlar diye konuştu.

Çiftçinin malı para ettiği zaman herkes konuşuyor
AHZO Başkanı Demirden,çiftçinin malı para ettiği zaman herkesin konuştuğunu belirterek, Çiftçimizle kimse oynamasın, alay etmesin. Çiftçimiz bir şey kazanamıyor. Çiftçimizin malı para ettiği zaman herkes konuşuyor. Biz bundan muzdaripiz.1 hafta patates yemesek fiyatlar düşüyor zaten. Biz 5 liraya değil 50 kuruşa, 1 liraya alan varsa ne kadar isteniyorsa verelim. Yazıktır, günahtır. Yağışlardan dolayı ürünlerde biraz gecikme oldu. Ondan dolayı piyasaya az miktarda ve yeni ürün girdiğinde fiyatlar biraz yükseliyor. Az çıktığı içinde hemen çiftçiden alıp kapatıyorlar. Bu fiyatlar düşecek. Bu fiyatlar böyle gitmez. Doğal olarak tüm ürünler yeni çıktığında fiyat yükselir. Ama bu 3-5 gün sürer dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık