Sdüde “Çinin Yeni Dış Politika Vizyonu” Başlıklı Atölye Çalışması

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölümünün Çinin Yeni Dış Politika Vizyonu başlıklı atölye çalışmasında Türkiyenin stratejik değer taşıyan alanlarda konumunu şimdiden belirlemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Sdüde “Çinin Yeni Dış Politika Vizyonu” Başlıklı Atölye Çalışması
  • 02 Ekim 2018, Salı 17:31
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölümünün Çinin Yeni Dış Politika Vizyonu başlıklı atölye çalışmasında Türkiyenin stratejik değer taşıyan alanlarda konumunu şimdiden belirlemesi gerektiğine vurgu yapıldı.
SDÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim Döneminin ilk programını Çinin Yeni Dış Politika Vizyonu başlıklı atölye ile hayata geçirdi. Boğaziçi Asya Araştırma Merkezinden Uzman Mehmet Enes Beşer, Engin Gül ve Doğukan Doğu, SDÜ İİBF A Salonunda Çinin Kuşak ve Yol Girişimi, Yeni İpek Yolu Ekonomisi ve İnci Dizisi Stratejisi başlıklı projelerini masaya yatırdı.
SDÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu, Çalıştay açılışında yaptığı değerlendirmede küresel bir dosya ile yeni eğitim-öğretime başladıklarını söyledi. 21inci yüzyılın yükselen yıldızının hiç kuşkusuz Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu savunan Prof. Dr. Murat Okcu, “Suriye ve Arap coğrafyasında dâhi var olmaya çalışıyorlar. En dikkat çeken yönlerinden biri de Yapay Zekâ alanında gerçekleştirdikleri çalışmalardır. 2030 yılında bu alanda Dünya liderliğini elde etmek için stratejik plan yapıyorlar. Çok etkileyici bir tablo” şeklinde konuştu.
Çalıştay Yöneticisi SDÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Anabilim Dalından Dr. Ümit Alperen de “Çin Halk Cumhuriyetinin ekonomik büyüklüğü 14 trilyon dolar. Avrupa Birliğinden sonra satın alma paritesi açısından Dünya 2ncisi konumunda. Çin, 1945 sonrası - II. Dünya Savaşı - Birleşmiş Milletler Daimi Üyesi oldu. Çin, uyuyan bir devdi. Uyandı. Artık küresel ölçekte Çin Tarzı Diplomasi kavramı var. Türkiye olarak biz de bunu anlamalıyız. Avrupa Birliğinin Çine doğrudan yatırımı 7 milyar dolar bandında. Çin Halk Cumhuriyetinin Avrupa Birliğine üye ülkelere doğrudan yatırımı ise 36 milyar dolar.”
Boğaziçi Asya Araştırma Merkezinden Uzman Mehmet Enes Beşer de Çinin Kuşak ve Yol Girişimi olarak tanımlanabilecek Dünyaya açılma projesinin Türkiyenin ulusal güvenliği açısından hayati değer taşıdığını söyledi.
Çinin İpek Yolu Ekonomisi Kuşağının rotasını çizen Uzman Beşer, “Orta Asya, Rusya, Türkiye, Avrupa ve Afrika rotasını izliyor. Enerji güvenliği için Çin- Pakistan arasında ekonomi koridoru oluşturuyor. Bu onlar açısından enerji güvenliği için çok stratejik bir nokta. Çin, Afrikada üsler kuruyor. Çin, Kuşak ve Yol olarak konumlandırdığı girişiminde kara rotasında İran, Irak ve hatta Suriyenin kuzeyinden geçerek Türkiyeye geliyor. Bu hat Türkiyenin ulusal güvenliği açısından çok önemlidir. Bu durumu Türkiye Cumhuriyeti olarak anlamamız, görmemiz gerekiyor. Bu tablo karşısında Türkiye ile Çin arasında nasıl bir işbirliği geliştirilecek sorusunun yanıtlarının net olması lazım. Bu bağlamda Türkiyenin Hızlı Tren Altyapısının çok değer kazanacağını düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyetinin bir strateji geliştirmesi gerekiyor.”

890 milyar dolar harcıyorlar
Yine Boğaziçi Asya Araştırmaları Merkezinden Uzman Engin Gül ve Doğukan Doğu da Çin Halk Cumhuriyetinin Global Yatırımları ve İnci Dizisi Stratejisi konularını ele aldılar.
Gül ve Doğu, Çinin Kuşak ve Yol Girişimi için 900 ayrı proje yürüttüğünü söylediler. Gül ve Doğu yürütülen projelerin finansman büyüklüğünün 890 milyar dolar olduğunu belirterek şu saptamalarda bulundular; “İnovasyon Merkezleri açıyorlar. Altyapıya 5 trilyon dolar fon ayırdılar. Bu hedeflerine erişebilmek için ve fon oluşturmak için Asya Altyapı Yatırım Bankası ve İpek Yolu Fonu kurdular. Çinin global yatırımlarının bir parçası olarak İnci Dizisi Stratejisi geliştirdiler. Yeni İpek Yolu yapıyorlar. İpek Yolu, kültürlerin, ekonomilerin, medeniyetlerin etkileşimde olduğu bir alandır.”
Atölye, açık tartışma ortamı ve soru- yanıt etapları ile devam etti.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık