Pasarofça Antlaşması Türkiyede İlk Defa Tüm Yönleriyle Ele Alındı

Avrupa devletleriyle Osmanlı Devleti arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktasını oluşturan 1718 Pasarofça Antlaşması, Türkiyede ilk kez Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde uluslararası bir sempozyumda ele alındı.

Pasarofça Antlaşması Türkiyede İlk Defa Tüm Yönleriyle Ele Alındı
  • 28 Haziran 2018, Perşembe 12:11
Avrupa devletleriyle Osmanlı Devleti arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktasını oluşturan 1718 Pasarofça Antlaşması, Türkiyede ilk kez Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde uluslararası bir sempozyumda ele alındı.

Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Millî Savunma Üniversitesi (MSÜ) iş birliğiyle Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Entitüsü tarafından ‘Harp ve Sulh: 300üncü Yılında Pasarofça Antlaşması Uluslararası Sempozyumu düzenlendi.
MSÜ Yeni Levent yerleşkesinde kampüsünde düzenlenen sempozyuma; Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, yurt içinden ve yurt dışından birçok bilim insanı ile birlikte geniş bir davetli topluluğu katıldı.

Millî Savunma Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumda, Balkanlar ve Orta Avrupadaki Osmanlı hâkimiyeti açısından önemli bir dönüm noktası olan Pasarofça Antlaşması, imzalanmasının 300üncü yıl dönümünde bütün yönleriyle ele alındı. Etkinlikte Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında yürütülen müzakereler ve antlaşmanın Türk diplomasi tarihindeki önemine dair değerlendirmeler yapılırken antlaşma sonrasında belirlenen yeni sınırlar ve Osmanlı-Avusturya ilişkilerinin gidişatı da masaya yatırıldı.

“Tarihimizdeki birçok hadiseyi değerlendirmek zorundayız”
Batılılaşma yönünde adımların atıldığı Lale Devrinin başlangıcı sayılan antlaşma sonrasında yaşanan iç gelişmeler de sempozyumda ele alındı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, tarihten ders çıkarmak için galip gelinen harpler kadar mağlup olunan harplerin de değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Ben bir tarihçiyim. Bizler bilim adamı olarak tarihimizdeki birçok hadiseyi değerlendirmek zorundayız. Yaptığımız en büyük hatalardan birisi; genelde zaferlerimiz üzerine bu tür değerlendirmeleri yapıyoruz. Tarihte uğradığımız mağlubiyetleri de değerlendiremediğimiz için yeterince dersi çıkaramıyoruz. Tarihimizde övünç kaynağı olacak kısımlar vardır ama yaptığımız hatalardan da ders almamız lazım. Pasarofça antlaşması, Karlofçanın rövanşını alırken Osmanlı Devletinin uğradığı bir mağlubiyetin sonucunda imzalanan bir antlaşmadır. Tuna nehrine yakın bir bölgede, Sırbistanda bulunan bir kasabadır Pasarofça. Bu antlaşma iki ayaklıdır; birincisi Avusturyaya karşı mağlup olunmuştur, Venedik mağlup edilmiştir. Morayı tekrar Türk topraklarına katarken bir taraftan da Sırbistanı ve Kuzey Bosnayı Avusturyaya kaybettik. Meşhur Yirmisekiz Mehmed Çelebinin murahhas olarak katıldığı bir antlaşma ve aynı zamanda tarihimizde meşhur olan Lale Devrinin başlatan antlaşmadır.”

“Harp tarihi alanında milyonlarca belge var”
Prof. Dr. Erhan Afyoncu, harp tarihi alanında milyonlarca belge olduğuna vurgu yaparak, MSÜnün gelecekte önemli araştırmalara imza atacağını söyledi. Afyoncu, “Üniversitemizin asıl görevi asker yetiştirmek; şuanda 12 bin civarında öğrencimiz var. Savunma Sanayine de destek olmak için teknik projeler yapıyoruz ama maalesef Türkiyede Harp tarihi araştırmaları zayıf. Ben bir tarihçiyim, üniversitelerde harp tarihi araştırmaları biraz askeri arşivlere de rahat girilememesinden dolayı geri planda kalmıştır. Bu üniversite kurulduktan sonra kurduğum enstitülerden bir tanesi Fatih Harp Tarihi Araştırmaları Enstitüsüydü. Bu da onun etkinliklerinden bir tanesi. Bu konularda milyonlarca belge var. Milli Savunma Üniversitesi gelecekte önemli araştırmalara imza atacak” açıklamasında bulundu.

Askeri tarih ve diplomasi tarihi ilgililerinin de istifadesine açık olan sempozyumda, konuyla ilgili yeni bulgu ve sonuçlara ulaşılması hedefleniyor.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık