(Özel) Bandırmadan 45 Ülkeye Milyonlarca Ceviz Fidanı İhraç Ediliyor

Türkiyenin ceviz fidancılığı merkezi olarak bilinen Balıkesirin Bandırma ilçesine bağlı Sahil Yenice Mahallesinde ceviz fidanlarının aşılama zamanı geldi.

(Özel) Bandırmadan 45 Ülkeye Milyonlarca Ceviz Fidanı İhraç Ediliyor
  • 23 Ağustos 2018, Perşembe 9:55
Türkiyenin ceviz fidancılığı merkezi olarak bilinen Balıkesirin Bandırma ilçesine bağlı Sahil Yenice Mahallesinde ceviz fidanlarının aşılama zamanı geldi.
Sahil Yenice Mahallesinde ceviz fidancılığı ile geçimini sağlayan ve aynı zamanda mahallenin muhtarı olan Nuri Varlık, ceviz fidancılığının detaylarını İHAya anlattı. Nuri Varlık, Türkiyenin ceviz fidancılığı satış merkezi olarak bilinen Sahil Yenicede geçen sene ekilen ceviz fidelerinin bu yıl aşılama sürecine geçildiğini ifade ederek, Şu an geçen sene Kasım ayında ektiğimiz fidanlara aşılama metodu uyguluyoruz. 2019un Kasım Aralık aylarında ise fidanlarımız satış zamanına hazır olacak. Türkiyenin ceviz fidancılığı satış merkezi Sahil Yenice olarak biliniyor. Geçen yıl 7,5-8 milyon adet fidan satışımız gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışına satışlarımız oldu dedi.

On bin kişiye ekmek kapısı oluyor
2 yıllık bir süreçle yetiştirilen ceviz fidanlarının aşılama, ekim ve söküm zamanlarında on bin kişiye ekmek kapısı olduğunu ifade eden Nuri Varlık, Mahallemiz 240 hane. Ortalama bin nüfusa sahip. Çevre köy ve Bandırma merkezden işçilerimiz de var. Bunlarla birlikte on binin üzerinde kişi ceviz fidancılığından ekmek yiyor. Toplam 32 ülkeye ihraç ediyoruz. Azerbaycan, Gürcistan, Kosova gibi ülkelerin yanı sıra önümüzdeki süreçte izinler verilirse Rusya ve İran gibi ülkelere de ihracat planlıyoruz. Çiftçimiz kazanmaya çalışıyor. Ceviz fidancılığı maliyetli bir iş. Tohumu bile 15 TLden alınıyor. Orta ölçekli bir araziye ceviz ekmeye kalktığınızda ve tohumu aldığınızda maliyeti 50 bin TL civarını bulabiliyor. Yapılan iş çok masraflı. Değerinde satmaya çalışıyoruz. Tarım Bakanlığımızla bu konuda koordineli çalışıyoruz. Sertifikamız, faturamız, kalite belgemiz ile dört dörtlük fidancılığı yapmaya çalışıyoruz. Hükümetimizden isteğimiz çok yüksek değerde destekleme verdiği fidancılığın destekleme verildikten sonra takibini yapması. 50 dönüm yer ekiliyor, devletten destek alınıyor. Sonra destek aldığı için fidanlarla hiç ilgilenmiyor. Devlet bunun 5 yıl takibini yapmalı. Biz bu fidanları 2 yılda hazır hale getiriyoruz. Bu bir milli servettir. Devletten destek alan çiftçi bunu ekonomiye geri kazandırsın. Ceviz fidancılığının kıymetini bilmemiz lazım. Bahçeler kontrol altına alınırsa Türkiye kazanır dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık