Markalı Konut Projelerinde Yabancı Alıcıların Artış Trendi Temmuzda Da Devam Etti

2018 yılı Temmuz ayında, markalı konut projelerinin yüzde 9u yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın 1 puan üzerinde. Yabancı yatırımcıların tercihi ağırlıklı 2+1 özellikteki konutlar olarak öne çıktı. Onu 3+1 ve 1+1 konutlar izledi.

Markalı Konut Projelerinde Yabancı Alıcıların Artış Trendi Temmuzda Da Devam Etti
  • 15 Ağustos 2018, Çarşamba 11:27
2018 yılı Temmuz ayında, markalı konut projelerinin yüzde 9u yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın 1 puan üzerinde. Yabancı yatırımcıların tercihi ağırlıklı 2+1 özellikteki konutlar olarak öne çıktı. Onu 3+1 ve 1+1 konutlar izledi.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0,72, son üç ayda yüzde 1,81, son altı ayda yüzde 4,18, son bir yılda yüzde 9,68, son üç yılda yüzde 37,59, son beş yılda ise yüzde 86,63 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son bir ayda yüzde 1,27, son üç ayda yüzde 3,21, 6 ayda yüzde 4,34, son 1 yılda yüzde 8,18, son 3 yılda yüzde 28,41, son 5 yılda ise yüzde 67,09 oranında arttı.

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,06 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,36 oranında, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı ocak ayına göre ise yüzde 81,60 oranında artış gerçekleşti ve endeks değeri 181,6ya ulaştı. Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,11 oranında artarken; İstanbul Avrupa Yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise değişmedi. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakasındaki projeler Avrupa Yakasına kıyasla 10,20 puan fazla artış gösterdi.

Yabancı alıcıların oranı artış trendini sürdürüyor
Temmuz ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 9luk kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 (yüzde 41) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 24 ile 3+1 ve 1+1 konutlar izledi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 8 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar mart ve nisan aylarında yüzde 8, mayıs ayında yüzde 7, haziran ayında ise yüzde 10 oranında gerçekleşmişti.

Temmuz ayı kira artışında İzmir, satış fiyatları artışında Artvin öne çıktı
Temmuz ayında Artvinde metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2 oranında arttı ve Artvin, satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Şanlıurfada metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 0,97 oranında azaldı ve Şanlıurfa geçen ay olduğu gibi, satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksinde temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,27 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8,18 oranında artış gerçekleşti. Temmuz ayında İzmirde metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2,12 oranında arttı ve İzmir kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Erzincanda metrekare başına konut kira değerleri yüzde 1,33 oranında azaldı ve Erzincan kiraların en çok azaldığı şehir oldu.

En yüksek yıllık kira getirisi yine Aydın, Van ve Kırklarelide
Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, temmuz ayının en kısa amortisman süreleri geçen ay olduğu gibi Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler de yine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık