Katara İhracatta Yeni Hedef 1 Milyar Dolar

Suudi Arabistanın başını çektiği Arap ülkelerinin ablukası altındaki Katar, ihtiyaç duyduğu her şeyi Türkiyeden karşılıyor. Türkiyenin Katara yaptığı ihracat 2018 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 85lik artışla 707 milyon 12 bin dolara ulaştı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Türkiyenin 2018 yılı sonunda Katara ihracatta 1 milyar dolar barajını aşmayı hedeflediğini kaydetti.

Katara İhracatta Yeni Hedef 1 Milyar Dolar
  • 13 Ekim 2018, Cumartesi 14:59
Suudi Arabistanın başını çektiği Arap ülkelerinin ablukası altındaki Katar, ihtiyaç duyduğu her şeyi Türkiyeden karşılıyor. Türkiyenin Katara yaptığı ihracat 2018 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 85lik artışla 707 milyon 12 bin dolara ulaştı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Türkiyenin 2018 yılı sonunda Katara ihracatta 1 milyar dolar barajını aşmayı hedeflediğini kaydetti.
8-10 Ekim 2018 tarihleri arasında Katarın Doha şehrinde düzenlenen, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilen Katara ambargo sürecinde dostluk elini uzatan ülkelerin davetli olduğu 1.Uluslararası Ürün Fuarına Türkiye 26 firma ile katıldı.

Katar ithalatı yoğun bir ülke
Türkiye ile Katar arasında kısa süre önce Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığını ve Katar Uluslararası Ürün Fuarı öncesinde iki ülke Merkez Bankalarının Para Takas Anlaşması yaptığını hatırlatan Celep, İki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkiler tarihinin en verimli dönemini yaşıyor. Katar, 3 milyonluk bir ülke olmakla birlikte ithalatı yoğun bir ülke. Katara, gıda, sanayi ürünleri başta olmak üzere bu yıl 1 milyar dolar ihracat yapabilecek konuma geldik. Türkiyenin yıllık 1 milyar dolar ihracat yaptığı ülkeler listesine Katarı da ekleyeceğiz. Uluslararası Ürün Fuarı bizleri bu hedefe taşıyan organizasyonlar biri olacak şeklinde konuştu.
Dostluk ve kardeşlik bağlarımızın bulunduğu Katarla ilişkilerimiz her alanda hızlı bir gelişme gösteriyor diyen Celep sözlerini şöyle sürdürdü:
İki ülke arasında bölgesel konularda da yakın bir işbirliği ve eş güdüm bulunuyor. İhracatımızdaki yüzde 85lik artış yanında, müteahhitlik firmalarımızın Katarda aktif olmaları gurur verici. Katar, 2022 Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapacak. Yeni yatırımlar yapacaklar, burada Türk müteahhitlerini yeni fırsatlar bekliyor. Bunun tüm sektörlere yansıması umudunu taşıyoruz.

Katar ve Türkiye karşılıklı samimiyetini gösterdi
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit ise 5 Haziran 2017 tarihinde başlayan ambargo sonrasında Katara ilk dostluk elinin İzmirden uzatıldığını, 6 Hazirandan itibaren İzmirden kalkan hava kargo uçakları ile Katara gıda sevkiyatı yapıldığını, Katarlılarda bu nedenle Türkiyeye yönelik sevginin tavan yapmış durumda olduğunu kaydetti.
Abluka kararı sonrası bir aylık dönemde İzmirden Katara 60 hava kargo uçağı ve bir gemi dolusu gıda malzemesinin gönderildiği bilgisini veren Girit, Katara İzmirden yumurta, tavuk eti, balık, süt ürünleri, işlenmiş gıda ürünleri gönderdik. Katara uzattığımız dostluk eli karşılıksız kalmadı. 2016 yılında 421 milyon dolar olan ihracatımız, 2017 yılı sonunda yüzde 50 artışla 630 milyon dolara çıktı. 2018 yılı sonunda ise; Katara ihracatımızın 1 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. Daha da önemlisi 2018 yılında Türkiye, ekonomik dar boğaza girmişken en büyük yabancı yatırım Katardan geldi. Katar, Türkiyeye 15 milyar dolar yatırım kararını açıkladı. İki ülke karşılıklı olarak samimiyetini gösterdi. 2022 Dünya Futbol Şampiyonası sürecinde tercihlerinin Türk ürünleri olmasını bekliyoruz diye konuştu.
Katar Uluslararası Ürün Fuarında Türkiyeyi en üst düzeyde Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur temsil etti. Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani ve Katar Çevre Bakanı Ahmed Amer Al Humaidi ile birlikte fuarı ve Türk stantlarını ziyaret eden Batur, Türkiye-Katar İş Forumuna da katıldı. Türkiyenin Doha Büyükelçisi Fikret Özer ve Doha Ticaret Müşaviri Burak Güreşcide Ticaret Bakan Yardımcısı Batura eşlik etti.
Türkiye-Katar İş Forumunda konuşan Batur, iki ülkenin ekonomik ilişkisinin yanı sıra dostluğunun çok önemli olduğunu ve 2018 yılında yakalanan ivmeyi sürdürülebilir hale getirmeyi amaçladıklarını, kazan-kazan ilkesiyle hareket edildiğini ifade etti. Fuara; Azerbaycan, Cezayir, Fas, İran, Katar, Kuveyt, Pakistan, Tacikistan, Tunus, Türkiye, Umman ve Ürdünden toplam 365 firma katılırken, ziyaretçi sayısı 10 bini aştı. 54 metrekarelik Türkiye standında fuar süresince; kuru meyve, zeytin, zeytinyağı, soslar ve turşu tadımı yaptırıldı, sektörel broşürler ziyaretçilere dağıtıldı. Ayrıca, Türkiyeden getirilen ebru sanatçısı Garip Ay ve kum sanatçısı Veysel Çelikdemir performans sergiledi.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Melih İşliel, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Emin Demirci, Hasan Yılmaz ve Sıdık Demircan da Katar Uluslararası Ürün Fuarını ziyaret eden isimler arasında yer aldı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık