İstanbulda Büyüyen Ofis Stoku, Rekabeti Kızıştırdı

Yılın üçüncü çeyreğine, dövizle kiralama ve satışı sona erdiren düzenleme damga vurdu. İstanbulda A sınıfı ofis kiraları ortalama yüzde 7 düşerken, devam eden ofis projeleri, İstanbuldaki ofis stokunun 2021e kadar büyümeye devam edeceğini gösteriyor.

İstanbulda Büyüyen Ofis Stoku, Rekabeti Kızıştırdı
  • 25 Ekim 2018, Perşembe 11:40
Yılın üçüncü çeyreğine, dövizle kiralama ve satışı sona erdiren düzenleme damga vurdu. İstanbulda A sınıfı ofis kiraları ortalama yüzde 7 düşerken, devam eden ofis projeleri, İstanbuldaki ofis stokunun 2021e kadar büyümeye devam edeceğini gösteriyor.

Propin tarafından hazırlanan İstanbul Ofis Pazarına Genel Bakış raporunun 2018 üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Sözleşmelerin neredeyse tamamının döviz üzerinden yapıldığı ofis pazarına, ‘gayrimenkul alım-satım ile kiralama sözleşmelerinde bedellerin döviz cinsinden ya da dövize endeksli olamayacağına ilişkin kararname damga vurdu. Kiracılar ve mal sahipleri arasında kira bedelinin yeniden belirlenmesi, Türk Lirasından ödeme yapma pazarlıkları sektörde belirsizliklere neden oldu. Pazarda birçok mal sahibi piyasa koşullarına uyum sağlayarak, döviz kira rakamlarını hızla Türk Lirası olarak güncelledi. Bazı ofislerde Türk Lirası kira değeri konusunda belirsizlik devam ediyor. İstanbulun en çok ofis stokuna sahip Merkezi İş Alanında (MİA) yer alan A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranları yüzde 30,4ü koruyarak ikinci çeyrekten bu yana değişmedi. A sınıfı ofis kiralarında ise önceki çeyreğe kıyasla, bölgeler özelinde yüzde 4 ile yüzde 11 arasında değişen düşüş tespit edildi.

İstanbuldaki ofis stoku, 2021e kadar büyümeye devam edecek
Üç ayda bir hazırlanan rapora göre; 2018 yılının 3üncü çeyreğinin sonunda MİA yüzde 34, MİA Dışı-Avrupa yüzde 19, MİA Dışı-Asya yüzde 24 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri (Kağıthane, Bomonti-Piyalepaşa, Kartal-Maltepe, Batı Ataşehir) yüzde 23 stok payına sahip oldu. İnşaatı tamamlanma aşamasına gelen birçok ofis binasında, pazar koşullarına bağlı olarak açılışların ertelenmeye devam ettiğini belirten Propin Kurucu Ortağı Aydan Bozkurt, Bu çeyrekte A sınıfı ofis stokunda büyüme kaydedilen Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepede toplam stok 500 bin metrekarenin üzerine çıktı. Önümüzdeki çeyreklerde MİAda yer alan Zincirlikuyu, Esentepe, Gayrettepe ve Levent bölgelerinde stok artışı olmasını bekliyoruz. Ayrıca küçük ölçekli ofis projelerinin devam ettiği MİA Dışı-Asyada, gelecek çeyreklerde stok artışı öngörüyoruz. Olumsuz ekonomik gelişmeler ve kiralardaki düşüşler kiracıların mal sahiplerine agresif koşulları içeren teklifler sunmasına yol açıyor. Mevcut inşaatların devam etmesi İstanbuldaki ofis stokunun 2021e kadar büyümeye devam edeceğini gösteriyor dedi.

İstanbulda ofis kiraları düşmeye devam ediyor
Propin, MİAda bulunan A sınıfı ofislerde 2017nin üçüncü çeyreğinde 25 dolar olan metrekare fiyatlarının 2018 üçüncü çeyreğinde yüzde 13 oranında düşerek 21,8 dolara gerilediğini açıkladı. B sınıfı ofis binalarındaki fiyat düşüşü ise yüzde 26ya ulaşarak 10,1 dolar oldu. A sınıfı ofislerin ortalama metrekare fiyatı MİA Dışı-Avrupada 14,5 dolar, Asyada ise 14,8 dolara kadar düştü.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık