Fındıkta Tek Dal Maliyeti Düşürürken, Verim Ve Kaliteyi Artırıyor

Giresunun Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, Doğu Karadeniz Bölgesinde fındık üretimine en uygun yöntemin tek dal olduğunu ifade ederek, bunun verim ve kaliteyi yüzde 50 artırdığını söyledi.

Fındıkta Tek Dal Maliyeti Düşürürken, Verim Ve Kaliteyi Artırıyor
  • 17 Temmuz 2018, Salı 10:29
Giresunun Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, Doğu Karadeniz Bölgesinde fındık üretimine en uygun yöntemin tek dal olduğunu ifade ederek, bunun verim ve kaliteyi yüzde 50 artırdığını söyledi.
Birlik olarak uyguladıkları örnek tek dal fındık bahçesinden istedikleri verim ve kaliteyi aldıklarını açıklayan Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, çoklu dal yönteminin çok fazla verim ve kalite anlamına gelmediğini kaydetti. Şahin, “Fındık üretimi konusunda uzun yıllardır yurt içi ve yurt dışında araştırmalarım bulunmaktadır. Çoklu dallar ve tekli dallar olabilir. Çoklu dal dediğimiz zaman sıra sistemleri vardır. Sıraları olduğu zaman çekersiniz, kullanma alanlarının mutlaka kendi düzeyinde yeterli olması lazım. Kaliteyi ve verimi yüksek derecede yakalayabilmek için mutlaka bazı unsurlar şarttır. Budamanın çok yüksek derecede yapılması ve dalın kullanım alanının da çok optimum değerlerde olması gerekir. Besin değerleri elbette olacaktır. Hastalık ve zararlardan koruma, toprak yapısı, su, bunlar etkendir ve çok büyük önemi vardır. Ama kültürel alma demek olması gereken ve istenilen bütün etkenlerin optimum şekilde verilmesi demektir, bu verildiğinde her düzeyde olabilir” dedi.

“Tek dal maliyeti düşürürken, verim ve kaliteyi artırıyor”
Toprak ve arazi yapısına göre Doğu Karadeniz Bölgesinin tek dal sistemine uygun olduğunu ifade eden Şahin, “Bizim yerlerimizde Doğu Karadenizde arazi meyilli olduğu için tek dal sisteminin daha verimli olduğunu araştırmalar sonucu da ortaya koydu. Dolayısıyla ben tek dalın daha çok verim verdiğini gözlemleyerek söyleyebilirim. Şimdi şöyle diyelim; orantı olarak şuan Giresunu baz alırsak ortalama dekar başına verim 60-70 kilolara indi ancak olması gereken ise 200 kilo civarıdır. Tek dalda ise 300 kiloyu yakalıyoruz. En az yüzde 50 daha fazla fındık veriyor ve ekonomik maliyeti düşürüyor. Bu da gözle görülecek bir değerdir. Zaten verim ve kalite dediğimiz zaman randıman 52 ve 53 üzerinde kanaati vardır. Dolayısıyla şunu ifade etmeliyiz ki şuanda Giresunda dekar başına verim 60-70 kilolara kadar gerilerken, tek dal uygulamasında 300 kilolara kadar yükselmiştir. Tek dal, hem iş gücünü, hem maliyeti düşürüyor hem de verim ve kaliteyi artırıyor” diye konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık