Dünyanın Ayva Merkezi Geyvede Ayva Hasadı Başladı

Geyve denince ilk akla gelen meyve olan ve dalların altın sarısı diye adlandırılan ayvanın hasadı başladı. Hasat hakkında bilgi veren Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Dünyanın ayva üretiminin yüzde 70i Türkiyede, Türkiyenin de yüzde 70i Geyveden çıkmaktadır dedi.

Dünyanın Ayva Merkezi Geyvede Ayva Hasadı Başladı
  • 28 Eylül 2018, Cuma 11:00

Geyve denince ilk akla gelen meyve olan ve dalların altın sarısı diye adlandırılan ayvanın hasadı başladı. Hasat hakkında bilgi veren Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Dünyanın ayva üretiminin yüzde 70i Türkiyede, Türkiyenin de yüzde 70i Geyveden çıkmaktadır dedi.

Pekmezi, kurutması, reçeli ile kompostosu yapılan, pazarda oldukça ilgi gören Geyve ayvasının 2018 yılı hasadı başladı. Sulu olması ve lezzetiyle ünlenen Geyve ayvası, iç piyasanın ihtiyacının önemli kısmını karşılamasının yanı sıra birçok Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor. Toplanmaya başlanan ayva meyvesi üreticinin yoğun bakım mücadelesinden sonra hasat dönemine geldi.
Dünyanın avya üretim merkezi Geyve
Dünyanın yüzde 70lik ayva üretimini Türkiyenin, Türkiyenin ise yüzde 70lik kısmını Geyve ayvasının karşıladığını açıklayan Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, “Ana geçim kaynağımız olan ayvamızın hasadı bu tarihlerde başlıyor. İnşallah arkadaşlarımız 1 ay boyunca ayvanın hasadını gerçekleştirecekler. Ayva bizim için önemli ve çok değerli. Çünkü ürün gamımızın içerisinde en yükse tonajımızı ayva ile almaktayız. Geyve ilçemizde sebze ve meyve üretimi anlamında yaklaşık 300 bin tona yakın ürün çıkmakta. Bunun baş sürükleyicisi, lokomotifi yaklaşık 65 bin tonluk yıllık üretimiyle Geyve ayvası. Dünyanın ayva üretiminin yüzde 70i Türkiyede, Türkiyenin de yüzde 70i Geyveden çıkmaktadır” dedi.

“Ayvanın daha değerlenmesi için marka oluşturduk”
Geyve ayvasının tanıtımı için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirten Kaya, “Ayvamız kalitesi, rengi ve asit oranının düşüklüğüyle en meşhur ayvadır. Zaten bizde Geyve Belediyesi olarak 2014 yılında bir çalışma başlattık. Geyve Belediyemizin logosuyla alakalı bir çalışma düzenlendi, Geyve Belediyemizin logosu ayva oldu. Marka tescilleri, fuar süreçleri ve festival süreçleri başladı. Coğrafi şart başvurularımızda da bulunduk. Amacımız burada klasik belediyeciliğin haricinde ilçemizin en büyük gelir kaynağı olan ayvanın daha değerlenmesi, ülkemizdeki vatandaşlarımıza daha güzel sunumunun yapılabilmesi adına ciddi faaliyetlerimiz oluşmakta. Ve bu faaliyetlerin devamında Sakaryadan, Türkiye ve Dünyaya çıkacağımız bir marka oluşturduk. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Üniversitesiyle yaptığımız ortak çalışmalarda markamızın tespitleri ve tescilleri yapıldı. Üreteceğimiz ürünler artık bu saatten sonra Türkiyede ve Dünyada ‘Geyva markasıyla çıkacak. Markamız çok beğenildi. İlk defa Türkiyede bir belediye, bir yöresel ürün anlamında marka oluşturuyor. Bizde Türkiyede bunun ilkini yaşamaktan dolayı çok memnun ve mutluyuz” diye konuştu.

“Bu yılda ayva yüzleri tekrar güldürecek”
Bu yıl ayvanın yüzleri güldüreceğini ve yaklaşık 75 bin ton ayva elde etmeyi düşündüklerini söyleyen Kaya, “Bu yılda ayva inşallah yüzleri tekrar güldürecek. Çünkü şuanda çiftçi arkadaşlardan öğrendiğimiz rakamlar gayet mutlu ve memnun etti vatandaşımızı. İnşallah bizde Geyve Belediyesi olarak hem çiftçimizin diğer ürünleri ama lokomotif malımız ayva para etsin diye elimizden gelen tüm faaliyetleri sergileyeceğiz. 12-13-14 Ekim tarihlerinde Geyvemizde 3 gün sürecek muhteşem bir ayva festivaliyle hem çiftçimize katkı sağlayacağız hem ayvamızın tanıtımını gerçekleştireceğiz. Bu sene biz son 3 yıllık verileri aldığımıza ilaveten söylüyorum yaklaşık 13 bin dekar alanda ayva üretimi yapılmaktaydı yalnız son 3 yıldan beri ayvanın bu gidişatından ve gelir getirmesinden dolayı 280 hektar alan daha ayva bahçesi oluşturuldu. Allah ömür verir, bir aksilik, kaza ve bela olmazsa 75 bin ton ayva elde etmeyi düşünüyoruz Geyvede” şeklinde konuştu.

“Türkiyede en güzel ayva Geyvede yetişiyor”
Ayva üreticisi Osman Önal ise, “Türkiyede en güzel ayva Geyvede yetişiyor. Bölgemiz ayva için çok elverişli bir bölge. Ayvamızı alıp yiyenler çok memnun. Geyve ayvasını yiyenler tekrardan yemek isterler. Bahçelerimiz de hasat zamanı. Özellikle ayva Geyvede son zamanlarda daha güzel ve istekli satılmaya başlanıldı. Geyve Belediyemizin geçen sene yaptığı festivalden sonra bütün Türkiye, ayvanın Geyvede yetiştiğini öğrendi. Bu arada ihracatta çoğaldı. Geyvede şuanda satılmayan ayva hemen hemen hiç kalmadı gibi bir şey. Üretici fiyatlardan memnun, bu yıl geçen seneye göre hemen hemen yüzde 50 daha arttı fiyatlar. Vatandaşta memnun şuanda. Bu sene verim de güzel. Bütün yıllara oranla ayva şekli, rengi ve iriliğiyle güzel. Büyüklerimiz gebelikte ayva yiyen kadınların çocuklarının güzel olacağını söylerler. İnanıyoruz büyüklerimizin lafına, gerçekten de aslı var. Bütün insanlara ayva yemelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık