Çinin En Zengin Adamı Tahtını Devrediyor

Asyanın en değerli şirketi “Alibaba Grubunun” kurucusu Jack Ma, yönetim kurulu başkanlığı görevini kime devredeceğini açıkladı.

Çinin En Zengin Adamı Tahtını Devrediyor
  • 10 Eylül 2018, Pazartesi 21:41
Asyanın en değerli şirketi “Alibaba Grubunun” kurucusu Jack Ma, yönetim kurulu başkanlığı görevini kime devredeceğini açıkladı.
Geçtiğimiz hafta emekli olacağı yönündeki açıklamalarıyla gündeme gelen Jack Ma, şirketin anahtarlarını mevcut CEO olan Daniel Zhanga teslim edeceğini şirket çalışanlarına ve kamuoyuna duyurdu. Plana göre Daniel Zhang, 10 Eylül 2019 itibarıyla yönetim kurulu başkanlığı pozisyonuna getirilecek; Jack Ma, bu tarihten sonra da Alibaba yönetim kurulunda kalacak ve Alibaba Ortaklığının kalıcı üyesi olmayı sürdürecek. Ma, yaptığı açıklamada, pürüzsüz ve başarılı bir geçiş süreci için şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görevini bir yıl daha sürdüreceğini belirtti.
Geçtiğimiz hafta New York Timesta çıkan haberde Jack Manın emekli olacağı iddia edilmiş, şirketin sözcüsü ise önceki gün yaptığı açıklamada Manın sözlerinin “Bağlamı dışına çıkartılarak çarpıtıldığını” ifade etmişti.

“Bu sistemli bir plan”
Çin anakarasında Ma Yun adıyla bilinen ünlü girişimci, Alibaba şirketi çalışanlarına hitaben kaleme aldığı mesajda, “Beni tanıyan herkes, geleceği nasıl kucakladığımı bilir. Bu, emeklilikle, uzaklaşmakla veya geri çekilmekle ilgili değil bu sistemli bir plan” ifadesini kullandı. Jack Ma, “Hâlâ kovalayacağım birçok hayalim var. Beni bilenler, boş oturmayı sevmediğimi de bilirler” ifadesini kaydetti.

Yeni kartvizit: “Jack Ma, öğretmen”
Jack Ma, geçiş planını 54üncü doğum gününde açıkladı. 10 Eylül, aynı zamanda Çinde Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Ma, 1999 yılında ticarete atılmadan evvel Hangzhou kentinde İngilizce öğretmenliği yapıyordu. İş arkadaşlarının başarılı girişimciye bugün de “Ma Hoca” şeklinde hitap ettiği belirtiliyor. Bloomberg Milyarderler Endeksine göre 40 milyar dolar kişisel serveti bulunan Jack Manın, yönetim kurulu başkanlığından sonraki dönem için kendisine yeni bir kartvizit hazırlattığı görüldü. Hazırladığı sade kartvizitin üzerinde Jack Manın unvanı ‘‘öğretmen olarak geçiyor.

Ma, boynuz kulağı geçsin istiyor
Ma, Alibaba çalışanlarına seslendiği mektubunda, “Öğretmenler daima öğrencilerinin kendilerini geçmesini ister, bu yüzden benim ve şirketin yapması gereken sorumlu davranış da gençlerin, daha yetenekli kişilerin liderlik rolünü üstlenmelerini, böylelikle her yerde iş yapabilmeyi kolaylaştırma amacımızı devralmalarını sağlamak” ifadelerine yer verdi.

Erken emeklilik istiyordu
1964 doğumlu Jack Ma, henüz 2013 yılında CEO pozisyonundan istifa etmiş, bu görevi iki yıl sonrasında Daniel Zhanga devretmişti. Bu tarihten sonra operasyonel çalışmalardan ve günlük işlerin yönetiminden kendini uzak tutan Jack Ma, eğitim, çevre ve hayırseverlik konularına yoğunlaşmıştı.
1999 yılında Jack Ma ve 17 ortağının 60 bin dolar bütçeyle kurduğu şirket, asgari 102 yıl ömür, yani üç nesle ulaşma hedefiyle yola çıkmıştı. Alibaba, 2000lerin başında işletmelerin ürünlerini tüketicilere doğrudan satabildikleri bir çevrimiçi pazar kurarak muazzam bir çıkışa imza attı. Şirket, daha sonra internet üzerinden ödeme hizmeti veren Alipay ile ülke genelindeki satış işlemlerini kolaylaştırdı.
Jack Manın başında olduğu Alibaba, son 20 yılda eşi görülmemiş bir başarıya ulaşarak değeri 500 milyar doları geçen şirketler arasına girdi. Toplam 86 bin çalışanı bulunan Alibaba, şu an e-ticaretin yanı sıra, dijital medya, eğlence sektörü, bulut bilişim gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor.
Çinli dev Alibabanın Türk e-ticaret sitesi Trendyolun çoğunluk hisselerini 728 milyon dolar ödeyerek satın aldığı açıklanmıştı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık