Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi İbrahim: “Azerbaycanın Türkiye Yatırımları Yıl Sonunda 20 Milyar Dolara Ulaşacak”

Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim, yeni dev ihalelerin ardından Azerbaycanın Türkiye yatırımlarının yıl sonu itibariyle 20 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi İbrahim: “Azerbaycanın Türkiye Yatırımları Yıl Sonunda 20 Milyar Dolara Ulaşacak”
  • 17 Ekim 2018, Çarşamba 14:03
Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim, yeni dev ihalelerin ardından Azerbaycanın Türkiye yatırımlarının yıl sonu itibariyle 20 milyar dolara ulaşacağını söyledi.
Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Kuruluşunun 100. Yılı Konferasına katılmak için Samsuna gelen Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kültür Merkezinde öğrencilerle buluştu. Geçmişten bu güne Azerbaycan-Türkiye ilişkileri hakkında konuşan Büyükelçi İbrahim, son dönemdeki yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulundu.
Kurtuluş Savaşı sırasında Azerilerin Çanakkalede savaştığını ve Türkiyeye altın gönderdiğini ifade eden Büyükelçi İbrahim, Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin ilk kurulduğu yıllarda ve Yeni Azerbaycanın ilk kurulduğu yıllarda Türkiye, Azerbaycana hem uluslararası arenada hem de her yerde büyük destekler verdi. Türkiye her zaman Azerbaycana destek olmayı seçti. Çanakkale Savaşında Azerbaycandan gelen kardeşlerimiz orada mücadele verdi. Azerbaycan, o zamanda kendisinin parası olmamasına rağmen tüm altınlar bir trenle Türkiyeye gönderildi. O zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk, zamanın Azerbaycan yetkililerine bir mektup yazdı. ‘Bizim size altınlar karşılığında ne kadar borcumuz var? dedi. Azerbaycandan gelen kısa cevapta, Kardeşin kardeşe borcu olmaz diye cevap gönderildi. 100 sene sonra Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde baktığımızda tek millet, 2 devlet kavramı bugün de o kardeşlik üzerine kurulmuştur. O kardeşlik sadece sözde değil, işte de vardır” dedi.

“Dünya diplomasisinde ilk kez 1 büyükelçilikte 2 devletin büyükelçisi görev yaptı”
Azerbaycanın bağımsızlığını kazandığı ilk yılları değerlendiren İbrahim, 1991 yılında Azerbaycan özgürlüğüne kavuştuğunda Azerbaycanın yanında Türkiye oldu. Dünya diplomasi tarihinde benzeri olmayan bir hadise oldu. Türkiyenin dünyadaki bütün büyükelçilikleri kapılarını Azerbaycan diplomatlarına açtı. Azerbaycanın ilk büyükelçileri Türkiyenin büyükelçiliklerinde oturdu. Daha öncesinde diplomasi tarihinde bir büyükelçilikte 2 büyükelçinin oturulduğuna rastlanılmamıştır. Bizim Türk kardeşlerimiz bunu bizim için yaptılar. O zamanlar Azerbaycanın silahlı kuvvetleri şimdiki gibi değildi. O zamanlar Türkiyenin Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden çok büyük destekler geldi. Azerbaycanın silahlı kuvvetlerinin bugün bu seviyede olmasında da Türkiyenin katkısı çok büyük olmuştur” diye konuştu.

“Azerbaycanın Türkiye yatırımları yıl sonunda 20 milyar dolara ulaşacak”
Azerbaycanın Türkiyedeki yatırımları hakkında da konuşan İbrahim şunları söyledi:
“İlk yıllarımızda Azerbaycanda ekonomik durum çok zordu. Türkiyenin desteği, Türk iş adamlarının Azerbaycanda iş yapmaları ekonomik özgürlüğümüzde büyük pay sahibidir. Azerbaycanın genelde, uluslararası ilişkilerde ve farklı örgütlerde tanıtılmasında da Türkiye büyük rol oynamıştır. 1990lı yıllara baktığımızda bu işlerin genelde Türkiyeden Azerbaycana gelen destekler olarak görüyoruz. 2 devlet tek millet olduğumuzda birbirimize güç katıyoruz. Azerbaycan toparlandıktan sonra son 10 yılda artık Türkiyenin en büyük yatırımcısıdır. 2 gün sonra İzmirde Azerbaycanlıların yatırımları üzerine kurulmuş dev ihalelerin açılışı olacak. Bu yılın sonu için Azerbaycanın Türkiye yatırımı 20 milyar dolara çatacaktır. Hiçbir başka devlet ve millet bunu yapmamıştır.”
Programda konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise 2 millet 1 devlet sözü hakikaten çok önemli ve doğru bir sözdür. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluğun, kardeşliğin pekiştiği bu sözü güçlendirmek de bizlere kalmıştır. Bu güç ve beraberlik dünyaya da bir mesaj olacaktır. Dünyanın kavgaya ve savaşa değil, barışa ve insanlığa vardır. Buna katkı sağlayacak bu tür beraberlikleri güçlendirmek adına bizlerin de daha çok çalışması lazım. Bugün burada yapacağımız konferans ile bu dostluğa katkı sağlamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Program, konuşmaların ardından yapılan soru-cevap kısmı ile son buldu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık