Tanzimat Döneminin İlk Türkçe Grameri

Yakın Doğu Üniversitesi, Fen Edebiyat, İlahiyat ve Atatürk Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin yaptığı çalışmalar, birçok farklı ülkeden bilim insanının katılımıyla İstanbulda düzenlenen ERPA Uluslararası Eğitim Kongreleri 2018de sunuldu.

Tanzimat Döneminin İlk Türkçe Grameri
  • 26 Temmuz 2018, Perşembe 16:27
Yakın Doğu Üniversitesi, Fen Edebiyat, İlahiyat ve Atatürk Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin yaptığı çalışmalar, birçok farklı ülkeden bilim insanının katılımıyla İstanbulda düzenlenen ERPA Uluslararası Eğitim Kongreleri 2018de sunuldu.
Amerika, İran, Romanya, Rusya, Türkiye, Slovenya, İspanya, Tayvan, Malezya, Kuveyt, Cezayir, Endonezya gibi ülkelerden bilim insanının yer aldığı kongrede, Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyeleri, Hikayenin Resimleştirilmesi ve Resmin de Hikayeleştirilmesine Yönelik Bir Karşılaştırma, Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Masallara İlişkin Görüşleri: KKTC Örneği, Yunus Emre ve Mevlanada Dil Felsefesi Üzerine Bir Değerlendirme, Abdurrahman Fevzi Efendi Mikyasul-Lisan Kıstasul-Beyan adlı eserinin önsözü üzerine dilbilimsel bir değerlendirme, İmam Hatip Liselerinden İlahiyat Fakültelerine Fıkıh Eğitimine Dair Nitel Bir Değerlendirme, Tevfik Fikret ve Kıbrısın İlk Türk Öykü Yazarı Ahmet Tevfikin Eserlerinde Hayal Hakikat Çalışması ve Melankoli Temalarının Karşılaştırılması konulu bildiriler sundular.
Tanzimat Döneminin ilk Türkçe grameri
Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Karabacak kongreye Yunus Emre ve Mevlanada Dil Felsefesi Üzerine Bir Değerlendirme adlı bildiriyle katıldı. Bildiride kısaca dil felsefesi ve öneminden bahsedildikten sonra Yunus Emre ve Mevlananın şiirlerinde genel üslup özellikleri üzerinde durarak, şiirlerinden örnekler seçen Karabacak, dil felsefesi değerlendirmeleri yaptı. Kongrede Prof. Dr. Esra Karabacak, Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Aslı Piro ile beraber Abdurrahman Fevzi Efendi Mikyasul-Lisan Kıstasul-Beyan Adlı Eserinin Önsözü Üzerine Dilbilimsel Bir Değerlendirme başlıklı bildiri sundular. Tanzimat Döneminin ilk Türkçe grameri olarak sayılan Abdurrahman Fevzinin bilinen tek eseri Mikyasül-Lisan Kıstasül-Beyan tanıtılarak Türk gramer tarihi için büyük önem taşıyan önsözünü dilbilim metotlarıyla değerlendirdiler.
Fıkıh eğitimi değerlendirmesi
İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Samira Hasanova İmam Hatip Liselerinden İlahiyat Fakültelerine Fıkıh Eğitimine Dair Nitel Bir Değerlendirme başlıklı video sunumuyla katıldığı kongrede fıkıh eğitiminin önemi üzerinde durdu. Fıkhın merkezi konumuna dikkat çekmek için bildiride, öncelikle Osmanlı dönemindeki medreselerden günümüze fıkıh eğitiminin tarihsel arka planı kısa bir şekilde ele aldı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık