“Çince Gelecek 50 Yılın En Önemli Eğitim Dallarından Biri”

Ticaret alanındaki etkisi nedeniyle küresel ölçekte Çince öğrenmeye yoğun talep olduğunu ifade eden Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşeri Bilimler Fakültesi Çin Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Vekili, Öğr. Görevlisi Sait Şahin, Çincenin gelecek 50 yılın en önemli eğitim dallarından biri olduğunu belirtti.

“Çince Gelecek 50 Yılın En Önemli Eğitim Dallarından Biri”
  • 22 Ekim 2018, Pazartesi 10:08
Ticaret alanındaki etkisi nedeniyle küresel ölçekte Çince öğrenmeye yoğun talep olduğunu ifade eden Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşeri Bilimler Fakültesi Çin Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Vekili, Öğr. Görevlisi Sait Şahin, Çincenin gelecek 50 yılın en önemli eğitim dallarından biri olduğunu belirtti.
GAÜ Beşeri Bilimler Fakültesi Çin Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Vekili, Öğretim Görevlisi Sait Şahin, Çin Dilinin, Dünyada en fazla konuşulan dil olduğunu vurgulayarak, Son yılların en gözde dili olan Çin dili, Dünya üzerinde, her beş kişiden birinin konuştuğu bir dildir. Bunun yanı sıra; ekonomik gelişmeler çerçevesinde, küresel olarak birçok sektörün hammadde tedarikçisi de olan Çin, mevcut ülkelerde işverenler için; tüm iş alanlarında öncelikli tercih edilme sebebidir. Bu yönleri ile Çin Dili; hayata atılacak öğrenciler için, kariyer planlaması ve gelecekteki ekonomik, siyasi, askeri gelişmeleri göz önünde tutulduğunda, ülkemiz ve birçok ülkede; gelecek vaat eden dillerin en önemlisidir.” değerlendirmesini yaptı.
“KKTC ‘de Çin Dili eğitimi veren ilk üniversiteyiz”
Alandaki eğitim söz konusu olduğunda; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversiteleri arasındaki ayrıcalıklı durumlarına işaret eden Şahin; “Girne Amerikan Üniversitesi, 2011 Yılında bu gelişmeleri göz önünde tutarak, Beşeri Bilimler fakültemiz bünyesinde, Çin Dili ve Edebiyatı Bölümünü açmıştır. Bu hali ile KKTC ‘de olduğu kadar, Çin Dili eğitimi veren, yakın coğrafyamızdaki ender üniversitelerden biridir. Alanda, Türkiye üniversiteleri arasından da, seçkin bir biçimde fark edilmektedir. Çincenin; özellikle ticaret alanındaki etkisi nedeniyle, öğrenme talebi de küresel ölçeklerde artmaktadır. Özellikle; Geçmiş yüzyıllarda etkin, antik İpek Yolu mirasının günümüzde de bir realite olarak; Pekinden başlayarak; Türkiye üzerinden Parise kadar bir hızlı tren bağlantısı ile hayata geçirilmesi ile, gerçek bir yüzyıl projesi ortaya çıkacak ve bu dolaşım hattı; Çincenin önemini olabilecek en yüksek noktaya taşıyacaktır. Yani; önümüzdeki elli yılın, en önemli eğitim dallarından biri olmaya en güçlü aday; Çin Dili ve Eğitimidir şeklinde konuştu.
Çince Asya dillerine referans veriyor”
Çincenin önemli sayıdaki Asya diline referans verdiğini de kaydeden Şahin, “Çin Dilinin Doğu Asya dilleri üzerindeki etkisi çok büyüktür. Gerek alfabesi, gerekse dil yapısı ile önemli sayıdaki uzak doğu ülkesinin dilini etkilemiştir. Özellikle; Korece, Japonca, Vietnamca gibi dillerin üzerinde etkisi görülmektedir. Çince her ne kadar; Latin Harfleri ile yazılıyor olsa da örneğin, Vietnam Sözlüğünün yüzde 60ını oluşturur. Japonca ve Korece ise; Çin Dilinden alfabe olarak etkilenmişlerdir. Japoncanın Kanji Alfabesi karakterleriyle, Çince karakterler, mana ve okunuşları bazında; Çinceden çoğu zaman farklı olsa da şekil açısından birbirlerine çok benzerler. Aynı şekilde, Korece karakterler de, Çinceye benzer. Fakat bu benzerlik, Japoncadan biraz daha azdır. Korece kelimelerin çoğunun kökenini, Çince kelimeler oluşturur. Yani, Çince temel olursa; Diğer Asya dillerine de çok uzak değilsinizdir” ifadelerini kullandı.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık