Amerikada Yüksek Öğrenimde Trump Etkisi Devam Ediyor

ABDye eğitim için giden öğrenci sayısı Trumpın seçilmesi sonrası düşüyor.

Amerikada Yüksek Öğrenimde Trump Etkisi Devam Ediyor
  • 12 Eylül 2018, Çarşamba 9:57
ABDye eğitim için giden öğrenci sayısı Trumpın seçilmesi sonrası düşüyor.

Amerikada Uluslararası Eğitim Enstitüsünün yapmış olduğu bir araştırmaya göre ülkeye eğitim almaya giden uluslararası öğrenci sayısı özellikle 2017 yılından itibaren ile giderek azalmakta. Bunda Amerikan Başkanı Trumpın yabancı vizelerine yönelik izlediği politikanın büyük etkisi mevcut. New York Timesın yazdığına göre Trumpın göçmen yasaları ile ilgili saldırgan tavrı ülkeye deniz aşırı ülkelerden gelen yetenekli öğrencilerin önünü kesmekte ve hem ekonomik hem de akademik açıdan ülkeyi zayıflatmakta. Öyle ki ülkedeki yüksek öğrenim kurumlarının tamamına yakını bu politikalardan şikâyet etmekte.

Geçen yıllarda her yıl ortalama 175 bin öğrenci eğitimini bitirdikten sonra OPT (optional practical training) olarak bilinen staj programından faydalanmaktaydı. Ancak, başkanlık seçimlerinden sonra bu sayı yüzde 3 geriledi. Öte yandan, önceki yıllarda ülke bütçesine yıllık 39 milyar dolar katkı sağlayan orta ölçekli okullar da bulundukları durumdan memnun olmadıkları kaydedildi.

Öğrenciler alternatif olarak Kanadayı tercih ediyor
Uluslararası Eğitim Enstitüsü Başkanı Allan E. Goodman öğrencilerin bu politikaların etkisiyle Amerikaya alternatif olarak Kanada, İngiltere ve Avustralyayı tercih ettiklerine işaret etti.
Nafsa Halkla İlişkiler Müdürü Jill Welch ise “Bunların kamu güvenliğini artırmaya yönelik olduğu aşikâr; ancak hükumet danışmanları akademik yeteneklere kapıları kapatıcı politikalar peşinde koşuyor. Bunlar, Amerika Birleşik Devletlerini yetenekli uluslararası öğrencilere ve akademisyenlere daha az cazip hale getirecek politikalar” diye ekledi.

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Direktörü Rahmi Mesud Yılmaz ise konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Elbette Türk öğrenciler de mevcut durumu göz önünde bulundurarak Kanada, İngiltere/İrlanda ve Avustralyadaki üniversitelere yönelmeye başladılar. Özellikle, geçtiğimiz yıllardan beri yurtdışı eğitim konusunda Amerikanın en büyük alternatifi olarak görülen Kanada, o bölgede eğitim almak isteyen öğrencilerin tercihlerinde birinci sırada. Bu durum aynı zamanda Kanadanın yurtdışı eğitimde daha büyük ataklar yapmasına ve eğitim ağlarını genişletmesine de yol açtı. Biz de bunun bir sonucu olarak 11-18 Ekimde düzenleyeceğimiz Akare Yurtdışı Eğitim Fuarlarında Kanadadan çok daha fazla üniversite ve dil okulunu Türk öğrencilerle buluşturmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yabancı okulların Türkiyeye güveni devam ediyor”
Yılmaz, ayrıca Türkiyedeki fuarlara gelen yabancı üniversite ve diğer okulların sayısında herhangi bir azalma olmadığını ve yabancı ilgisinin artarak devam ettiğini beliterek, “Türkiyeden yurtdışına lise ve yüksek öğrenim için giden öğrenci sayısında devalüasyona rağmen önemli bir azalma yok” şeklinde konuştu.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık